Zelter przy ul. Strażackiej w Bytomiu powstał w 2014 roku. Był dziełem śląsko-warszawskiej pary - Arka i Izy - i jeszcze jednego wspólnika. Od 8 lat Iza i Arek prowadzą Zeltra już sami. Lokal zapoczątkował falę nowoczesnych, ale i luźnych knajpek w centrum Bytomia. Pokazał, że w naszym mieście też da się zrobić i z sukcesem prowadzić restobar na miarę Katowic, Krakowa czy Wrocławia. Że w Bytomiu znajdą się klienci gotowi zapłacić za dobre produkty.
Zelter przy Strażackiej obchodzi 9. geburstag
Oprócz tego Zelter przyczynił się też do rozkręcenia mody na język śląski, bo i samą nazwą (Zelter to po śląsku woda mineralna), oraz używaniem śląskiego w nazwach dań czy opisach miejsc w lokalu (przyjrzyjcie się np. toalecie) spowodował wpuszczenie śląszczyzny do miejsc publicznych.
Hitem Zeltra był Burger Hajera, czyli wołowy burger zamknięty w czarnej bułce, wytwarzanej z dodatkiem atramentu z kałamarnicy. Później takie burgery można było spotkać w innych śląskich knajpach, co świadczy o tym, że Zelter już od początku wyznaczał trendy. Hajera już dziś tu nie zjemy, ale można kąsnąć np. bułeczki bao, sandwicze, burgera Kevin Bacon (kolejny hit Zeltra), cieszące się coraz większym powodzeniem bowle czy coś z sezonowych wkładek, regularnie wprowadzanych przez szefa kuchni.
Iza i Arek ruszyli na początku z małą salą na kilka stolików i niedużym ogródkiem letnim na Strażackiej. Teraz mają ponad dwa razy tyle miejsca, bo lokal kilka lat temu został powiększony o dużą salę i epicki ogródek (przynajmniej takowy był rok temu) na placu przed dawnym budynkiem straży pożarnej, z którym kamienica, w której znajduje się Zelter, sąsiaduje. Po drodze był trudny czas pandemii, ciągle jest trudny czas inflacji, ale zeltrookręt płynie dalej.
Sporo Azji w menu, kraftowe piwa i sympatia dla rodzin z dziećmi
Dwa lata po otwarciu Zeltra blog Silesia Smakuje pisał: "Zelter na dobre wpisał się w krajobraz Bytomia, to jedna z ciekawszych miejscówek w centrum miasta, coś na kształt hipsterskiego bistro z burgerami, połączonego z lokalem dla rodzin z dziećmi i pijalnią piw kraftowych. Niezła mieszanka, ale w Zeltrze jakoś nie powoduje bólu głowy".
Bo i piwa kraftowe, których wybitnym znawcą jest Arek, oraz rodzinny klimat (bo córka Izy i Arka przyszła na świat prawie w tym samym dniu co Zelter) zawsze były ważne dla właścicieli lokalu. Do dzisiaj można tu napić się ciekawych piw, a dzieci mają do dyspozycji wypasiony kącik.
Choć oficjalnie Zelter obchodzi urodziny 10 maja, to załoga lokalu przy Strażackiej zaprasza na obchody tego miłego jubileuszu w sobotę 20 maja 2023 r. To będzie 9. geburstag Zeltra.
Właściciele piszą:
"Co dla Was przygotowujemy?
Piwo. Nie ma urodzin zeltra bez piwa. Tym razem Reden. Hazy APA. Tak aby można było wypić jedno. Może pięć.
Walki Federacji WSD*
*Wielkie Starcie Dań
Niebawem więcej info na ten temat, ale będzie zawzięcie i pysznie.
Urodzinowe ciasto (tak, nasze).
Mini konkursy dla każdego.
Piwo na wynos: puszki i butelki, ale przede wszystkim urodzinowe pusie.
A żeby zamknąć klamrę piwem, do tego dnia Reden przejmuje krany w Zeltrze.