Z miłości do jedzenia, czyli Pierwszy Marsz Śląskiej Gastronomii w Bytomiu

Już w niedzielę, 2 czerwca 2024, do kalendarium bytomskich imprez plenerowych dołączy kulinarny korowód, który przejdzie ulicami Łagiewnik.

Kulinarny ogien

Wydarzenia, zwłaszcza te, które dają możliwość nasycenia kubków smakowych - często cieszą się wzorową frekwencją. Nic w tym dziwnego. O miłośników, zarówno jedzenia, jak i gotowania (a chyba najlepiej łączyć jedno i drugie) postanowił zadbać także bytomski samorząd.

W ramach obchodów 770-lecia Bytomia, do Łagiewnik zawita Kulinarny Ogień. I choć z pozoru, najważniejsze w wydarzeniu wydaje się być oczywiście jedzenie, głównym celem ma być pomoc potrzebującym. Dochód z lokalnej edycji Kulinarnego Ognia zostanie przeznaczony na wsparcie Profilaktyczno-Terapeutycznej Świetlicy Środowiskowej im. Świętej Elżbiety oraz Związku Górnośląskiego Koła Łagiewniki.

Pochód z durszlakiem?

Kulinarne święto rozpocznie Pierwszy Marsz Śląskiej Gastronomii. Punktualnie o godz. 12, spod restauracji działającej przy Hotelu Lantier (ul. Krzyżowa 24) wyruszy korowód, który przejdzie do Parku Amendy. Organizatorzy zachęcają wszystkich chętnych do zabrania ze sobą ulubionych kuchennych akcesoriów. Kitle, czapki, naczynia, przyrządy; wszystko jest mile widziane.

Nie tylko gastro

Oprócz stanowiska z grillem, w Parku Amendy zgromadzą się kucharze z regionu. Można więc spodziewać się... prawdziwego kulinarnego ognia. Nie zabraknie także muzyki czy gier i zabaw dla całych rodzin. Całość zwieńczy pokaz lotniczo-pirotechniczny. Impreza ma potrwać do 21.

Subskrybuj bytomski.pl

google news icon