Polecamy

Naleśniki - zawsze udany obiad!

Naleśniki to jedno z takich dań, które lubią wszyscy. Ciasto gra tu dużą rolę, ale prawdziwy sekret ich smaku kryje się w środku. Farsz może być wytrawny lub słodki, w zależności od upodobań i smaku w danej chwili. Patrząc na to danie można stwierdzić, że jest bardzo proste, bo to nadzienie zawinięte w ciasto i koniec. Pozory jednak mylą!

Przyrządzenie dobrych naleśników może być nie lada wyzwaniem. Aby przyrządzić dobrego naleśnika trzeba znać kilka zasad. Oto 3 najważniejsze rzeczy, o których należy pamiętać.

  1. Tajemnicą udanych naleśników jest dobranie odpowiednich proporcji składników na ciasto jak mąka, woda, mleko i jajka. Zazwyczaj na 2 szklanki mąki daje się 1 duże jajko. Mleka i wody dodaje się po 1 szklance. Należy pamiętać, że wszystkie produkty powinny być schłodzone.
  2. Drugą istotną sprawą jest konsystencja ciasta. Gdy masa przypomina rzadką śmietanę oznacza to, że wszystko się zgadza. Mikser sprawdzi się świetnie w połączeniu wszystkich składników, więc warto go użyć. Jeżeli widzimy, że nasza masa jest za gęsta to dodajemy trochę wody, a gdy zbyt rzadka - mąki. Zanim wylejemy ciasto na pierwszego naleśnika dobrze jest natłuścić powierzchnię patelni. Przy kolejnych można już smażyć „na sucho”. Patelnia teflonowa będzie najlepszym wyborem do sadzenia naleśników.
  3. Ciasto musu być równo rozprowadzone na patelni. Aby tak się stało, wylewa się chochelkę ciasta na środek patelni poczym podnosi ją znad ognia i szybkim ruchem rozprowadza ciasto po całej jej powierzchni. Gdy na powierzchni naleśnika zaczynają rosnąć „bąble” to znak, że pora jest przewrócić go na drugą stronę. Naleśniki smaży się krótko, aż do przyrumienienia.

Jakie są najczęstsze problemy z naleśnikami? Przypalają się lub rwą. Na pierwszy problem można zaradzić używając patelni przeznaczonej wyłącznie do naleśników, która ma specjalną nieprzywierającą powierzchnię. Rwanie naleśników można zniwelować poprzez dobrze nagrzewając patelnie zanim zaczniemy smażyć.