Dwanaście dań na stole wigilijnym to żywy symbol tego, że w okresie Bożego Narodzenia przygotowujemy za dużo jedzenia, którego nie jesteśmy w stanie zjeść.
Statystyki są nieubłagane - marnujemy jedzenie, które bardzo często trafia do śmieci. Tak jednak być nie musi. Niektóre produkty i dania możemy zostawić w lodówce społecznej, która znajduje się w holu Miejskiej Biblioteki Publicznej przy pl. Jana III Sobieskiego w Bytomiu.
- Ogólnodostępna lodówka funkcjonuje w Bytomiu od 2019 roku, a jej fundatorem jest Paweł Kobyliński, poseł na Sejm w latach 2015-2019 - przypomina Urząd Miejski w Bytomiu.
Biblioteka
jest czynna od wtorku, 27 grudnia, w godzi. 10.00-18.00.
Może Cię zainteresować:
W odrestaurowanej sali koncertowej stanął mercedes wśród fortepianów
W lodówce społecznej można zostawić:
- produkty, które sam mógłbyś zjeść i chciałbyś dostać,
- żywność, która jest świeża i nie przekroczyła terminu ważności do spożycia określonej na opakowaniu,
- żywność, która przekroczyła datę minimalnej trwałości ("najlepiej spożyć przed"), ale nie przekroczyła terminu przydatności do spożycia,
- produkty suche: kasze, ryże, makarony, mąki, cukry, ciastka itd. (wszystkie muszą być w nieuszkodzonych opakowaniach),
- produkty w opakowaniach zamkniętych typu konserwy, słoiki, próżniowe itp.,
- sery, jogurty, twarogi w oryginalnie zamkniętych opakowaniach,
- zapakowane pieczywo i inne wyroby piekarnicze,
- warzywa i owoce,
- wyroby/przetwory własne, np. ciasto, zupa, starannie i szczelnie zapakowane, z naklejonym opisem i datą przygotowania.
Może Cię zainteresować:
Są efekty remontu torowisk w centrum. Tramwaje wracają na Stroszek i Dymitrow
W lodówce społecznej nie powinno się zostawiać:
- produktów nadpsutych i przeterminowanych z oznakami popsucia, mających nietypowy zapach, kolor lub wydęte wieczka,
- produktów już napoczętych (np. otwartych puszek, słoików etc.),
- produktów, które przekroczyły termin przydatności do spożycia ("należy spożyć do"),
- surowych jaj oraz produktów na ich bazie (np. ciast z kremem, domowych majonezów etc.)
- surowego mięsa oraz produktów z niego przyrządzonych,
- produktów wymagających głębokiego schłodzenia i mrożonek,
- produktów wymagających warunków chłodniczych, które poza lodówką przebywały dłużej niż pół godziny,
- produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady,
- alkoholu i innych środków odurzających.