Co zrobić z nadwyżkami świątecznego jedzenia? Można je oddać potrzebującym. Sprawdź gdzie

Chociaż coraz więcej osób stara się kupować, a dalej - gotować świadomie, to właśnie w okresie świątecznym marnują się największe ilości jedzenia. Rodzinnymi nadwyżkami można podzielić się z potrzebującymi. Wszystko w ramach tzw. Lodówki społecznej.

lodówka

W czasie Świąt Bożego Narodzenia, w naszych lodówkach znajduje się dużo więcej towaru. Powstają liczne świąteczne potrawy, dla których często - nie ma już miejsca w żołądkach. I choć niestety, wielu - takie świąteczne nadwyżki po prostu wyrzuca, warto mieć świadomość, że dobrej jakości jedzenie - może się jeszcze przydać.

Lodówka społeczna w Bytomiu

Specjalna lodówka społeczna przeznaczona do dzielenia się jedzeniem, tak aby nie zostało ono zmarnowane, od kilku lat działa przy pl. Jana III Sobieskiego (w budynku Miejskiej Biblioteki Publicznej). Wszystkie zdatne produkty, można umieszczać w niej od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 18:00.

To nie śmietnik!

Chociaż idea jest szlachetna, warto przypomnieć, że do lodówki społecznej nie należy wkładać wszystkiego. Potrzebującym można oddawać zdatne do spożycia gotowe potrawy (ważne, by były szczelnie zamknięte w pudełkach, słoikach czy folii). Można przynosić także gotowe produkty, nawet te, które przekroczyły datę minimalnej trwałości (z napisem najlepiej spożyć przed). Ważne, by nie przekroczyły one wiążącego terminu przydatności do spożycia (tu trzeba szukać napisu należy spożyć do). Zabrania się umieszczania w lodówce surowego mięsa, surowych jajek, budyniów, majonezów oraz otwartych puszek czy słoików.

Nie tylko w Bytomiu

Lodówki społeczne z powodzeniem działają także w innych miejscowościach. Chętni do podzielenia się jedzeniem, swój towar mogą dostarczyć m.in. do Piekar Śląskich (ul. Bytomska 84) czy Rudy Śląskiej (ul. Oświęcimska 123).

Subskrybuj bytomski.pl

google news icon