Magda Gessler jest najsłynniejszą polską restauratorką. Ukończyła studia malarskie w Madrycie, gdzie również nauczyła się kulinarnego fachu. W latach 80. zajmowała się przygotowywaniem dań na przyjęciach dla dygnitarzy i członków dworu królewskiego. Podobno jej potrawy docenił sam król Juan Carlos I oraz ekspertka kulinarna Clara María de A’Mesua. Swoją pierwszą restaurację otworzyła wraz z braćmi w 1989 roku w Warszawie. Dziś prowadzi kilka lokali gastronomicznych w Warszawie i Łodzi, a przez kilka lat firmowała również restaurację w Katowicach.
Na popularność Magdy Gessler szczególnie wpłynęły występy w telewizji. Od 2010 roku prowadzi w stacji TVN program "Kuchenne Rewolucje". W każdym odcinku przyjeżdża do innej restauracji i doradza ich właścicielom, co powinni zmienić w menu, wystroju i marketingu, by przyciągnąć nowych gości. Program od ponad dekady cieszy się dużą popularnością, czego efektem jest wiele nominacji dla Magdy Gessler do nagrody Telekamery, którą otrzymała w 2011 i 2012 roku.
W ostatnich dniach restauratorka zawitała do Bytomia właśnie po to, by nagrać kolejny odcinek swojego programu. Właściciele restauracji "Pod Orzechem" w Górnikach przy ul. Żołnierskiej poprosili ją o pomoc. Jak to zwykle bywa w tym formacie telewizyjnym, lokal otrzyma nową nazwę, zmieni się jego wystrój i pojawią się nowe pozycje w karcie dań.
Szczegóły metamorfozy nie zostały ujawnione, ale można domyślać się, że restauracja z Górnik dalej będzie kojarzyć się z orzechami. Na jednej ze ścian pojawiła się kolorowa mozaika stworzona przez pracowników restauracji pod okiem bytomskiej artystki Magdaleny Tomal-Wichrowskiej z Galerii "Stalowe Anioły".
Po zakończeniu "rewolucji" restauracja będzie ponownie otwarta od wtorku, 18 kwietnia od godziny 12:00.