Zwyczajowo w wielkanocnym koszyku znajdują się: jaja, sól kuchenna, chleb, wędliny, chrzan, pieprz, miód, babka wielkanocna i baranek uformowany z ciasta, cukru, bądź czekolady. Całość przystrajana jest listkami bukszpanu i ozdobną serwetką.
Od 2012 roku w parafii św. Jacka poświęcenie pokarmów wielkanocnych odbywa się w tradycyjnych strojach rozbarskich. Autorami tej inicjatywy są Adam Mankiewicz i Piotr Mankiewicz z Muzeum Chleba i Ciekawostek w Radzionkowie oraz były proboszcz kościoła Tadeusz Paluch. Z roku na rok uroczystość w takiej oprawie przyciąga coraz więcej miłośników kultury śląskiej, w efekcie czego na Rozbark przyjeżdżają święcić pokarmy mieszkańcy innych miast, którzy na tę okazję również zakładają tradycyjny ubiór.
W tym roku poświęcenie pokarmów wielkanocnych w strojach rozbarskich odbędzie się w kościele św. Jacka o godzinie 11:00.