1. Leśny mech
Ciasto leśny mech to kwintesencja lata. Zielony, szpinakowy spód i owoce przypominają łąkę. Lekka kompozycja świetnie sprawdzi się dla cukrzyków. Internet pełen jest przepisów na tę pozycję, nawet w wersji bez cukru. Co zrobić aby ciasto było zdrowe? Przede wszystkim, cukier zamienić na jego zdrowszy odpowiednik, na przykład ksylitol. Można wymienić również mąkę na taką, która będzie pełnoziarnista. Sklepy w Bytomiu to miejsca, w którym dostaniesz wszystkie niezbędne składniki potrzebne do przygotowania zielonego mchu.
2. Brownie z cukinii
Kolejną zdrową alternatywą jest brownie z... cukinii. Dokładnie tak. Jest to zamiennnik dla popularnego ciasta czekoladowego. Ciasto zachwyca konsystencją, a czekoladowy smak spełni zachciankę największego łasucha. W przepisie, poza cukinią, znajdują się same zdrowe zamienniki, czyli ksylitol zamiast cukru i pełnoziarnista mąka.
3. Kruche ciasto ze śliwkami
Kruche ciasto to smak dzieciństwa i wakacji spędzanych u babci. Cukrzyca wcale nie jest przeciwwskazaniem do rozkoszowania się tym deserem. Ciasto przypomina nieco tartę. Spód składa się z ciasta na bazie pełnoziarnistej mąki pszennej oraz żytniej.
Kruchości zapewnia mu odpowiednia ilość masła. Na spód ciasta układamy śliwki i zalewamy masą na bazie nisko procentowej śmietanki, która nada owocom niesamowitej konsystencji. Kremowe śliwki w połączeniu z kruchym ciastem to idealny, letni deser, zwłaszcza do kawy.
4. Szarlotka z rabarbarem
Mało kto wie, ale rabarbar to warzywo! Popularna roślina w sezonie dostępna jest w każdym markecie. W połączeniu z jabłkami tworzy idealny duet, lekko kwaśny, ale słodki. Kto spróbuje szarlotki z rabarbarem, ten zakocha się w niej momentalnie. Ciasto składa się z trzech, idealnie dobranych warstw; na dole znajdziemy kruche ciasto, które przykrywają nadzienie z rabarbaru i jabłek. Góra to lekka, delikatna chmurkowa beza, która swoją słodkością przełamuje kwaśność jabłek i rabarbaru. Ciasto jest lekkie, a kontrast smaków idealnie zachowany.
5. Desery w pucharku
Pudding chia w ostatnich latach zyskał na popularności. I nic dziwnego! Jest łatwy do zrobienia, zdrowy i przede wszystkim smaczny. W lecie koniecznie spróbuj puddingu chia ze świeżymi truskawkami. Jak przyrządzić ten deser? Nasiona chia wymieszaj z kefirem i odstaw na noc. Truskawki zblenduj na gładką masę. Na górę wcześniej przygotowanego puddingu daj masę truskawkową i gotowe. Jogurt z owocami to proste, klasyczne rozwiązanie, ale jakże sprawdzone. Wybierz jogurt, najlepiej taki z wysoką zawartością białka. Świetnie sprawdzi się tutaj Skyr. Do jogurtu dodaj owoce, najlepiej te sezonowe. Wykorzystaj borówki, jabłko, truskawki i maliny. Gazetki promocyjne Dino często zawierają wszystkie składniki potrzebne do produkcji tego deserku. Dodatkowo, całość wzbogać orzechami oraz startą, gorzką czekoladą.