TEMAT: Budowa Agory ruszyła

• sirenqua
  • sirenqua Avatar Autor
  • Gość
Od uroczystego wmurowania kamienia węgielnego rozpoczyna się budowa galerii handlowo-rozrywkowej Agora. Powstanie ona na terenie przy placu Kościuszki do końca 2010 roku.

Akt erekcyjny podpisali dzisiaj przedstawiciele inwestora, czyli firmy Braaten+Pedersen plus Partners oraz firmy Borgestad wespół z prezydentem Bytomia, Piotrem Kojem. Chcemy, aby wielofunkcyjna Galeria Agora była tętniącym życiem ośrodkiem i doskonałym miejscem spotkań dla mieszkańców Bytomia i okolic. Wierzymy, że rewitalizacja Placu Kościuszki przyczyni się do ożywienia całego miasta - mówił Jan Olav Braaten, dyrektor firmy Braaten+Pedersen.

Firma Braaten+Pedersen plus Partners już w 2006 r. postanowiła na placu Kościuszki w Bytomiu stworzyć galerię handlową oraz biurowiec. Obiekt ma łączyć w sobie funkcje handlowe, kulturalne, rozrywkowe i biznes. Na 56 tysiącach m2 powierzchni znajdzie się 120 sklepów, punktów usługowych i gastronomicznych, wielosalowe kino Cinema-City, tarasy i ogrody zimowe, specjalna sala widowiskowa i powierzchnie biurowe. Ten sam inwestor wybuduje tuż obok wielopoziomowy parking na 1000 miejsc i obiekt biurowy w kwartale ulic Webera, Browarnianej, Jainty i Kościuszki.

Już w tej chwili wynajęte jest ok. 60% powierzchni handlowej Agory. Znajdą tu swoje miejsce: Cinema City, H&M, Społem Znajomy Sklep, RTV EURO AGD, Martes Sport, Kolporter, Deichmann, Monnari, CCC, 5-10-15, Heavy Duty, Molton, Triumph, Atlantic, Vision Express, Venezia, Tamaris i Pabia. Najnowsze umowy najmu podpisano ze Swiss, Top Secret, Six, Glitter, Hac Hac, Coccodrillo, Play, Plus GSM, Kakadu, Reporter, Orsay, Altero.

Budowa Agory rozpocznie się od wykonania ściany szczelinowej o 23-metrowej głębokości, która zabezpieczy fundamenty sąsiednich budynków. Pracom ziemnym towarzyszyć będzie nadzór archeologiczny.

Po otwarciu galerii Agora, czyli na przełomie 2010 i 2011 roku, na terenie obiektu pracę znajdzie około 850 osób. W czasie prac konstrukcyjnych i budowlanych zatrudnionych będzie około 1000 osób.

Budowa Agory ruszyła 2008/10/23 08:07 #23150

• neret
  • neret Avatar
  • Gość