TEMAT: KWK Centrum zamieni się w pompownię

KWK Centrum zamieni się w pompownię 2016/09/26 17:12 #168549

Likwidowana kopalnia całkiem nie zniknie. Zakład zmieni swoją podstawową funkcję. Jego zadaniem będzie przepompowywanie wody ze wschodniej części dna niecki bytomskiej sięgającej aż po Grodziec.

W maju zeszłego roku kopalnia Centrum została wydzielona z Kompanii Węglowej i przekazana do Spółki Restrukturyzacji Kopalń, co rozpoczęło proces jej likwidacji. Jest to nie lada wyzwanie, gdyż ta bytomska kopalnia ma jedenaście poziomów, siedem szybów i ponad 50 kilometrów wyrobisk korytarzowych. Na powierzchni planuje się rozbiórkę 43 obiektów, z czego 19 ma zostać wyburzonych jeszcze przed końcem tego roku. Do tej pory zlikwidowano już niemal 25 km wyrobisk, a docelowo ma pozostać jedynie 6 km czynnych chodników. Z krajobrazu miasta ma też zniknąć pięć spośród siedmiu szybów: Jan, Skarga, Rejtan, Witczak oraz Komunikacyjny.

W ciągu najbliższych lat zakład znacznie się skurczy, ale wciąż będzie działać, a jego infrastruktura zostanie nawet unowocześniona. KWK Centrum będzie pełnić ważną funkcję dla Górnośląskiego Górnictwa, gdyż będzie odpowiadać za odwadnianie wschodniego skrzydła dna niecki bytomskiej. W tym celu zostanie wykorzystany najgłębszy szyb bytomskiej kopalni - Budryk - sięgający aż 930 m wgłąb ziemi oraz szyb Staszic. Główna pompownia ma zostać umieszczona na poziomie 774 m, natomiast urządzenia pomocnicze zostaną zlokalizowane na poziomach 930 m i 250 m. Dziś w rejonie KWK Centrum przepompowuje się 9,3 m3 wody na minutę, a docelowo ta ilość ma wzrosnąć aż trzykrotnie.

Przepompownia ma powstać do końca 2020 roku. Zakład ma także odwadniać wyrobiska czynnej kopalni Bobrek-Piekary.

KWK Centrum zamieni się w pompownię 2016/09/26 17:32 #168551

Kolejna odsłona księżycowego krajobrazu w Bytomiu :) Najpierw raj dla złomiarzy, a potem piękne gruzowisko. Uprzedzam, nie piszcie, że cokolwiek tam powstanie. Czego to już nie słyszałem o inwestycjach w naszym mieście :whistle:

KWK Centrum zamieni się w pompownię 2016/09/26 18:16 #168553

Powstanie Aquapark, tyle wody nie może się marnować :P

KWK Centrum zamieni się w pompownię 2016/09/26 20:54 #168556

ciekawe skąd taki pośpiech przy wyburzeniach??
Szkoda, że wyburzą szyby Skarga i Rejtan. Wpisały się już wkrajobraz Bytomia i wydają się być takim swoistym znakiem. Szkoda zwłaszcza szybu Rejtan ponieważ chyba jest niezbyt wiele szybów górniczych z taką zabudową w Polsce. Z drugiej strony Krystyna w Szombierkach to też unikat i co z tego??
czy burzenie tej infrastruktury to taki znak czasu??? znak czasu, że górnictwo już z Bytomia na dobre odchodzi?? Przez ponad 100 lat górnictwo dało temu miastu bogactwo i pracę oczywiście pozostawiając po sobie na powierzchni ogromne spustoszenie, obecnie poprzez wszechobecne szkody górnictwo zdaje się grzebać Bytom za życia.

KWK Centrum zamieni się w pompownię 2016/09/27 12:24 #168565

Jeżeli mają wyburzać to niech wyburzają jak najszybciej, lepiej żeby stał pusty i wyrównany teren niż szabrowane, rozpadające się budynki.

Uprzedzam, nie piszcie, że cokolwiek tam powstanie

Strażnica PSP :-P

KWK Centrum zamieni się w pompownię 2016/09/28 18:22 #168580

ale zaraz zaraz gdzie oni to będa pompowac ,na powierzchnie? to co zrobią drugą Brandkę? Czy do kanalziacji-taka ilośc i pewnie skażenie do kanalziacji ciekawe.Czemu nie ma nic na ten temat w artykule?

KWK Centrum zamieni się w pompownię 2016/09/28 22:10 #168583

W zasadzie, to żadna z likwidowanych kopalń całkiem nie znika, bo wszędzie trzeba pompować wodę. Nawiasem mówiąc, to powinno się to na samym starcie doliczyć do kosztów funkcjonowania danej kopalni. A to nie są małe pieniądze tylko miliony, które idą na rozdzielnie, pompy i obsługę tego wszystkiego. A pompować trzeba będzie przez dłuuuugie lata.