slaskiesmaki.pl/pl
- Województwo śląskie słynie z dobrej kuchni. Niewielu zdaje sobie jednak sprawę z tego, jak bardzo jest ona różnorodna. Wpływy czeskie, austriackie, niemieckie, w końcu żydowskie – wszystko to zostawiło swój ślad i sprawiło, że Śląskie to jeden z najciekawszych kulinarnie regionów Polski. Szlak łączy w sobie pasję z tradycją, obok której nie można przejść obojętnie. Ze względu na wyjątkowość potraw jest to szlak, który warto odwiedzić – mówi Agnieszka Sikorska, Dyrektor Biura Śląskiej Organizacji Turystycznej.
Śląsk reszcie kraju kojarzy się z biedą, brudem i kopalniami, a jedzenie, gotowanie, poznawanie smaków jest obecnie bardzo popularne i modne (programy kulinarne w tv, blogi o gotowaniu itd), kojarzy się dobrze i radośnie. Uważam, że wykorzystanie tego trendu to świetny pomysł na promocję Śląska, szczególnie że kuchnia śląska jest mało znana poza województwem.
Co Wy uważacie o tym programie? Znacie któreś z restauracji, które otrzymały certyfikat? Ja przyznam, że znam tylko dwie pszczyńskie: Frykówkę i Starą Piekarnię. Obie należą do tej samej sieci i mają bardzo podobne menu. Z mężem znamy je doskonale i rzeczywiście jedzenie jest rewelacyjne, a w Starej Piekarni robiliśmy nawet nasze wesele (akurat tego nie polecam - menedżerka, p. Graca, tragiczna, szkoda na nią nerwów).
Znacie jakieś restauracje w Bytomiu, które serwują dania kuchni śląskie i mogłyby pokusić się o dołączenie do programu? Myślę, że trzeba się chwytać takich okazji do promocji naszego miasta. Informacja o utworzeniu szlaku pojawiła się we wszystkich głównych mediach internetowych...