TEMAT:

Obwodnica już otwarta 2008/09/06 11:37 #22306

Drugi odcinek bytomskiej obwodnicy został wczoraj oficjalnie otwarty i kierowcy mogą już z niego swobodnie korzystać.

Władze miasta w towarzystwie m.in. swoich poprzedników, marszałka województwa Śląskiego i wojewody dokonały oficjalnego otwarcia nowej drogi. Bytomska trasa stanowi element tzw. Obwodnicy Północnej Aglomeracji Górnośląskiej, która w przyszłości ma umożliwić przejazd ze wschodu na zachód kraju brzegiem metropolii z pominięciem zatłoczonych centrów śląskich i zagłębiowskich miast. Za kilka lat ma również ułatwiać dojazd do bytomskiego węzła autostrady A1, a dzięki temu też do portu lotniczego w Pyrzowicach.

Do tej pory udało się wybudować dwa z trzech planowanych odcinków na terenie Bytomia. Pierwszy został ukończony w 2000 roku i łączy ulicę Chorzowską z Piekarami Śląskimi. Drugi został oddany do użytku wczoraj, mierzy 2,2 km długości i jest najbardziej skomplikowany technicznie ze wszystkich. Na potrzeby trasy stworzono nowy nasyp oraz wybudowano trzy wiadukty i stumetrowy tunel pod torami kolejowymi i ulicą Celną. Prace dodatkowo komplikowały szkody górnicze z czego wynikał długi czas budowy. Wraz z nową drogą przebudowano ulice Strzelców Bytomskich, Węglową, Leśną, Celną i Nowocelną. Zamontowano również nowe słupy oświetleniowe, sygnalizację świetlną, a także wybudowano ciągi pieszo-rowerowe wzdłuż ulicy Strzelców Bytomskich.

Wykonawcą prac była firma Budimex Dromex SA z Warszawy, a nadzór nad inwestycją prowadziła firma ECM Group Polska sp. z o.o. Nadzór autorski nad projektem pełniło konsorcjum w składzie: Rejonowe Przedsiębiorstwo Inwestycji sp. z o.o. (lider konsorcjum), Zakład Inżynierii Ruchu W. Sylwestrzak i S-ka Spółka Jawna, Przedsiębiorstwo Projektowo-Wykonawcze i Usług Techniczno-Handlowych „ELKOL” sp. z o.o. Drugi odcinek obwodnicy w 75% dofinansowała Unia Europejska w ramach Zintegrowanego Programu Operacyjnego Rozwoju Regionalnego. Na jego budowę przeznaczono 86 mln zł, z czego 24 mln zł zainwestowało miasto Bytom.

W oczekiwaniu na ostatni etap
Od początku czerwca w gmachu Sejmu Śląskiego podpisano umowę o dofinansowaniu trzeciego odcinka obwodnicy ze środków Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego. Tym razem Unia Europejska wyłoży miastu 59% kosztów przedsięwzięcia, czyli około 65,7 mln zł. 45,3 mln zł będzie musiało przeznaczyć miasto na ten cel.

W ramach trzeciego etapu zostanie wybudowane 2,2 km nowej drogi. Ponadto powstaną trzy łącznice o długości 1,80 km oraz 2,10 km dróg zbiorczych. Z kolei planowana jest przebudowa ulic Miechowickiej i Frenzla na długości 780 metrów do siedmiu pasów w najszerszym fragmencie. W miejscu zetknięcia się obwodnicy z ul. Miechowicką ma powstać skrzyżowanie dwupoziomowe, które połączy nową trasę z ul. Jana Nowaka Jeziorańskiego (DK 88). Niebawem ma zostać ogłoszony przetarg na wykonawcę, a obecnie trwa konkurs na inżyniera kontraktu. Realizacja inwestycji odbędzie się w trybie „projektuj i buduj”, co oznacza, że zwycięska firma będzie musiała przygotować całą dokumentację, a następnie wybudować drogę. Ostatni etap ma zostać zakończony w 2011 roku.

Bytomski.pl - 2019 - Wszelkie Prawa Zastrzeżone