TEMAT: PEC, Bytom i Radzionków łączą siły w walce ze smogiem

PEC, Bytom i Radzionków łączą siły w walce ze smogiem 2019/11/06 13:53 #187283

W środę, 6 listopada, zorganizowano spotkanie, podczas którego...

Walka ze smogiem trwa! Służy temu m.in. rozbudowa sieci ciepłowniczej należącej do Przedsiębiorstwa Energetyki Cieplnej, uruchomienie alarmu smogowego i wprowadzenie oczyszczaczy powietrza do przedszkoli.

Re:PEC, Bytom i Radzionków łączą siły w walce ze smogiem 2019/11/06 20:11 #187287

W linii prostej mieszkam 800 m od EC Miechowice. Nawet część kamienic na Opolskiej podłączona już do PEC Ale jakoś reszty nie można. Za duże koszty. Polakom opłaca się płacić kary do UE lub handlować emisjami ale takie trywialne rzeczy zawsze są nieopłacalne.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

PEC, Bytom i Radzionków łączą siły w walce ze smogiem 2019/11/07 06:54 #187290

Dlaczego w tym artykule nie napisano, że koszty ogrzewania systemowego dla gospodarstw domowych mają wzrosnąć w ciągu kilku lat o ponad 30%? Bytomianie chyba powinni wiedzieć, co PEC im szykuje.

Na pewno możemy się spodziewać podwyżek od kilku do kilkunastu procent w kolejnych ustalanych taryfach: tak, by zapewnić możliwość funkcjonowania przedsiębiorstw chociażby na granicy ich rentowności – mówi nam Jacek Szymczak, prezes Izby Gospodarczej Ciepłownictwo Polskie.

Kilkanaście procent może się zresztą okazać scenariuszem optymistycznym – z wyliczeń ekspertów branży wynika, że gdyby firmy ciepłownicze chciały utrzymać rentowność na obecnym poziomie, rachunki powinny być wyższe o jedną trzecią.

energia.rp.pl/energetyka-zawodowa/cieplo...ozec-o-jedna-trzecia

Dodatkowo w Bytomiu, mieście podlegającym rekordowo szybkiej depopulacji rachunki za ogrzewanie sieciowe będą rosnąć dużo szybciej niż w innych gminach.

Liczba uprawnionych do głosowania w Bytomiu (Wybory do Sejmu i Senatu - dane PKW):
1) 2015 - Bytom 126 516 mieszkańców
2) 2019 - Bytom 118 782 mieszkańców

Bytom w ciągu 4 lat stracił 7734 mieszkańców. To jest spadek dorosłej populacji o 6,2%. Ten spadek oznacza mniej klientów PEC, mniejsze przychody spółki i wyższe rachunki dla pozostałych żyjących użytkowników sieci ciepłowniczej.

Wystarczy wykonać analizę sytuacji dla Bytomia w przyszłości - miasta liczącego tylko 90 tysięcy mieszkańców (do tego stanu miasto zmierza). 40-45% populacji to osoby w wieku 60+, a 30 tysięcy przyszłych emerytów i rencistów, czyli 1/3 mieszkańców dysponuje miesięcznymi dochodami w wysokości 1000 zł (dzisiaj mediana świadczenia emerytalnego wynosi 1600 zł netto). Zanim dojdzie do takiej sytuacji demograficznej, z tą strukturą wiekową i dochodową to stawki za ogrzewanie będą tak wysokie, że mieszkańcy dużo wcześniej pouciekają do tanich źródeł ogrzewania takich jak węgiel, drewno, stare meble. PEC raczej nie ma przyszłości w Bytomiu.

PEC, Bytom i Radzionków łączą siły w walce ze smogiem 2019/11/07 08:34 #187293

Wszystko na to wskazuje że już nie wystarczy tylko rozważać ucieczki z tego miasta, ale trzeba się z tym pospieszyć i zrobić to jak najszybciej. Rządzących to nie interesuje, nie mają żadnej długofalowej polityki nakierowanej na to żeby nie tylko zatrzymywać tych którzy jeszcze się do miejskiej kasy swoim PIT dokładają, ale i zapraszać do miasta innych. Ich interesuje tylko obecna kadencja.