TEMAT: Nowy dom dla hokeistów? Jest nadzieja na nowe lodowisko!

Nowy dom dla hokeistów? Jest nadzieja na nowe lodowisko! 2018/12/01 12:21 #182316

Przy Pułaskiego od kilku miesięcy wszyscy żyją w wielkim stresie....

W końcu pojawiła się jakaś dobra wiadomość w sprawie bytomskiego hokeja. Jest szansa, że przy Pułaskiego powstanie nowe lodowisko. Połowę inwestycji sfinansowałoby Ministerstwo Sportu i Turystyki.

Nowy dom dla hokeistów? Jest nadzieja na nowe lodowisko! 2018/12/05 08:40 #182417

Najpierw znalazłbym sponsora dla drużyny, potem stworzyłbym drużynę, a na końcu modernizowałbym obiekty. Tworzenie drużyny i podnoszenie jej z kolan trwa dłużej niż budowa obiektów (oczywiście gdy są pieniądze i odpowiedni wykonawca :) ).

Nowy dom dla hokeistów? Jest nadzieja na nowe lodowisko! 2018/12/05 09:28 #182419

Ostatnie lata pokazały że predzej czy pozniej (raczej predzej) wraca sie do punktu wyjscia idac tym tokiem myslenia. Był Tempish, był medal MP i po 2 latach nie ma nic. Wczesniej tez tak bywało. Bez cywilizowanego obiektu i zaplecza nie ma to najmniejszego sensu. W dzisiejszych czasach majac sponsora mozna zbudowac drużyne w dwa lata. Nie majac obiektu czyli fundamentu zawsze zostaje sie z niczym - tak jak ma to miejsce teraz. Niestety sponsorzy dzisiaj nie podpisują 10 czy 20 letnich umów, najczesciej przychodza na sezon, dwa. Przykłady : Sanok, Krynica, i my. Hokej nie jest dyscypliną sportu tak drogą jak piłka nożna. Budżet pozwalajacy na zbudowanie druzyny na medał MP wynosi mniej wiecej tyle ile budzet klubu pilkarskiego w 2 lidze (3 poziom rozgrywkowy).

Nowy dom dla hokeistów? Jest nadzieja na nowe lodowisko! 2018/12/05 11:21 #182425

Uważam, że nie można patrzeć na budowę nowego lodowiska tylko przez pryzmat drużyny seniorów.
Jak wszyscy dobrze wiedzą dach lodowiska jest w złym stanie mniej więcej od 2002-2004, kiedy firma chyba Budowlani jako pierwsza wzmacniała jego konstrukcję wspawując płaskowniki na belkach i dodatkowe podpory na słupach.
Na tym obiekcie nie ma wyłącznie seniorów ale jest też sporo grup młodzieżowych, są dziewczyny a także są zwykłe ślizgawki dla społeczeństwa. Ktoś też przychodzi oglądać mecze dzieci, kobiet. Przecież nie można ryzykować życia i zdrowia tych ludzi uzależniając budowę lodowiska tylko wynikami drużyny seniorskiej.

Nowy dom dla hokeistów? Jest nadzieja na nowe lodowisko! 2018/12/05 12:34 #182429

• angel
  • angel Avatar
  • Z dala