TEMAT: Ciągłe zmiany powodują łatwość w przerzucaniu odpowiedzialności

Ciągłe zmiany powodują łatwość w przerzucaniu odpowiedzialności 2017/08/14 17:44 #173369

Od 17 lat pełnię funkcje Członka Rad Nadzorczych w różnych...

Przewodnicząca Rady Nadzorczej Bytomskiego Przedsiębiorstwa Komunalnego: Czy całe zamieszanie  wokół BPK Sp. z o.o. nie doprowadziło do tego, że pracownicy we wszystkim widzą zagrożenie własnego bytu?

Od 17 lat pełnię funkcje Członka Rad Nadzorczych w różnych podmiotach  gospodarczych. Jestem otwarta na kontakt z pracownikami, których praca buduje potencjał przedsiębiorstwa. Osobiście też jestem otwarta na ludzkie problemy i staram się wypełniać rolę Mediatora między Zarządem a pracownikami.

Podobnie było po powołaniu mnie na Przewodniczącą w Bytomskim Przedsiębiorstwie Komunalnym Sp. z o.o. Jak zwykle rozmawiałam z pracownikami, którzy przedstawiali swoje opinie i sugestie, obawy o przyszłość. W ostatnich 2 latach to przedsiębiorstwo miało 4 różnych Prezesów oraz niekończące się zmiany struktur organizacyjnych oraz zmieniało liczebność Zarządu. Ciągłe zmiany powodują łatwość w przerzucaniu odpowiedzialności wewnątrz Zarządu i brak możliwości wyegzekwowania od pracowników konsekwencji.

List grupy pracowników, którego kopia została rozesłana prawdopodobnie do wszystkich pracowników PBK Sp.  z o.o. , wprawił mnie w pewną zadumę:

Czy wszystkie decyzje i plany Rady Nadzorczej są przedstawiane pracownikom?
Czy CAŁY Zarząd ma dobrą komunikację z pracownikami, Radą Nadzorczą i Wspólnikiem?
Chce  myśleć, że wszyscy pracownicy, Zarząd oraz Rada Nadzorcza mają wspólny cel - pokonanie obecnych problemów i rozwój firmy, którą wspólnie tworzą..

Aby firma dobrze działała musi być TAKA współpraca miedzy Zarządem, który czasem jest wskazywany po linii politycznej a pracownikami, którzy przede wszystkim dzięki swoim kwalifikacjom i umiejętnościom, jako specjaliści w swoich profesjach, wspierają organy spółki w jej rozwoju.

Źle jest jeśli pewne grupy polityczne już dziś wskazują: kto będzie Prezesem po wyborach, takie zachowanie wymusza na pracownikach opowiedzenie się za poszczególnymi frakcjami politycznymi, co drastycznie komplikuje współpracę i wymusza działalność nie fachową, tylko polityczną pracowników, którzy winni od niej stronić.

Pisma przedstawicieli pracowników BPK i Małgorzaty Zapiór

bpk pismo pracownikow m

bpk pismo m zapior m

Czy całe zamieszanie wokół BPK Sp. z o.o. nie doprowadziło do tego że pracownicy we wszystkim widzą zagrożenie własnego bytu?

Ciągłe zmiany powodują łatwość w przerzucaniu odpowiedzialności 2017/08/15 13:53 #173374

Myślę, że pracownikom chodzi raczej o zasiadanie w radzie nadzorczej spółki "Bytomski Sport" niż o SPOŁECZNEGO prezesa KS "Polonia" Bytom.

www.krs-online.com.pl/msig-4956-79623.html

Ciągłe zmiany powodują łatwość w przerzucaniu odpowiedzialności 2017/08/16 21:05 #173401

Ciągłe zmiany powodują łatwość w przerzucaniu odpowiedzialności 2017/08/17 20:07 #173428

Pani Zapiór jest w mojej ocenie w ewidentnym konflikcie interesów. Była w radzie nadzorczej spółki (Bytomski Sport), która jest dłużnikiem BPK. Obecnie Pani Zapiór jest prezesem spółki która ma blisko 2 miliony długu względem BPK. To, że nie pobiera Pani wynagrodzenia nic tu nie zmienia. O czyje interesy Pani dba bardziej? Wierzyciela czy dłużnika?

Ciągłe zmiany powodują łatwość w przerzucaniu odpowiedzialności 2017/08/17 20:24 #173430

Nie jestem biegły w tego typu działalności - ale jak można za ,,darmo" zarządzać spółkami obracającymi milionami złotych i od których (BPK) zależą mieszkańcy miasta??!!
Za ,,darmo" teraz to nawet po pysku trudno nachytać, to są jakieś chore układy - znacie firmy gdzie prezesi pracują za darmo , bo ja nie.
Chyba że chodzi o wałki i żeby można później rozłożyć ręce i powiedzieć: to nie ja , ja za friko pracowałem.