TEMAT:

Pożegnajcie się z papierowymi biletami KZK GOP 2016/03/04 22:04 #164829

Organizator komunikacji autobusowej i tramwajowej w naszej okolicy zamierza zrezygnować ze zwykłych, papierowych biletów na rzecz elektronicznej karty ŚKUP. Wciąż jednak będzie można kupić tradycyjne bilety jednorazowe.

Projekt Śląskiej Karty Usług Publicznych od samego początku ma pecha. Ogłoszony w listopadzie 2010 roku przetarg na jej zrealizowanie opóźnił się o rok, ze względu na odwołania firm, którym nie udało się uzyskać zamówienia. Gdy wreszcie w 2012 r. podpisano umowę z wykonawcą - konsorcjum Asseco Poland i BRE Banku - to cały system został oddany do użytku dopiero po dwóch latach, a nie, jak początkowo planowano, po 16 miesiącach.

W ubiegłym roku elektroniczna karta w końcu trafiła do rąk pasażerów, ale nie cieszy się ona szczególną popularnością. Na ok. 700 tys. pasażerów KZK GOP do tej pory spersonalizowane karty wyrobiło zaledwie 32 tys. z nich. Tymczasem, aby spełnić wskaźniki założone w projekcie, do końca tego roku ze ŚKUP powinno korzystać jeszcze 120 tys. podróżnych.

KZK GOP zdecydowało się więc na zdecydowany krok. Zapowiedziano, że w maju ze sprzedaży zostaną wycofane papierowe bilety średniookresowe, tzn. 24-godzinne, 48-godzinne, 5-, 7- i 14-dniowe, a także kwartalne i szkolne. Później, być może pod koniec roku, z kiosków znikną papierowe bilety miesięczne. Osoby korzystające dotąd z tych biletów będą zmuszone do wyrobienia sobie karty ŚKUP. Jak zapewnia KZK GOP, w sprzedaży pozostaną tradycyjne bilety jednorazowe.

Kartę ŚKUP można zamówić przez Internet, lecz nie przyjdzie do nas pocztą. Po jej odbiór trzeba pofatygować się do jednego z 40 Punktów Obsługi Klienta prowadzonych przez ajentów Kolpoltera i SK Bank. Lista ich adresów jest dostępna na stronach ŚKUP. KZK GOP przekonuje, że wyrobienie karty się opłaca, gdyż jej użytkownikom przysługuje tańsza taryfa za przejazdy.

Pożegnajcie się z papierowymi biletami KZK GOP 2016/03/04 22:13 #164830

Wszystko po to aby dotacji nie stracić. Oczywiście dla naszego dobra...

Pożegnajcie się z papierowymi biletami KZK GOP 2016/03/05 00:57 #164848

Ludzie po prostu widzą że ta karta jest beznadziejna. Niech nie gadają o taniości bo te 3-4 zł (w przypadku ulgowego) czy 6-8 zł (w przypadku normalnego) nie są jakieś mega oszczędnością zważywszy że każdorazowo trzeba to coś wyciągać i przykładać do czytnika. No chyba że mowa o kagańcu z liczbą przejazdów ale to jest bardzo dziwna strategia organizatora komunikacji który raczej ma promować i zachęcać ludzi do jak najczęstszego korzystania z przejazdów a tu jeszcze promocja na ograniczenie tych przejazdów. Jakaś paranoja.

Pożegnajcie się z papierowymi biletami KZK GOP 2016/03/05 08:08 #164850

Mam nadzieję, że miesięczne bilety papierowe jednak pozostaną bo są o wiele wygodniejsze niż ta cała zachwalana karta ŚKUP. Chcieli mieć wiedzę ile osób i gdzie jeździ więc wymyślili zbliżanie miesięcznego biletu do czytnika zapominając o wygodzie pasażerów.

Jeśli jednak uprą się przy swoim w KZK GOP (nie będzie jakiś protestów) mogliby chociaż zmodyfikować zasady - kto ma bilet miesięczny na karcie ŚKUP i "odbija" go przy wejściu i wyjściu dostaje jakąś zniżkę na zakup następnego biletu, kto nie chce się w to bawić nie musi w ogóle zbliżać biletu (wystarczy żeby miał kartę ŚKUP przy sobie) ale za następny zapłaci tak samo jak obecnie za miesięczny bilet papierowy.

Pożegnajcie się z papierowymi biletami KZK GOP 2016/03/07 18:06 #164899

Zgadzam się z WIGRU. Cała ta akcja jest po to, by nie stracić dofinansowania. Ale co do wygody... Według mnie to jest to super idea, szczególnie dla takich "niedzielnych" użytkowników jak ja. Mam zasiloną kartę, mam sporadyczną potrzebę skorzystania z usług KZKGOP, więc poprostu wsiadam w pojazd i kasuję za przejazd a nie dylam po mieście w poszukiwaniu budki/sklepu z biletami papierowymi. I gdyby to normalnie działało... Pisałem, a nawet dzwoniłem do ŚKUP z zapytaniem: co jeśli kasowniki nie działają, a wpadnie ko...ntroler? Oto odpowiedź:

Infolinia KZK GOP
do mnie
Dzień Dobry.

W odpowiedzi na Pana wniosek w sprawie nieczynnych urządzeń ŚKUP w tramwaju nie można wykluczyć takiego incydentalnego zdarzenia wywołanego różnorakimi czynnikami natury technicznej. Wdrożenie tak dużego i skomplikowanego Systemu generuje problemy i zdarzają się jeszcze usterki, które są zgłaszane do serwisu celem ich usunięcia. Ponadto informujemy, że w przypadku, gdy pasażer podróżuje z kartą ŚKUP, na której jest zakodowany ważny bilet (jednorazowy lub okresowy) lub jest ona zasilona pieniądzem elektronicznym, a kasowniki ŚKUP w pojeździe są nieczynne, ma on prawo do przejazdu. Nie jest winą pasażera, jeżeli chce on wnieść opłatę za podróż, a niesprawna infrastruktura mu to uniemożliwia. Niemniej w przypadku, gdy kontroler będzie widział, że pasażer np. nawet nie próbował zapłacić za przejazd lub na jego karcie nie ma żadnych ważnych biletów ani zakodowanej kwoty umożliwiającej przejazd, opłata dodatkowa z pewnością zostanie nałożona. Natomiast w przypadku powstania opłaty dodatkowej, każdy pasażer ma prawo do złożenia reklamacji. Każdy przypadek będzie rozpatrywany w sposób indywidualny.
Przepraszamy za zaistniałe niedogodności, mamy jednak nadzieję, że nowa oferta jest zachętą do korzystania ze Śląskiej Karty Usług Publicznych i usług KZK GOP, a karta zapewni realne korzyści na co dzień.

Z poważaniem

Teza, że poprzez karty ŚKUP dowiedzą się gdzie i ile jeździmy, też nie trzyma się kupy. Jest możliwość wyrobienia karty ŚKUP "na okaziciela" i wtedy więdzą że jedzie, ale nie wiedzą kto.

Pożegnajcie się z papierowymi biletami KZK GOP 2016/03/07 18:22 #164900

Ze strony KZK GOP:

W przypadku biletów okresowych z limitem przejazdów, rejestracja wejścia do pojazdu oznacza wykonanie jednego przejazdu i pomniejszenie dostępnego limitu. Rejestracja wyjścia z pojazdu jest nieobowiązkowa, jednak KZK GOP chce zachęcać pasażerów do pamiętania o tej czynności. Podróżujący, którzy regularnie będą rejestrowali wyjście z pojazdu zostaną nagrodzeni odpowiednią zniżką na zakup kolejnego biletu okresowego obowiązującego na okres nie dłuższy od poprzedniego. Jeśli w czasie obowiązywania danego biletu okresowego, pasażer zarejestruje co najmniej 95% przejazdów zarówno przy wejściu, jak i wyjściu, przy zakupie kolejnego biletu okresowego (na okres obowiązywania nie dłuższy niż wskazany na bilecie poprzednio wykorzystanym) otrzyma kolejne 5% zniżki.

Pożegnajcie się z papierowymi biletami KZK GOP 2016/03/07 23:05 #164904

Ze strony KZK GOP: