TEMAT: Były wiceprezydent na fotelu prezesa

Były wiceprezydent na fotelu prezesa 2016/01/30 11:12 #164329

W tym tygodniu doszło do przetasowań w Bytomskim Przedsiębiorstwie Komunalnym. Miejsce dotychczasowego prezesa zajął były wiceprezydent Piekar Śląskich.

Od 2012 roku szefem jednego z najważniejszych firm należących do miasta był Dawid Zięba. Do głównych zadań BPK należy zarządzanie miejskim wysypiskiem śmieci przy al. Jana Pawła II, dostarczanie wody, odprowadzanie ścieków i oczyszczanie ich w dwóch bytomskich oczyszczalniach. Choć przedmiot działalności spółki nie jest spektakularny, to ma ona ogromne znaczenie dla funkcjonowania całego miasta. W styczniu Regionalna Izba Gospodarcza przyznała Ziębie Złoty Laur Umiejętności i Kompetencji w kategorii "Menadżer, lider społeczno-gospodarczy".

W poniedziałek Rada Nadzorcza BPK postanowiła dokonać zmian w zarządzie firmy. Zięba został przesunięty na stanowisko wiceprezesa ds. technicznych, natomiast na fotelu prezesa zasiadł Zenon Przywara (na zdjęciu). Nowy szef BPK wcześniej pełnił obowiązki zastępcy dyrektora ds. finansów i organizacji w szpitalu miejskim przy ul. Żeromskiego w Bytomiu. Przed tym w latach 2008 - 2014 roku piastował funkcję wiceprezydenta Piekar Śląskich, a obecnie zasiada w tamtejszej Radzie Miejskiej.

Władze miasta nie podały informacji z jakiego powodu zdecydowano się na zmiany w zarządzie BPK. Ze względu na powiększający się z każdym rokiem deficyt budżetowy, można spekulować, że Damian Bartyla ponownie spróbuje sprzedać firmę. Ostatnim razem, w 2014 roku, dążono do wydzierżawienia jej infrastruktury prywatnej firmie, lecz w wyniku dużego oporu mediów i opozycji w Radzie Miejskiej ostatecznie wycofano się z tego pomysłu. Wówczas dziura budżetowa była o połowę mniejsza, niż ma być w tym roku (blisko 50 mln zł), dlatego władze miasta mogą być jeszcze bardziej zdeterminowane, by sprywatyzować BPK.

Były wiceprezydent na fotelu prezesa 2016/01/30 14:28 #164331

A niech tylko spróbuje... . Jak doprowadził do takiego deficytu, to przed trybunał go...

Były wiceprezydent na fotelu prezesa 2016/01/30 15:21 #164332

Niezrozumiała jest decyzja Rady Nadzorczej BPK. Jeżeli postanowiono o zmianie prezesa to dlaczego oferuję się mu ponownie miejsce w zarządzie spółki?Tym bardziej, że stanowisko odnośnie spraw technicznych istnieje już w spółce w randze dyrektora. Jakieś dziwne ruchy odbywają odnośnie BPK i ja mam także nadzieje, że nie będzie to związane z ponowną próbą dzierżawy/sprzedaży spółki.

Były wiceprezydent na fotelu prezesa 2016/01/31 14:23 #164342

Najpierw prezes BPK Dawid Zięba za swoję pracę otrzymuje Złoty Laur Umiejętności i Kompetencji, po czym momentalnie zostaje zdegradowany przez radę nadzorczą spółki o szczebel w dół do rangi wiceprezesa. Nie ogarniam... Nasuwa mi się tylko powiedzenie: "Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze".

Były wiceprezydent na fotelu prezesa 2016/02/01 08:05 #164349

znalezione na fb (Janusz Wójcicki):
Nowy prezes BPK-u! Zmiany w BPK-u!
Kilka dni temu, na Radzie Nadzorczej nastąpiło odwołanie poprzedniego prezesa zarządu BPK-u, od dawna oczekiwane, za całokształt jego ,,osiągnięć”, których to prawdziwe, a nie PR-owe żniwo wypłynie przy pierwszym lepszym, obiektywnym zewnętrznym audycie…Następnie nastąpiło coś całkiem niezrozumiałego mianowicie odwołanego Prezesa powołano na w-ce Prezesa ( zwiększając jednocześnie jego wynagrodzenie o 0,5 średniej w sektorze przedsiębiorstw tj. ok. 2000 zł. miesięcznie!!!). Czy to „kara” czy nagroda za zasługi dla Bytomia? Prezesem został Pan Zenon Przywara z wynagrodzeniem wyższym od poprzednika o 1 średnią w sektorze przedsiębiorstw. ok. 4000 zł. miesięcznie. Tak oto Zarząd BPK ( liczący do tej pory dwóch członków) powiększył się o dodatkowego „zarządzającego”. Zmiana, która miała miejsce w miniony poniedziałek, a polegająca na postawieniu nowego zadania przed Panem Zenonem Przywarą, czyli powołaniem go na stanowisko Prezesa zarządu BPK Sp. z o.o. w Bytomiu powinna być celowa tylko w przypadku sporządzenia w miarę transparentnego bilansu zamknięcia/otwarcia dla działalności spółki pod nowym Prezesem…na dzień przejęcia przez niego spółki we władanie… w każdym innym wypadku Pan Zenon Przywara w przyszłości może spotkać się z zarzutami niegospodarności w działaniu spółki, które nie będą konsekwencją jego działalności, a mogą wynikać np. z niezbyt wnikliwej analizy stanu spółki na dzień jego nastania. Doskonale wiemy, że:
1. Spółka w ostatnich kilku latach działała nadzwyczaj aktywnie w branży ,,deweloperskiej”, w rozumieniu kupowania kolejnych działek od miasta.
2. Wchodziła w tak ,,lukratywne” interesy jak ten w branży pt. ,,dywersyfikacja- zakup ujęcia wody” w Tarnowskich Górach, że obecnie analizując cenę zakupu ujęć i bieżący wynik finansowy z tej działalności nawet fachowcom branżowym trudno jest połapać się w celowości tego zakupu, nie wspominając już o wysokości ceny uiszczonej sprzedającemu… . ,,Złoty laur” temu, komu uda się odsprzedać te ujęcia bez straty dla BPK-u, z wynikiem plus/minus 0, bo o obiecywanej ,,dywersyfikacji” wody dla Bytomia, mającej swój początek w transferze tejże wody dla potrzeb komunalnych Bytomia nawet w wywołanej firmie już się nie mówi… albo kwituje się taką propozycję uśmiechem na twarzy .
3. Bytomianie zadają pytania - co dalej z zakupionymi kilka lat temu od miasta działkami przy ul. Magdaleny w pierwszym przetargu z jedynym chętnym do zakupu za ok. 20 mln. zł.? Co dalej z sąsiednią działką kupioną pod koniec minionego roku za ok.1 mln. zł. również w pierwszym przetargu z jedynym chętnym do zakupu? Co dalej z terenem zakupionym w dzielnicy Łagiewniki? Czy tak ma wyglądać zapewnienie wpływów do „pustej” kasy miejskiej?
4. Nadal aktualne pozostaje pytanie o wycieczko-konferencję w Izraelu, bo co prawda obecnie już nieco ,,posprzątano” w papierach, ale są i inne ślady, które pozostały. Ciekawy był profil, zestaw i bardzo ,,zaawansowany” wiek osób tworzących grupę izraelską, jak też ich zapewne przypadkowa ,,bliskość” w stosunku do ,,bardzo ważnego radnego” miejskiego z Miechowic.
5. Pamiętamy o uposażeniu byłego Pana Prezesa za ,,Bytomski Sport” bez udziału w ,,Bytomskim Sporcie”… Dodatek był za realizowanie zadania budowy kompleksu sportowego a nie za tworzenie spółki bytomski sport
6. Wiemy o astronomicznej kwocie asygnowanej jak dotąd na remont lokalu leżącego na pierwszej kondygnacji budynku, w którym mieści się siedziba BPK Sp. z o.o. jak też sposobu wyłonienia firmy do remontu toalet.
7. Kolejną kwestią wartą wyjaśnienia są sprawy związane z kontrolą składowiska odpadów, konsekwencji tejże kontroli i jak możemy przeczytać na portalu PdB obecnego zatrzymania, braku funkcjonowania tegoż składowiska… liczne monity w tej sprawie docierają od prawdopodobnie pracowników, targanych obawami o chęć sprzedaży tego składowiska przez zarząd spółki… .
8. Jest też kwestia najważniejsza… kosztów utrzymania zarządu… na fali zmiany ekipy rządzącej Bytomiem, obecne władze miejskie wykazały chęć oszczędzania czyli ograniczyły skład zarządu spółki do 2-ch osób, wynagradzanych w około 8,5 krotności średnią w sektorze przedsiębiorstw bodajże 4,5 x + 4,0 x), co dawało kwotę………..Obecnie po kolejnym powrocie do trzech osób w zarządzie, czyli po utworzeniu stanowiska wiceprezesa ds. technicznych dla odwołanego prezesa oraz po dokonaniu korekty uposażeń członków zarządu w… górę!!! Koszt zarządu wzrósł z dwóch powodów … po pierwsze z powodu, aż trzech członków zarządu ciążących finansowo spółce, a po drugie poprzez podwyższenie uposażeń członków zarządu (5,5 x +5,0 x + 5,0 x = 15,5 x średnia w sektorze przedsiębiorstw!), co daje kwotę…… Tak kształtuje się ,,ekonomia” zatrudnieniowa w Zarządzie BPK Sp. z o.o.
9. Nie zapominamy też o zatrudnianiu nowych pracowników, jak też ponownie ,,starych” i to pomimo wcześniejszego zwolnienia w trybie dyscyplinarnym, w minionych latach.
W związku z powyższym, co traktujemy jako wyraz niebywałej arogancji, elementarny brak dobrej woli i złamanie nieoficjalnie przekazywanych nam, innych sygnałów, co do dalszego przebiegu wydarzeń, jak też w oparciu o posiadaną wiedzę jesteśmy zmuszeni w najbliższym czasie podzielić się swoją wiedzą dotyczącą wybranych tematów związanych z BPK, z prokuraturą, oczywiście nie bytomską… Emotikon wink do czego obliguje nas obecny stan rzeczy, jak też stan i zakres naszej wiedzy dotyczący spraw w/w firmy.

Były wiceprezydent na fotelu prezesa 2016/02/01 23:21 #164362

Jeśli Pan Wójcicki ma jakieś spostrzeżenia na temat łamania prawa to niech to zgłosi do prokuratury albo niech zorganizuje kolejne referendum.