W ciepłe dni nasz Rynek przyciąga wielu ludzi. Wieczorami na placu rozbrzmiewają rozmowy bytomian, którzy spędzają tam czas w towarzystwie swoich znajomych. Teraz, gdy wróciła tam zieleń, to zrobiło się jeszcze przyjemniej, dlatego szkoda, że ogródki tutejszych kawiarni i restauracji zaczynają znikać.
Na szczęście w najbliższy weekend, od 25 do 27 września na Rynku zaparkują kuchnie na kółkach, czyli popularne foodtrucki serwujące dania z różnych stron świata. Przez trzy dni będziemy mogli zasmakować w amerykańskich burgerach, hiszpańskich churrosach, kuchni tex-mex oraz szerokim wyborze potraw azjatyckich. Swoje potrawy będą serwować także finaliści polskiej edycji European Street Food Awards 2020 - największej i najbardziej prestiżowej imprezy streetfoodowej w Europie: Złote Paluchy Churros, Sushi Banzai & Fuji Sushi oraz Centralne Biuro Smaku. Co warto podkreślić, ostatni z wymienionych foodtrucków jest z Bytomia!
- Będzie coś na słodko i słono, dania mięsne i wege. Każdy znajdzie coś pysznego dla siebie - mówi Izabela Skoczek ze Street Food Polska, organizatorka imprezy na Rynku. - Prócz pysznego jedzenia będą również inne atrakcje: muzyka na żywo, pokazy kulinarne i animacje dla dzieci - zachwala.
Street Food Polska Festival rozpocznie się w piątek o godzinie 14:00 i potrwa do niedzielnego wieczoru. W sobotę oprócz wielkiej uczty odbędzie się pokaz kulinarny Jarosława Śliwki znanego z występu w 7. edycji programu TOP CHEF Polska, który szkolił się w najlepszych restauracjach w Polsce i południowej Angli, a podczas pracy na jednej z greckich wysp docenił wartość regionalnej, tradycyjnej kuchni. Z kolei w niedzielę swoje zdolności zaprezentuje Kacper Salzman - grillmaster firmy Weber, legendarnego producenta grilli gazowych, węglowych i elektrycznych, jak również właściciel Grill Bastards produkującego craftowe sosy. Według Salzmana idea grillowania jest przekraczaniem granic i wykorzystywaniem grilla, jak autonomicznej kuchni polowej, na której można przygotować wszystko; zupy, pieczywa, desery oraz oczywiście mięso i warzywa.
W sobotnie popołudnie "Magiczna Kraina" poprowadzi animacje dla dzieci, zaś wieczorem podczas Street Food Polska Festival zabrzmi muzyka na żywo. Przed publicznością na Rynku wystąpi Czarny Miś, czyli Janusz Starczynowski i Wojtek Nędza. Duet zaprezentuje piosenki autorskie, swing i gypsy punk. Obaj muzycy mieszają gatunki z wdziękiem barmańskiego blendera, a wszystko jest okraszone humorem oraz podlane miłością do muzyki i wolności.
Organizatorzy przypominają, że w trakcie imprezy będą obowiązywały aktualne wytyczne sanitarne związane z epidemią, dlatego proszą wszystkich uczestników o ich przestrzeganie dla wspólnego dobra.
Program Street Food Polska Festival w Bytomiu
Piątek:
14:00 - Start
21:00 - Zakończenie imprezy
Sobota:
11:00 - Start
12:00 - 16:00 - Animacje dla dzieci - „Magiczna Kraina”
16.00 - Pokaz kulinarny - Jarosław Śliwka TOP CHEF Polska
18:00 - 20:00 - muzyka na żywo - Czarny Miś - Janusz Starczynowski & Wojtek Nędza
21:00 - Zakończenie imprezy
Niedziela:
11:00 - Start
14:00 - Pokaz kulinarny - Kacper Salzman grillmastera firmy WEBER
20:00 - Zakończenie imprezy
Lista food trucków
- Złote Paluchy Churros - churrosy
- Sushi Banzai & Fuji Sushi i Catering - sushi w streetfoodowym wydaniu
- Centralne Biuro Smaku Foodtruck- kuchnia azjatycka ze śląskim sznytem
- Jiao Zi - azjatyckie pierożki na parze
- Hindus Indian Food - dania kuchni indyjskiej
- Słodki Smak Azji - lody tajskie i gofry bąbelkowe
- Syty Wół - amerykańskie burgery
- Syta Kura - kurczaki w chrupiącej panierce: pikantne skrzydełka i łagodne stropy
- Pichcibryka - kanapki w wielu odsłonach
- Compadre Food Truck - tex-mex
- Donuts Mini Pączki - przepyszne mini pączki
- Sweetie - naleśniki - naleśniki, Pancakes, zapiekanki
- J.J. Beef Burger - burgery
- Szaszłykarnia.pl - szaszłyki z metra i kiełbaski prosto z ognia
- Fabryka Frytek - Fries & Fingerfood - frytki w wielu odsłonach i przekąski typu fingerfood