Bytom będzie vege

Tygodnie Weganizmu są organizowane od wielu lat przez Stowarzyszenie Empatia w Warszawie. Inicjatywa zyskała na popularności na tyle, że dziś podobne wydarzenia organizują także mniejsze podmioty, w innych miastach całego kraju. Włączył się w nie także Bytom – już 24 kwietnia rusza pierwszy Tydzień Weganizmu w naszym mieście.

Byt prep darren wood

Organizatorem akcji jest Bytom.veg, czyli regionalny informator wegański. To przedsięwzięcie skupione wokół profilu na Facebook'u, gdzie założycielki regularnie podsuwają mieszkańcom informacje na temat wegańskich wydarzeń w Bytomiu i na Śląsku. Autorki opracowały także wirtualną mapkę z lokalami oferującymi wegańskie dania oraz informacjami, w których sklepach można zdobyć interesujące wegańskie produkty.

Jak zapowiadają założycielki Bytom.veg, ich plany są ambitne i na facebook'owym profilu nie poprzestaną. Od roku autorki są organizatorem odbywającej się w Bytomiu Kuchni Społecznej, czyli spotkań miłośników kuchni wegańskiej. Są one organizowane regularnie w ToTu cafe Kanaan lub w Herbaciarni „Herbata”.

Uczestnicy wydarzenia przynoszą ze sobą gotowe potrawy – bezmięsne, beznabiałowe, bez miodu oraz innych odzwierzęcych składników. Każdy może próbować przyniesionych dań oraz dzielić się swoimi przepisami. Spotkania są również otwarte dla osób, które nie znają wegańskiej kuchni – zamiast gotowych potraw przynoszą zabawki lub karmę dla kotów. Te z kolei przekazywane są do fundacji Otwarte Klatki albo MiauKot. Bytomianie mogą także po prostu kupić wejściówkę (10 zł, 5 zł – emeryci, dzieci i młodzież do lat 18), z której dochód przekazywany jest na cele charytatywne.

Tym razem założycielki Bytom.veg postanowiły jednak pójść o krok dalej i zorganizować w naszym mieście Tydzień Weganizmu. - Rozwijamy się pod względem ochrony środowiska, mamy wspaniały Ekojarmark, delikatesy ekologiczne, spotykamy się prawie rok co miesiąc w ToTu cafe Kanaan na Kuchni Społecznej. To właśnie tak duże zaangażowanie bytomian w nowe sposoby życia nas zmotywowało. (…) Wegański Tydzień będzie kontynuowany jako event coroczny. Mamy nadzieję, że przyjmie się wśród Bytomian i razem zazielenimy talerze mieszkańców - mówi jedna z organizatorek wydarzenia.

Jakie atrakcje zaplanowały dla bytomian? Tydzień Weganizmu rozpocznie się wspomnianą już Kuchnią Stołeczną w ToTu Cafe. Motywem przewodnim spotkania będą „Klasyki kuchni wegańskiej”. W poniedziałek mieszkańcy będą mogli spotkać się z kolei z dietetykiem „LunchCoach”, Agatą Nastulak. Na wtorek zaplanowano rozmowę na temat pielęgnacji ciała z organizatorką bytomskiego EkoJarmarku, Agatą „Agis” Wojciechowską.

W kolejnych dniach odbędą się także: wykład na temat etycznego weganizmu (Nicole Janikowska, jednej z organizatorek Tygodnia Wegańskiego); prelekcja dotycząca trudnych początków weganizmu (Sylwia Falkiewicz, właścicielka „Sun-Sklepu”); oraz spotkanie z judoką wegańską, Agatą Perenc, która opowie o weganizmie w sporcie.

Wszystkie wykłady i rozmowy w ramach wydarzenia będą się odbywać codziennie o godzinie 19:00 w ToTu Cafe. Ostatnim punktem programu będzie zaplanowane na 30 kwietnia, godz. 11:00, w herbaciarni „Herbata”, gotowanie z redaktorkami Bytom.veg. Każdy, kto chciałby wziąć udział w zaplanowanych spotkaniach znajdzie więcej informacji na stronie wydarzenia na Facebooku.

fot. Prep - Darren Wood / Flickr

Subskrybuj bytomski.pl

google news icon