Organizatorem akcji jest Bytom.veg, czyli regionalny informator wegański. To przedsięwzięcie skupione wokół profilu na Facebook'u, gdzie założycielki regularnie podsuwają mieszkańcom informacje na temat wegańskich wydarzeń w Bytomiu i na Śląsku. Autorki opracowały także wirtualną mapkę z lokalami oferującymi wegańskie dania oraz informacjami, w których sklepach można zdobyć interesujące wegańskie produkty.
Jak zapowiadają założycielki Bytom.veg, ich plany są ambitne i na facebook'owym profilu nie poprzestaną. Od roku autorki są organizatorem odbywającej się w Bytomiu Kuchni Społecznej, czyli spotkań miłośników kuchni wegańskiej. Są one organizowane regularnie w ToTu cafe Kanaan lub w Herbaciarni „Herbata”.
Uczestnicy wydarzenia przynoszą ze sobą gotowe potrawy – bezmięsne, beznabiałowe, bez miodu oraz innych odzwierzęcych składników. Każdy może próbować przyniesionych dań oraz dzielić się swoimi przepisami. Spotkania są również otwarte dla osób, które nie znają wegańskiej kuchni – zamiast gotowych potraw przynoszą zabawki lub karmę dla kotów. Te z kolei przekazywane są do fundacji Otwarte Klatki albo MiauKot. Bytomianie mogą także po prostu kupić wejściówkę (10 zł, 5 zł – emeryci, dzieci i młodzież do lat 18), z której dochód przekazywany jest na cele charytatywne.
Tym razem założycielki Bytom.veg postanowiły jednak pójść o krok dalej i zorganizować w naszym mieście Tydzień Weganizmu. - Rozwijamy się pod względem ochrony środowiska, mamy wspaniały Ekojarmark, delikatesy ekologiczne, spotykamy się prawie rok co miesiąc w ToTu cafe Kanaan na Kuchni Społecznej. To właśnie tak duże zaangażowanie bytomian w nowe sposoby życia nas zmotywowało. (…) Wegański Tydzień będzie kontynuowany jako event coroczny. Mamy nadzieję, że przyjmie się wśród Bytomian i razem zazielenimy talerze mieszkańców - mówi jedna z organizatorek wydarzenia.
Jakie atrakcje zaplanowały dla bytomian? Tydzień Weganizmu rozpocznie się wspomnianą już Kuchnią Stołeczną w ToTu Cafe. Motywem przewodnim spotkania będą „Klasyki kuchni wegańskiej”. W poniedziałek mieszkańcy będą mogli spotkać się z kolei z dietetykiem „LunchCoach”, Agatą Nastulak. Na wtorek zaplanowano rozmowę na temat pielęgnacji ciała z organizatorką bytomskiego EkoJarmarku, Agatą „Agis” Wojciechowską.
W kolejnych dniach odbędą się także: wykład na temat etycznego weganizmu (Nicole Janikowska, jednej z organizatorek Tygodnia Wegańskiego); prelekcja dotycząca trudnych początków weganizmu (Sylwia Falkiewicz, właścicielka „Sun-Sklepu”); oraz spotkanie z judoką wegańską, Agatą Perenc, która opowie o weganizmie w sporcie.
Wszystkie wykłady i rozmowy w ramach wydarzenia będą się odbywać codziennie o godzinie 19:00 w ToTu Cafe. Ostatnim punktem programu będzie zaplanowane na 30 kwietnia, godz. 11:00, w herbaciarni „Herbata”, gotowanie z redaktorkami Bytom.veg. Każdy, kto chciałby wziąć udział w zaplanowanych spotkaniach znajdzie więcej informacji na stronie wydarzenia na Facebooku.
fot. Prep - Darren Wood / Flickr