Początki Żółtego Przewodnika Gault&Millau sięgają lat 60. Powstał w odpowiedzi na przewodnik Michelina, który preferował tradycyjną, ciężką kuchnię francuską. Dwójka paryskich krytyków kulinarnych - Henry Gault i Christian Millau - była z kolei zafascynowana gastronomicznymi nowościami i lekkimi, kolorowymi daniami. Ich felietony po pewnym czasie przeprosiły się w przewodnik, który w ciągu kilku pierwszych miesięcy sprzedał się w nakładzie 150 tys. egzemplarzy. Dziś jest jednym z dwóch najważniejszych przewodników kulinarnych na świecie. Wydawany jest w 11 krajach, w tym od dwóch lat w Polsce.
Co roku w trasę po Polsce wyrusza kilkunastu anonimowych inspektorów - niczym w filmie "Skrzydełko czy nóżka" - którzy dokładnie oceniają kilkaset miejsc w całym kraju. Zaledwie połowa z nich ostatecznie trafia do przewodnika. W tegorocznym wydaniu znalazło się 390 restauracji, 102 hotele i 123 produkty lokalne. Zdaniem magazynu "Zwierciadło", Gault&Millau jest jedynym w Polsce, naprawdę rzetelnym źródłem informacji o tym, gdzie warto jeść.
REKLAMA: Zamów jedzenie do domu przez internet!
W tym prestiżowym gronie znalazły się dwie bytomskie restauracje: The Piano i Stara Piekarnia, z czego ta druga została dodatkowo wyróżniona przez autorów przewodnika Żółtą Czapką. To zupełnie dwa różne miejsca. The Piano jest bardzo nowoczesne, dominuje w nim elegancka prostota. Z kolei Stara Piekarnia mieści się w pieczołowicie odrestaurowanej kamienicy, gdzie panuje ciepły, domowy klimat. Obie restauracje łączy jednak świetna kuchnia, co docenili twórcy Żółtego Przewodnika.
Trzeba przyznać, że bytomska gastronomia z roku na rok staje się coraz lepsza i przybywa miejsc, w których można naprawdę dobrze zjeść. We wrześniu informowaliśmy o wyróżnieniu dwóch innych tutejszych lokali - Blędera i Zeltra - przez stację telewizyjną Kuchnia+. Mamy nadzieję, że jeszcze nie raz będziemy mieć okazję do przekazywania takich wiadomości :).