„Kuchnia+ poleca” to unikalny projekt, który w oparciu o opinie ekspertów i klientów wybiera warte uwagi lokale gastronomiczne. W pierwszym etapie akcji wzięło udział prawie 2300 restauracji, na które oddano aż 17 500 głosów.
Tym sposobem powstał ranking 48 restauracji, które zostaną szczegółowo sprawdzone i ocenione w kolejnym etapie. 13 spośród nich to lokale z województwa śląskiego. Wśród wyróżnionych są także dwa ważne na bytomskiej mapie gastronomicznej miejsca – ulokowany między ulicami Powstańców Warszawskich a Dworcową, Blęder-Kulinarnie i zlokalizowany przy ulicy Strażackiej 3a, Zelter.
Listę wszystkich wyróżnionych restauracji można znaleźć tutaj. To już druga edycja projektu, który w tym roku wzbudził szczególne zainteresowanie. W porównaniu do pierwszej odsłony akcji, wzięło w niej udział o 50% więcej lokali. Głosujących również było więcej – aż o 20%.
- Liczba głosów oraz poleconych restauracji pokazuje wzrost popularności naszej akcji. Po raz kolejny miło widzieć, że wśród lokali, które awansowały do kolejnego etapu, są zarówno te z mniejszych miejscowości, jak Jankowice i Świerklaniec, ale także z większych miast, jak Katowice czy Chorzów. Teraz przed naszymi ekspertami najtrudniejsze zadanie, bo muszą odwiedzić każde z tych 48 miejsc i wydać swoją ocenę – mówi Marta Szwakopf, dyrektor kanału Kuchnia+.
Kolejny etap konkursu trwa od początku września do końca października. W tym czasie tajemniczy klienci – eksperci Kuchni+ – sprawdzą szczegółowo każdą z 48 restauracji. Będą je oceniać w oparciu o specjalne ankiety, przygotowane przez dział badań platformy nc+. O ostatecznym wyniku zadecydują: ankieta, formularz wypełniony przez same restauracje oraz liczba głosów zebrana w pierwszym etapie.
Zwieńczeniem konkursu będzie uroczysta gala, którą zaplanowano na listopad. To na niej stacja wręczy 12 certyfikatów „Kuchnia+ poleca”. Wyróżnione w ten sposób restauracje będą mogły zaprezentować się na antenie stacji, facebookowym profilu kanału oraz w portalu www.kuchniaplus.pl.