Inicjatorami święta są Justyna i Maciek, prowadzący herbaciarnię „Herbata”. W ubiegłym roku zorganizowali „Szolkę Tyju” po raz pierwszy. Okazało się, że osób zainteresowanych kulturą herbacianą w Bytomiu jest naprawdę wiele – przez cały czas trwania imprezy przez festiwal przewinęło się około tysiąca osób! Święto Herbaty było dla nich okazją do tego, by spotkać się, wymienić doświadczeniami i nauczyć nowych rzeczy.
Tegoroczna edycja imprezy zyska jeszcze większy rozmach – herbaciany jarmark przeniesie się na północną część Rynku. Podczas festiwalu będzie można spotkać się z najlepszymi herbaciarniami z całej południowej Polski i spróbować najwyższej jakości herbat. „Szolka Tyju” obejmie także liczne warsztaty, prezentacje i slajdowiska, które prowadzone będą w pomieszczeniach Biura Promocji Miasta.
Organizatorzy zadbali również o dodatkowe atrakcje – odbędzie się konkurs na najciekawszy tatuaż z motywem herbacianym, prezentacja parzenia herbaty w zabytkowym, carskim samowarze, warsztaty dla dzieci połączone z czytaniem japońskich i cejlońskich bajek oraz wykład o herbacianych wątkach w literaturze i poezji polskiej. Dzięki współpracy ze stowarzyszeniem „Sikorak” organizatorom udało się także pozyskać dofinansowanie z miasta na tegoroczną „Szolkę Tyju”.
Bytomskie Święto Herbaty jest jedną z trzech, organizowanych w Polsce, imprez o takiej tematyce. Zdaniem inicjatorów bytomski festiwal jest jednak wyjątkowy. Dlaczego? Bo jego celem jest nie tylko skupienie koneserów i znawców tematu, ale przede wszystkim: zainteresowanie jak najszerszego grona gości tym, co pijemy i skąd pochodzi herbata, którą posiadamy w domu.