Warto jednak spojrzeć na nią ponownie przychylnym okiem, ponieważ posiada wysoką wartość odżywczą, dorównującą nasionom roślin strączkowych.
Gryka zawiera dużo witaminy B1 i PP, poprawia apetyt, zmniejsza ciśnienie krwi i co ważne, nie zawiera glutenu. Kasza gryczana ma niskie indeks glikemiczny i jest polecana osobom z cukrzycą. Po uprażeniu posiada zasadowy odczyn i może być stosowana w kuracji odkwaszającej.
Z uwagi na wysoką zawartość rutyny i bioflawonoidów, działa wzmacniająco na naczynia krwionośne.
W dawnej medycynie wywarami i papkamiz gryki leczono biegunki a okłady z roztartej kaszy służyły jako środek przyspieszający regenerację dawnych blizn.
W tradycyjnej dietetyce chińskiej, gryka uważana jest za dobry środek oczyszczający i wzmacniający jelita. Jej natura określana jest jako neutralna a smak jako słodki.
Dzisiaj polecam grykę w nieco mniej popularnej odsłonie czyli w postaci gryczanych gofrów z parmezanem.
Składniki na 8 gofrów: - 200 gr mąki gryczanej; - 250 ml mleka; - 1 jajko; - 0,5 łyżeczki sody; - 1 łyżeczka proszku do pieczenia; - sól ( około 1/2 łyżeczki ); - ser typu parmezan; - pomidorki koktailowe; - świeża bazylia; 1/2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich; 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku.
Mąkę z gryki wymieszać w misce z mlekiem, jajkiem, sodą , solą, suszonymi ziołami prowansalskimi i czosnkiem. Z powstałego ciasta piec gofry w gofrownicy około 7 min.
Po upieczeniu posypać startym serem, obłożyć pomidorkami i posypać listkami bazylii.
Smacznego życzy
mgr Ewa Walus Specjalista ds. żywienia
e-mail: bytom.dworcowa@naturhouse-polska.pl
Dworcowa 19 | 41-902 Bytom | tel. 32 389 10 00