Rozgrzewająca kasza gryczana

Kasza gryczana wytwarzana z gryki stosowana była w polskiej diecie od wieków. Wraz z rozpowszechnieniem uprawy ziemniaków odeszła na na margines śląskiej kuchni.

Warto jednak spojrzeć na nią ponownie przychylnym okiem, ponieważ posiada wysoką wartość odżywczą, dorównującą nasionom roślin strączkowych.

Gryka zawiera dużo witaminy B1 i PP, poprawia apetyt, zmniejsza ciśnienie krwi i co ważne, nie zawiera glutenu. Kasza gryczana ma niskie indeks glikemiczny i jest polecana osobom z cukrzycą. Po uprażeniu posiada zasadowy odczyn i może być stosowana w kuracji odkwaszającej.

Z uwagi na wysoką zawartość rutyny i bioflawonoidów, działa wzmacniająco na naczynia krwionośne.

W dawnej medycynie wywarami i papkamiz gryki leczono biegunki a okłady z roztartej kaszy służyły jako środek przyspieszający regenerację dawnych blizn.

W tradycyjnej dietetyce chińskiej, gryka uważana jest za dobry środek oczyszczający i wzmacniający jelita. Jej natura określana jest jako neutralna a smak jako słodki.

Dzisiaj polecam grykę w nieco mniej popularnej odsłonie czyli w postaci gryczanych gofrów z parmezanem.

Składniki na 8 gofrów: - 200 gr mąki gryczanej; - 250 ml mleka; - 1 jajko; - 0,5 łyżeczki sody; - 1 łyżeczka proszku do pieczenia; - sól ( około 1/2 łyżeczki ); - ser typu parmezan; - pomidorki koktailowe; - świeża bazylia; 1/2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich; 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku.

Mąkę z gryki wymieszać w misce z mlekiem, jajkiem, sodą , solą, suszonymi ziołami prowansalskimi i czosnkiem. Z powstałego ciasta piec gofry w gofrownicy około 7 min.

Po upieczeniu posypać startym serem, obłożyć pomidorkami i posypać listkami bazylii.

Smacznego życzy

naturhouse

mgr Ewa Walus Specjalista ds. żywienia
e-mail: bytom.dworcowa@naturhouse-polska.pl

Dworcowa 19 | 41-902 Bytom | tel. 32 389 10 00

Subskrybuj bytomski.pl

google news icon