Nie zawiera glutenu i w związku z tym wykorzystywana jest powszechnie do przygotowywania posiłków bezglutenowych.
Kasza jaglana odznacza się dużą zawartością białka ( 10-14% ), minerałów, w tym ważnego dla odnowy skóry krzemu, oraz witaminy B1 i B2.
W dietetyce tradycyjnej medycyny chińskiej, proso i kasza jaglana wykorzystywana jest w żywieniu dla wzmocnienia nerek, odbudowania płynów i regulacji funkcjonowania żołądka i układu śledziony-trzustki.
W dietetyce zachodniej kaszę jaglaną poleca się szczególnie w żywieniu sportowców z uwagi na jej działanie alkalizujące przy jednoczesnym uzupełnieniu ważnych dla organizmu aminokwasów egzogennych.
Dzisiaj polecam kotlety z kaszy jaglanej które stanowią ciekawą alternatywę dla posiłków mięsnych.
Składniki: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej; 1 cebula; 2 ząbki czosnku; 1 łyżeczka bazylii suszonej lub parę listków świeżej drobno posiekanej bazylii; 1-1,5 łyżki sosu sojowego; 1/3 -1/2 szklanki uprażonych i zmielonych ( lub potłuczonych ) nasion słonecznika; szczypta kurkumy; 1/2 łyżeczki wędzonej papryki; 1/4 łyżeczki kminku; pieprz; 1 łyżka oleju rzepakowego; 2-3 łyżki otrębów owsianych; drobno posiekana natka pietruszki.
Cebulę i czosnek zrumienić na 1 łyżce oleju z dodatkiem kurkumy i połączyć z kaszą wraz z pozostałymi składnikami na jednolita masę. Uformować kotleciki i piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C przez 15-20 min.
Smacznego życzy
mgr Ewa Walus Specjalista ds. żywienia
e-mail: bytom.dworcowa@naturhouse-polska.pl
Dworcowa 19 | 41-902 Bytom | tel. 32 389 10 00