Orkisz – zboże cudami słynące

Zimowa pora w naturalny sposób kieruje nasze upodobania kulinarne w kierunku treściwych posiłków. W kręgu kultury słowiańskiej, ową treściwość posiłków od wieków wypełniały kasze.

Niniejszym artykułem pragnę rozpocząć cykl krótkich porad i przepisów dotyczących różnych rodzajów kasz. Serdecznie zachęcam do wprowadzenia na stałe kasz do Państwa kuchni, ponieważ są wyjątkowo wdzięcznym materiałem do kulinarnych eksperymentów. Kasze stanowią również bardzo dobre źródło, regulujących gospodarkę insuliną, węglowodanów złożonych, białka, żelaza, cynku i magnezu.

Dzisiaj pragnę polecić orkisz, który jest zbożem uprawianym przez człowieka od blisko 9 tys. lat. W dietetyce tradycyjnej medycyny Chińskiej jest uznawany za zboże o naturze rozgrzewającej, wzmacniającej układ śledziona-trzustka. Stosowany jest w zaburzeniach pracy jelit, w stanach osłabienia jako zboże o właściwościach nawilżających i wzmacniających. Orkisz dzięki leczniczemu systemowi Św. Hildegardy z Bingen, cieszył się również uznaniem w kuchni europejskiej już od XII-wieku.

Orkisz przed gotowaniem można namoczyć przez noc w letniej wodzie a następnie gotować w lekko osolonej wodzie w proporcji kasza:woda wynoszącej 1: 2.

Poniżej przepis na kaszę z podgrzybkami:

Składniki: ½ szklanki kaszy orkiszowej grubej ( wcześniej przepłukanej na sicie zimną wodą i przelanej wrzątkiem ), 1 szklanka wody, 1 łyżka masła klarowanego, 1 cebula, ½ natki zielonej pietruszki, ½ – 1 łyżeczki tymianku suszonego, 1 łyżeczka miodu, 15 dkg podgrzybków ( świeże lub mrożone ), 4-5 szt. podgrzybków marynowanych, sól, pieprz.

Kaszę orkiszową ugotować w lekko osolonej wodzie na sypko, przestudzić. Na patelni rozpuścić masło klarowane, zeszklić cebulę, dodać pokrojone podgrzybki świeże . Całość dusić aż grzyby zmiękną, następnie dodać miód, tymianek i pokrojone podgrzybki marynowane. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodać ugotowaną kaszę i chwilkę poddusić. Na koniec całość posypać drobno posiekaną pietruszką.

Smacznego życzy

naturhouse

mgr Ewa Walus Specjalista ds. żywienia
e-mail: bytom.dworcowa@naturhouse-polska.pl

Dworcowa 19 | 41-902 Bytom | tel. 32 389 10 00

Subskrybuj bytomski.pl

google news icon