Od lipca stowarzyszenie Zielona Edukacja organizuje w Bytomiu w każdą środę bazar ze zdrową, ekologiczną żywnością. Można na nim zaopatrzyć się w warzywa, owoce, nabiał i wędliny wolne od konserwantów oraz pieczywo na naturalnym zakwasie, miody i świeże ryby, a oprócz tego także rękodzieło. Pomimo wyższych cen niż te z marketów bazarek na pl. Sobieskiego cieszy się sporą popularnością. Kupujący chwalą jakość i smak oferowanych na nim produktów.
W tym roku słoneczna pogoda nas rozpieszcza, jednak lada dzień do naszego kraju może zawitać zima. Eko-Jarmark od tego tygodnia odbywa się w nowej lokalizacji, uniezależnionej od warunków atmosferycznych. Jest nią świeżo wyremontowany hol dworca kolejowego. Zwykle pusty, w środę wypełnił się kolorowymi stoiskami z m.in. owczymi serami, wędzonymi rybami, razowym pieczywem oraz produktami handmade.
W nowym miejscu Eko-Jarmark odbywa się w godzinach 11:00 - 17:00.