{gallery}galerie-news/pil-bar{/gallery}
Mistrz z Bytomia
Najlepsi barmani z regionu spotkali się 30 sierpnia podczas regionalnego finału konkursu Pilsner Urquell Polish Master Bartender 2014, który odbył się w ramach „Beerfestu”.
Wśród finalistów konkursu znalazł się Sebastian Zdziebko, który w doskonałym stylu zaprezentował się podczas serii konkurencji wszechstronnie sprawdzających umiejętności barmańskie. By zostać jednym z pięciu zwycięzców finału regionalnego barman z Bytomia musiał perfekcyjnie zaserwować piwo Pilsner Urquell na jeden z trzech czeskich sposobów, prawidłowo rozpoznać piwa w tzw. ślepym teście, a także wykazać się wiedzą merytoryczną na temat złotego trunku. Jury oceniało także jego autoprezentację oraz interakcję ze zgromadzoną publicznością.
Po zliczeniu ocen nie było wątpliwości, że Szymon Zdziebko pracujący w „Starej Piekarnii” to jeden z pięciu najlepszych barmanów z regionu, którzy zmierzą się w kolejnym etapie konkursu.
- W pracy barmana nie lubię szybko zamykać lokalu. Tak naprawdę nie ma innych aspektów, których bym nie lubił. Pracuję jako barman dziesięć lat i jak do tej pory nie wyobrażam sobie pracy w innym zawodzie. – powiedział Szymon Zdziebko.
Najlepsi z regionu
Pozostałych czterech barmanów, którzy zakwalifikowali się do ogólnopolskiego finału to:
- Dagmara Jazowska, Time Out, Siemianowice Śląskie
- Szymon Nowak, Klub Muzyczny Gramofon, Tychy
- Bartosz Mazurek, Szara Willa, Opole
- Tomasz Kapuścik, Klub Muzyczny Gramofon, Tychy
Najlepsza piątka z regionu będzie walczyła o miano mistrza barmaństwa w wielkim finale, który odbędzie się we wrześniu.
W drodze do finału
Barmani, by zakwalifikować się do regionalnych finałów, musieli wypełnić specjalny test, sprawdzający zarówno wiedzę o samym piwie, jak i szczegółową znajmość faktów o piwie Pilsner Urquell. Najlepsza setka wzięła następnie udział w szkoleniu Experience Day.Podczas dedykowanych warsztatów uczestnicy doskonalili swoje umiejętności m.in. z perfect pour, czyli perfekcyjnego serwowania piwa na trzy czeskie sposoby. Kurs był również okazją do zdobycia cennej wiedzy dotyczącej składu i warzenia tego złotego trunku oraz tajników piwnej sensoryki.
Kolejnym etapem w drodze do zwycięstwa była wizyta tzw. tajemniczego klienta. Podczas jego niezapowiedzianej i anonimowej wizyty barmani musieli wykazać się wiedzą i umiejętnościami zdobytymi podczas Experience Day. Każde takie spotkanie kończyło się wypełnieniem przez tajemniczego klienta ankiety z punktacją, która decydowała o udziale barmana w finale regionalnym.
Najlepsza dwudziestka z eliminacji regionalnych spotka się na ogólnopolskim finale, który odbędzie się we wrześniu w Warszawie. Oprócz nagrody pieniężnej w wysokości 2500 zł dla
pięciu najwyżej ocenionych barmanów, dziesięciu najlepszych finalistów wyjedzie na Pilsner Fest do Pilzna oraz weźmie udział w profesjonalnym szkoleniu barmańskim. Dzięki formule konkursu barmani stają się mistrzami nie tylko w serwowaniu piwa, ale przede wszystkim zdobywają cenną wiedzę merytoryczną.