niestety w sprawie okien znow najwieksza wine ponosi zbm. dla biurw z zbm to kolejny temat, ktory smierdzi wiec nie nalezy go ruszac. ludzie jak to ludzie - ida po linii najmniejszego oporu i kupija najtansze okna. czasem tez chca sobie ulatwic zycie i zamiast czterech skrzydel w starym oknie montuja jedno wielkie w nowym. tutaj powinien zadzialac administrator i zarzadca czyli wlasnie zbm. od tego sa by kontrolowac, a w razie stwierdzenia nieprawidlowosci interweniowac. nie robia tego (jak wielu innych obowiazkow).
mnie tez denerwuja takie byle jakie okna. ja wymieniam swoje w tempie 1-2 szt na rok, poniewaz sa tak drogie. moglbym miec tansze ale nie zachowywalyby oryginalnego podzialu. jeden z sasiadow znow, systematycznie przeprowadza renowacje oryginalnych okien. tempo ma podobne do mnie ale efekt jest swietny.
a wracajac do zbm. to wlasnie ta instystucja zapoczatkowala wstawianie dowolnych okien. zbm NIGDY nie przejmowal sie historycznymi elewacjami. w jednej kamienicy potrafili wstawic piec rodzajow okien. przykladem jest dom, w ktorym mieszkam. teraz miasto ponosi tego konsekwencje. ludzie kontynuuja jedynie proces zapoczatkowany przez zbm.
Tak a propos ładu architektonicznego, w trakcie chatu prezydent obiecał, że zajmie się sprawą niejednolitych chodników w mieście. Od tego czasu miała być używana taka sama kostka brukowa. Ktoś wie jak się Prezydent wywiązał ze swojej obietnicy?
w miechowicach przy dawnej kopalni sie nie wywiązał, tutaj na odcinku 100 metrów są 3 rodzaje kostek w tym jeden rodzaj ułozony na 3 sposoby wyglada to tragicznie. Dla osób wtejemniczonych chodzi mi o chodnik przy nowo powstałym pomniku.
Jedna rzecz mnie jeszcze zastanawia: czy nie idzie w jakiś sposób ujednolicić tego, jakie okna wstawiane są podczas remontu mieszkania w kamienicy? Chodzi mi o pojedyncze remonty lokali. W 1 kamienicy znajdujemy nieraz okno dzielone na cztery czyli takie typowo śląskie oraz okno całe, bez podziału. Obok siebie na 1 ścianie budynku wyglądają bardzo chaotyczne i psują estetykę. Szkoda też, że coraz częściej widuje się okna bez wspomnianego podziału w całkowicie wyremontowanych domach - to już nie to samo... Jakiś sentyment mam to takich szczegółów, a wy?
Podobno w planach zagospodarowania przestrzennego można ustalić jakiego rodzaju stolarka ma być montowana w budynkach itp. Problem w tym, że poza ścisłym centrum nie ma w Bytomiu terenów objętych takimi planami. Efekt jest taki, że wszędzie buduje się byle co i byle jak. Najlepszym przykładem jest bożnica Świadków Jechowy przy ul. Szafranka, która ma formę podmiejskiej willi, a wokoło stoją wysokie, 3-piętrowe kamienice tworzące szczelne pierzeje.
Dwa dni temu jadąc Siemianowicką doznałem szoku... Jedna z zabytkowych, ceglanych hal (cechownia?) Orła Białego jest w trakcie remontu. Wymieniono już chyba wszystkie okna i wyczyszczono większość elewacji. Spójrzcie na efekty:
Wygląda wyśmienicie. Prawie dwa lata temu, gdy otwierano obok Bytomski Park Przemysłowy rozmyślałem jakby to było fajnie, gdyby wyremontowano ten budynek. A tu niespodzianka . Jakiś czas temu widziałem w internecie ogłoszenie wynajęcia powierzchni biurowej w tym obiekcie, ale podszedłem do tego z rezerwą. Jednak okazuje się, że niepotrzebnie .
Swoją drogą Orzeł Biały obecnie jest chyba najlepiej zachowanym zabytkowym kompleksem przemysłowym w Bytomiu. Gdyby cały został wyremontowany, mógłby być jedną z perełek naszego miasta. Na pewno okolice Siemianowickiej są dobrym miejscem na inwestycję, bowiem wolnych terenów jest dużo, a kilometr stąd będzie znajdować się piekarski węzeł A1, do którego będzie można spokojnie dojechać obwodnicą.
Dwa dni temu jadąc Siemianowicką doznałem szoku... Jedna z zabytkowych, ceglanych hal (cechownia?) Orła Białego jest w trakcie remontu. Wymieniono już chyba wszystkie okna i wyczyszczono większość elewacji.
Taki widok cieszy, z pewnością. Te niższe budynki mam nadzieję też wyczyszczą, bo teraz widać sporą różnicę. Wciąż marzy mi się wyczyszczona i odremontowana siłownia Huty Bobrek albo budynek przy Szybie zachodnim, bo ich architektura naprawde może powalić na kolana.
Co do Kwietniewskiego, wszystko fajnie, ale te okna... ehhhhhhhh
Swoją drogą Orzeł Biały obecnie jest chyba najlepiej zachowanym zabytkowym kompleksem przemysłowym w Bytomiu. Gdyby cały został wyremontowany, mógłby być jedną z perełek naszego miasta. Na pewno okolice Siemianowickiej są dobrym miejscem na inwestycję, bowiem wolnych terenów jest dużo, a kilometr stąd będzie znajdować się piekarski węzeł A1, do którego będzie można spokojnie dojechać obwodnicą.
Też byłem tam w sobotę rano. Dosyc pochmurno nyło i zdięć nie zrobiłem, a tu miła niespodzianka
Masz racje, że terenu pod inwestycje może byc dużo, o ile chętni na nie będą. Położenie wysmienite. Przdało by sie tylko droge poszerzyć do szerokości przynajmiej 3X1, anektując teren po torach T-8. Widzę czasami, jaki problem maja Tiry z wjazdem lub wyjazdem od Bazy transportowej BPP. A zapomniałem że bedzie wieki plac po chałdzie pod Brzezinami po prawej stronie
Też byłem tam w sobotę rano. Dosyc pochmurno nyło i zdięć nie zrobiłem, a tu miła niespodzianka
Masz racje, że terenu pod inwestycje może byc dużo, o ile chętni na nie będą. Położenie wysmienite. Przdało by sie tylko droge poszerzyć do szerokości przynajmiej 3X1, anektując teren po torach T-8. Widzę czasami, jaki problem maja Tiry z wjazdem lub wyjazdem od Bazy transportowej BPP. A zapomniałem że bedzie wieki plac po chałdzie pod Brzezinami po prawej stronie
Dobrze, że obok zaczęli eksploatować hałdę gdzie zwozili, o ile mi wiadomo, odpady rud cynku i ołowiu z płuczki, więc to miejsce będzie jeszcze atrakcyjniejsze.