Wysłany: Sro 24 Mar, 2010 Akcja Demokracja Okręg 4
Mam przyjemność ogłosić 4 edycję Akcji Demokracja. Tym razem obejmie ona okręg 4 i skupi się na działalności poszczególnych radnych przez całą aktualną kadencje.
Poniżej oficjalny komunikat:
Cytat:
Szanowni Państwo,
Uprzejmie informuje, że postanowiliśmy zorganizować kolejną edycję Akcji Demokracja.
Akcja Demokracja 2010 okręg 4-podsumowanie kadencji.
Zainteresowanych Radnych z okręgu czwartego uprzejmie prosimy o nadesłanie drogą elektroniczną na adres a.wierdak@o2.pl informacji podsumowujących swoje działania w ciągu minionej kadencji na rzecz okręgu nr 4, i jego mieszkańców.
Ludzie interesują się skutecznością podejmowanych działań, sukcesami, aktywnością, ilością interpelacji itp.
Akcja Demokracja 2010 różni się od poprzednich edycji między innymi tym , że już nie pytamy Radnych o plany ,zainteresowani jesteśmy otrzymaniem „podsumowania kadencji”.
Uprzejmie prosimy ,aby odpowiedzi Radnych nie przekraczały 4 stron A4.
Udział w naszej obywatelskiej inicjatywie jak zawsze pozostaje dobrowolny.
Plan akcji:
Oficjalny początek Akcji Demokracja 2010-podsumowanie kadencji
25.III.2010.
Na odpowiedzi Radnych czekamy do :
25.IV.2010.
Od 25.IV. 2010 do 25.V.2010 mieszkańcy będą mogli zaznajamiać się z odpowiedziami naszych samorządowców.
31.V.2010- najlepszy Radna/Radny/Radni otrzymają informację o wyróżnieniu.
Ze względu na kończącą się kadencje i bogatsi o doświadczenia poprzednich edycji, w 2010 roku wydłużyliśmy zarówno czas na nadsyłanie odpowiedzi jak i czas na zapoznawanie się z informacjami Radnych.
Zespół/zmiany
Nowym liderem Akcji Demokracja będzie Pan Wojciech Staszczak, który świetnie zorganizował Akcję Demokrację Szombierki w 2009.
Pani Agata Wierdak będzie osobą, która w Akcji Demokracji odpowiada za kontakty z mediami(również zaangażowana była w Akcję Demokrację Szombierki)
Pani Anita Góral pomoże nam w Łagiewnikach.
Pan Jan Hadulla pomoże nam na Os.Arki Bożka.
Pan Daniel Lekszycki- wesprze inicjatywę w Starym Rozbarku.
Wsparcie zaoferowała Grupa GIOL www.giol.raxo.pl
Serdecznie pozdrawiam
Piotr Smętek-pomysłodawca Akcji Demokracja
Oprócz tego mam zamiar przeprowadzić Akcję dotyczącą naszych Bytomskich Parlamentarzystów, ale o niej szerzej napiszę za jakiś czas.
Akcja Demokracja znowu rozlicza
Organizatorzy Akcji Demokracja postanowili przeprowadzić kolejną edycję tej obywatelskiej inicjatywy.
Przy okazji tegorocznych, jesiennych wyborów samorządowych, bytomianie przepytają radnych z czwartego okręgu, a więc tego, w którym zrodziła się inicjatywa.
- Inaczej niż dotychczas, tegoroczna Akcja Demokracja będzie podsumowaniem czteroletniej kadencji radnych - informuje Piotr Smętek, główny pomysłodawca idei regularnego przepytywania radnych z tego, co zrobili.
Akcja jest już prowadzona profesjonalnie, a w jej organizację zaangażowany jest sztab ludzi.
- Nowym liderem akcji będzie Wojciech Staszczak, który w ubiegłym roku koordynował Akcję Demokracja w Szombierkach. Agata Wierdak będzie osobą odpowiedzialną za kontakty z mediami, Anita Góral pomoże nam w Łagiewnikach, Jan Hadulla na osiedlu Arki Bożka, a Daniel Lekszycki w Starym Rozbarku - wylicza Piotr Smętek i dodaje, że innowacją będzie też możliwość głosowania online na jednym z bytomskich portali.
Oficjalnie kolejna odsłona Akcji Demokracja rozpoczęła się wczoraj. Na odpowiedzi radnych jej organizatorzy poczekają dłużej niż dotychczas, bo pełny miesiąc. - Ze względu na kończącą się kadencję i bogatsi o doświadczenia poprzednich edycji, w 2010 roku wydłużyliśmy zarówno czas na nadsyłanie odpowiedzi, jak i czas na zapoznawanie się z informacjami przysłanymi przez radnych - mówi Smętek.
Wyborcy z okręgu czwartego będą więc mogli zapoznawać się z odpowiedziami radnych od 25 kwietnia do 25 maja. Sześć dni później najlepszy radny, radna lub radni z okręgu otrzymają wyróżnienie.
Dziennik Zachodni
Witam serdecznie,
W ramach Akcji Demokracja- wczoraj mieszkańcy Łagiewnik,(na targu i w
okolicach, przed południem) odpowiadali na następujące pytania:
1)czy znasz swoich Radnych,
2)czy wiesz co zrobili,
3)czy czujesz że nastąpiła realna zmiana w dzielnicy w ciągu ostatniej kadencji,
4)co cie irytuje w dzielnicy,
5)z czego jesteś zadowolony,
6)co należałoby zmienić i jak Radni mogą pomóc.
Kompletny raport otrzymacie Szanowni Radni na końcu Akcji Demokracja, jako ciekawostkę mogę podać fakt że jako Radnego z Łagiewnik wymieniono radnego Kucharskiego. Z piątki właściwych Radnych z okr.4 mieszkańcy Łagiewnik, znali tylko nazwisko Damiana Dońca.
Najbardziej ludzi z Łagiewnik irytuje remont ul. świętochłowickiej i ogromy ruch i hałas na ul. armii Krajowej. Jednak była też spora grupa mieszkańców która ze zrozumieniem podchodziła do kwestii remontu dróg.
Zadowoleni mieszkańcy, bo tacy też się wypowiadali, cieszyli się np. z remontu plant, terenów zielonych wokół Kościoła i na ul. ornatowskiego.
Mieszkańcy Łagiewnik podkreślali świadomość swojej izolacji od miasta Bytom , niektórzy mówili że czują się jakby trochę zapomniani, szczególnie po tym jak dojazd do miasta przez remonty został utrudniony. Z drugiej strony wielu z nich wykazywało taką sympatyczną pogodę ducha.
Podsumowując takie rozmowy z ludźmi na targu i w okolicach stanowią bardzo ciekawe doświadczenie
Pozdrawiam
Piotr Smętek.
Już wkrótce kolejne mini raporty z kolejnych części okręgu nr 4.
Ciekawa akcja, tylko w Łagiewnikach nie ma ulicy Ornatowskiego, w tekście wkradł się błąd, a autorowi chodziło zapewne o planty przy ulicy Romanowskiego.
Morfi napisał/a:
Jestem z łagiewnik i też nie znam swoich radnych.
Ta dzielnica jest juz dawno zapomniana dlatego, chce zapomniec, że mieszkałem tam 21 lat.
No Morfi czemu to chcesz o Łagolach zapominać, to że o nas zapomina się w ratuszu to nie znaczy że nos nie ma . Może wstyd się przyznać , ale ja też nie znam radnych z mojej dzielnicy .
Pani Anita Góral, kierowniczka Pedagogicznej Biblioteki Wojewódzkiej , przygotowała kolejny raport dotyczący wiedzy mieszkańców na temat okręgu i radnych z niego pochodzących
Cytat:
Łagiewniki-część 2
Oto sprawozdanie z rozmów przeprowadzonych z mieszkańcami Łagiewnik w Pedagogicznej Bibliotece Wojewódzkiej w Katowicach, Filii w Bytomiu.
Naszymi respondentami byli czytelnicy bytomskiej biblioteki pedagogicznej mieszkający w Łagiewnikach, głównie młodzi ludzie studenci, ale też i starsi mieszkańcy tej dzielnicy.
Nikt z pytanych nie znał Radnych ze swojej dzielnicy (!), podanie im nazwisk właściwych Radnych z okręgu IV niewiele zmieniło. Nie potrafili powiedzieć, który z Radnych zrobił coś dla ich dzielnicy. Nie odczuli żadnej realnej zmiany w dzielnicy w ciągu ostatniej kadencji z wyjątkiem totalnego poczucia odcięcia od miasta z powodu remontu ulicy Łagiewnickiej i Świętochłowickiej, który już mocno daje się wszystkim we znaki. To wskazywany przez wszystkich bieżący problem ostatniego czasu utrudniony dojazd do i z centrum miasta. Mniejszy dla zmotoryzowanych mieszkańców - wiąże się po prostu z wydłużoną trasą dojazdu i ewentualnym staniem w korkach na ulicy Chorzowskiej. Większy dla osób korzystających z komunikacji miejskiej autobusy nierzadko mają ogromne opóźnienia, szczególnie w tzw. godzinach szczytu. Zdarza się, że trzeba stać na przystanku 40-50 minut, bo jeden autobus wypadł, a drugi przyjeżdża mocno spóźniony, na dalszych przystankach trudno się do niego dostać.
Problemem jest również brak tramwaju linii nr 7. Trzeba pamiętać, że zlikwidowano go jeszcze przed remontem Łagiewnickiej i Świętochłowickiej z powodu fatalnego stanu torów.
Z ciekawostek, problemem jaki wskazali respondenci, jest brak jakiegokolwiek większego marketu typu Biedronka czy Lidla.
Niewątpliwym pozytywem jest natomiast funkcjonujący w Łagiewnikach żłobek:) (niewiele ich w Bytomiu jest).
Wszyscy jednak optymistycznie patrzą w przyszłość i mają nadzieję, iż po zakończonym remoncie Łagiewnickiej i Świętochłowickiej wszystko się zmieni, w końcu Łagiewniki znajdują się przy głównej trasie dojazdowej do DTŚ, można to jakoś sensownie wykorzystać.
Ostatnio rozpocząłem przygotowania do kolejnej edycji Akcji Demokracja dotyczącej Posłów i Senatorów. Wysłałem zainteresowanym pytania i miałem zacząć promować akcję.
Używam czasu przeszłego gdyż w związku z zaistniała sytuacją w kraju wydaliśmy takie oświadczenie:
Cytat:
W związku z zaistniała tragedią w Smoleńsku, cały zespół Akcji
Demokracja postanowił odwołać akcję dotyczącą posłów i senatorów.
W bliżej nieokreślonym terminie powrócimy do naszych działań, teraz
jednak łączymy się w bólu z rodzinami i przyjaciółmi ofiar.
Z wyrazami szacunku Wojciech Staszczak, lider Akcji Demokracja.
Nie podoba mi się ta dzielnica. Coraz wiecej patologi tutaj mieszka. Łagiewniki za 10 - 15 lat to będzie 2 bobrek.
ostatnio jeździłam sobie rowerem (jak były takie ciepłe dni), śliczna dzielnica, było bardzo spokojnie, dużo lepiej się prezentowała od Bobrka, miałam wrażenie, że jest lepiej a nie gorzej...
_________________ Gdy patrzę w twe oczy, zmęczone jak moje
To kocham to miasto, zmęczone jak ja
O ile Rozbark kojarzy mi się całkiem pozytywnie i podoba mi się jako taki, to o Łagiewnikach mam dużo gorszą opinię. Jednak o dzielnicy powinni wypowiadać się sami mieszkańcy, niemniej z głosów które do mnie docierają, od wielu różnych ludzi, Łagiewnik są dla samych mieszkańców nieatrakcyjne. Najgorsze dla dzielnicy jest gdy sami mieszkańcy postawią na niej krzyżyk.
Chciałbym uprzejmie poinformować, że dotarły do nas odpowiedzi wszystkich radnych poza radnym Czubakiem z LiD. Już niedługo postaramy się przedstawić je mieszkańcom.
Jak wcześniej informowałem dostaliśmy odpowiedzi od czterech radnych. Poniżej załączam plik z ich odpowiedziami.
Serdeczne podziękowania
dla Radnej Danuty Skalskiej,
Radnego Andrzeja Wężyka ,
Radnego Andrzeja Kostka,
Radnego Damiana Dońca za poświęcony czas i nadesłanie odpowiedzi we
wszystkich edycjach Akcji Demokracji.