468x60 piekary

Forum Bytom - forum Bytomia :: Zobacz temat - Akcja Demokracja Okręg 4

GłównaRozrywka w mieścieKluby i PubyKatalog FirmOgłoszeniaGaleria ZdjęćPlan miasta KONKURSY •  

Rejestracja FAQ Użytkownicy Szukaj

Zaloguj Profil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Poprzedni temat «» Następny temat
Akcja Demokracja Okręg 4

Kto z radnych najlepiej działa dla okręgu?
Danuta Skalska - Prawo i Sprawiedliwość
16%
 16%  [ 3 ]
Andrzej Kostek - Platforma Obywatelska
11%
 11%  [ 2 ]
Damian Doniec - Platforma Obywatelska
5%
 5%  [ 1 ]
Jan Kazimierz Czubak - Lewica i Demokraci
38%
 38%  [ 7 ]
Andrzej Wężyk - Wspólny Bytom
27%
 27%  [ 5 ]
Głosowań: 18
Wszystkich Głosów: 18

Autor Wiadomość
Stachmtg 

Wysłany: Sro 24 Mar, 2010   Akcja Demokracja Okręg 4

Mam przyjemność ogłosić 4 edycję Akcji Demokracja. Tym razem obejmie ona okręg 4 i skupi się na działalności poszczególnych radnych przez całą aktualną kadencje.
Poniżej oficjalny komunikat:

Cytat:
Szanowni Państwo,

Uprzejmie informuje, że postanowiliśmy zorganizować kolejną edycję Akcji Demokracja.
Akcja Demokracja 2010 okręg 4-podsumowanie kadencji.

Zainteresowanych Radnych z okręgu czwartego uprzejmie prosimy o nadesłanie drogą elektroniczną na adres a.wierdak@o2.pl informacji podsumowujących swoje działania w ciągu minionej kadencji na rzecz okręgu nr 4, i jego mieszkańców.
Ludzie interesują się skutecznością podejmowanych działań, sukcesami, aktywnością, ilością interpelacji itp.
Akcja Demokracja 2010 różni się od poprzednich edycji między innymi tym , że już nie pytamy Radnych o plany ,zainteresowani jesteśmy otrzymaniem „podsumowania kadencji”.
Uprzejmie prosimy ,aby odpowiedzi Radnych nie przekraczały 4 stron A4.
Udział w naszej obywatelskiej inicjatywie jak zawsze pozostaje dobrowolny.

Plan akcji:

Oficjalny początek Akcji Demokracja 2010-podsumowanie kadencji
 25.III.2010.
Na odpowiedzi Radnych czekamy do :
 25.IV.2010.

Od 25.IV. 2010 do 25.V.2010 mieszkańcy będą mogli zaznajamiać się z odpowiedziami naszych samorządowców.
 31.V.2010- najlepszy Radna/Radny/Radni otrzymają informację o wyróżnieniu.
Ze względu na kończącą się kadencje i bogatsi o doświadczenia poprzednich edycji, w 2010 roku wydłużyliśmy zarówno czas na nadsyłanie odpowiedzi jak i czas na zapoznawanie się z informacjami Radnych.

Zespół/zmiany

Nowym liderem Akcji Demokracja będzie Pan Wojciech Staszczak, który świetnie zorganizował Akcję Demokrację Szombierki w 2009.
Pani Agata Wierdak będzie osobą, która w Akcji Demokracji odpowiada za kontakty z mediami(również zaangażowana była w Akcję Demokrację Szombierki)
Pani Anita Góral pomoże nam w Łagiewnikach.
Pan Jan Hadulla pomoże nam na Os.Arki Bożka.
Pan Daniel Lekszycki- wesprze inicjatywę w Starym Rozbarku.
Wsparcie zaoferowała Grupa GIOL www.giol.raxo.pl

Serdecznie pozdrawiam
Piotr Smętek-pomysłodawca Akcji Demokracja

Oprócz tego mam zamiar przeprowadzić Akcję dotyczącą naszych Bytomskich Parlamentarzystów, ale o niej szerzej napiszę za jakiś czas.

Morfi 

Wysłany: Czw 25 Mar, 2010   

:yeah: BRAVO

Stachmtg 

Wysłany: Pią 26 Mar, 2010   

Cytat:
Akcja Demokracja znowu rozlicza

Organizatorzy Akcji Demokracja postanowili przeprowadzić kolejną edycję tej obywatelskiej inicjatywy.

Przy okazji tegorocznych, jesiennych wyborów samorządowych, bytomianie przepytają radnych z czwartego okręgu, a więc tego, w którym zrodziła się inicjatywa.

- Inaczej niż dotychczas, tegoroczna Akcja Demokracja będzie podsumowaniem czteroletniej kadencji radnych - informuje Piotr Smętek, główny pomysłodawca idei regularnego przepytywania radnych z tego, co zrobili.

Akcja jest już prowadzona profesjonalnie, a w jej organizację zaangażowany jest sztab ludzi.

- Nowym liderem akcji będzie Wojciech Staszczak, który w ubiegłym roku koordynował Akcję Demokracja w Szombierkach. Agata Wierdak będzie osobą odpowiedzialną za kontakty z mediami, Anita Góral pomoże nam w Łagiewnikach, Jan Hadulla na osiedlu Arki Bożka, a Daniel Lekszycki w Starym Rozbarku - wylicza Piotr Smętek i dodaje, że innowacją będzie też możliwość głosowania online na jednym z bytomskich portali.

Oficjalnie kolejna odsłona Akcji Demokracja rozpoczęła się wczoraj. Na odpowiedzi radnych jej organizatorzy poczekają dłużej niż dotychczas, bo pełny miesiąc. - Ze względu na kończącą się kadencję i bogatsi o doświadczenia poprzednich edycji, w 2010 roku wydłużyliśmy zarówno czas na nadsyłanie odpowiedzi, jak i czas na zapoznawanie się z informacjami przysłanymi przez radnych - mówi Smętek.

Wyborcy z okręgu czwartego będą więc mogli zapoznawać się z odpowiedziami radnych od 25 kwietnia do 25 maja. Sześć dni później najlepszy radny, radna lub radni z okręgu otrzymają wyróżnienie.
Dziennik Zachodni

Stachmtg 

Wysłany: Nie 28 Mar, 2010   

Cytat:
Witam serdecznie,
W ramach Akcji Demokracja- wczoraj mieszkańcy Łagiewnik,(na targu i w
okolicach, przed południem) odpowiadali na następujące pytania:

1)czy znasz swoich Radnych,
 2)czy wiesz co zrobili,
 3)czy czujesz że nastąpiła realna zmiana w dzielnicy w ciągu ostatniej kadencji,
 4)co cie irytuje w dzielnicy,
 5)z czego jesteś zadowolony,
 6)co należałoby zmienić i jak Radni mogą pomóc.

Kompletny raport otrzymacie Szanowni Radni na końcu Akcji Demokracja, jako ciekawostkę mogę podać fakt że jako Radnego z Łagiewnik wymieniono radnego Kucharskiego. Z piątki właściwych Radnych z okr.4 mieszkańcy Łagiewnik, znali tylko nazwisko Damiana Dońca.

Najbardziej ludzi z Łagiewnik irytuje remont ul. świętochłowickiej i ogromy ruch i hałas na ul. armii Krajowej. Jednak była też spora grupa mieszkańców która ze zrozumieniem podchodziła do kwestii remontu dróg.

Zadowoleni mieszkańcy, bo tacy też się wypowiadali, cieszyli się np. z remontu plant, terenów zielonych wokół Kościoła i na ul. ornatowskiego.

Mieszkańcy Łagiewnik podkreślali świadomość swojej izolacji od miasta Bytom , niektórzy mówili że czują się jakby trochę zapomniani, szczególnie po tym jak dojazd do miasta przez remonty został utrudniony. Z drugiej strony wielu z nich wykazywało taką sympatyczną pogodę ducha.

Podsumowując takie rozmowy z ludźmi na targu i w okolicach stanowią bardzo ciekawe doświadczenie
Pozdrawiam
Piotr Smętek.

Już wkrótce kolejne mini raporty z kolejnych części okręgu nr 4.

Morfi 

Wysłany: Nie 28 Mar, 2010   

Jestem z łagiewnik i też nie znam swoich radnych.
Ta dzielnica jest juz dawno zapomniana dlatego, chce zapomniec, że mieszkałem tam 21 lat.

Ujek Uśmiech 

Wysłany: Sro 31 Mar, 2010   

Ciekawa akcja, tylko w Łagiewnikach nie ma ulicy Ornatowskiego, w tekście wkradł się błąd, a autorowi chodziło zapewne o planty przy ulicy Romanowskiego.

Morfi napisał/a:
Jestem z łagiewnik i też nie znam swoich radnych.
Ta dzielnica jest juz dawno zapomniana dlatego, chce zapomniec, że mieszkałem tam 21 lat.

No Morfi czemu to chcesz o Łagolach zapominać, to że o nas zapomina się w ratuszu to nie znaczy że nos nie ma :) . Może wstyd się przyznać , ale ja też nie znam radnych z mojej dzielnicy :zawstydzony2: .

Morfi 

Wysłany: Sro 31 Mar, 2010   

Nie podoba mi się ta dzielnica. Coraz wiecej patologi tutaj mieszka. Łagiewniki za 10 - 15 lat to będzie 2 bobrek.

Stachmtg 

Wysłany: Czw 08 Kwi, 2010   

Pani Anita Góral, kierowniczka Pedagogicznej Biblioteki Wojewódzkiej , przygotowała kolejny raport dotyczący wiedzy mieszkańców na temat okręgu i radnych z niego pochodzących
Cytat:
Łagiewniki-część 2

Oto sprawozdanie z rozmów przeprowadzonych z mieszkańcami Łagiewnik w Pedagogicznej Bibliotece Wojewódzkiej w Katowicach, Filii w Bytomiu.

Naszymi respondentami byli czytelnicy bytomskiej biblioteki pedagogicznej mieszkający w Łagiewnikach, głównie młodzi ludzie studenci, ale też i starsi mieszkańcy tej dzielnicy.

Nikt z pytanych nie znał Radnych ze swojej dzielnicy (!), podanie im nazwisk właściwych Radnych z okręgu IV niewiele zmieniło. Nie potrafili powiedzieć, który z Radnych zrobił coś dla ich dzielnicy. Nie odczuli żadnej realnej zmiany w dzielnicy w ciągu ostatniej kadencji z wyjątkiem totalnego poczucia odcięcia od miasta z powodu remontu ulicy Łagiewnickiej i Świętochłowickiej, który już mocno daje się wszystkim we znaki. To wskazywany przez wszystkich bieżący problem ostatniego czasu utrudniony dojazd do i z centrum miasta. Mniejszy dla zmotoryzowanych mieszkańców - wiąże się po prostu z wydłużoną trasą dojazdu i ewentualnym staniem w korkach na ulicy Chorzowskiej. Większy dla osób korzystających z komunikacji miejskiej autobusy nierzadko mają ogromne opóźnienia, szczególnie w tzw. godzinach szczytu. Zdarza się, że trzeba stać na przystanku 40-50 minut, bo jeden autobus wypadł, a drugi przyjeżdża mocno spóźniony, na dalszych przystankach trudno się do niego dostać.

Problemem jest również brak tramwaju linii nr 7. Trzeba pamiętać, że zlikwidowano go jeszcze przed remontem Łagiewnickiej i Świętochłowickiej z powodu fatalnego stanu torów.

Z ciekawostek, problemem jaki wskazali respondenci, jest brak jakiegokolwiek większego marketu typu Biedronka czy Lidla.
Niewątpliwym pozytywem jest natomiast funkcjonujący w Łagiewnikach żłobek:) (niewiele ich w Bytomiu jest).

Wszyscy jednak optymistycznie patrzą w przyszłość i mają nadzieję, iż po zakończonym remoncie Łagiewnickiej i Świętochłowickiej wszystko się zmieni, w końcu Łagiewniki znajdują się przy głównej trasie dojazdowej do DTŚ, można to jakoś sensownie wykorzystać.

Pedagogiczna Biblioteka Wojewódzka

Stachmtg 

Wysłany: Sob 10 Kwi, 2010   

Ostatnio rozpocząłem przygotowania do kolejnej edycji Akcji Demokracja dotyczącej Posłów i Senatorów. Wysłałem zainteresowanym pytania i miałem zacząć promować akcję.

Używam czasu przeszłego gdyż w związku z zaistniała sytuacją w kraju wydaliśmy takie oświadczenie:

Cytat:
W związku z zaistniała tragedią w Smoleńsku, cały zespół Akcji
Demokracja postanowił odwołać akcję dotyczącą posłów i senatorów.

W bliżej nieokreślonym terminie powrócimy do naszych działań, teraz
jednak łączymy się w bólu z rodzinami i przyjaciółmi ofiar.

Z wyrazami szacunku Wojciech Staszczak, lider Akcji Demokracja.

Zawe 

Wysłany: Nie 11 Kwi, 2010   

Cytat:
Nie podoba mi się ta dzielnica. Coraz wiecej patologi tutaj mieszka. Łagiewniki za 10 - 15 lat to będzie 2 bobrek.
ostatnio jeździłam sobie rowerem (jak były takie ciepłe dni), śliczna dzielnica, było bardzo spokojnie, dużo lepiej się prezentowała od Bobrka, miałam wrażenie, że jest lepiej a nie gorzej...

Stachmtg 

O ile Rozbark kojarzy mi się całkiem pozytywnie i podoba mi się jako taki, to o Łagiewnikach mam dużo gorszą opinię. Jednak o dzielnicy powinni wypowiadać się sami mieszkańcy, niemniej z głosów które do mnie docierają, od wielu różnych ludzi, Łagiewnik są dla samych mieszkańców nieatrakcyjne. Najgorsze dla dzielnicy jest gdy sami mieszkańcy postawią na niej krzyżyk.

Morfi 

Mieszkałem w Łagiewnikach 21 lat.

igor 
Bytomski SKM

Morfi napisał/a:
Raczej trzeci. Bo pewnie tytuł Bobrka 2 będzie dla Osiedla Kontenerowego na Składowej.

Stachmtg 

Wysłany: Wto 27 Kwi, 2010   

Chciałbym uprzejmie poinformować, że dotarły do nas odpowiedzi wszystkich radnych poza radnym Czubakiem z LiD. Już niedługo postaramy się przedstawić je mieszkańcom.

Stachmtg 

Wysłany: Pią 30 Kwi, 2010   

Jak wcześniej informowałem dostaliśmy odpowiedzi od czterech radnych. Poniżej załączam plik z ich odpowiedziami.

Serdeczne podziękowania
dla Radnej Danuty Skalskiej,
Radnego Andrzeja Wężyka ,
Radnego Andrzeja Kostka,
Radnego Damiana Dońca za poświęcony czas i nadesłanie odpowiedzi we
wszystkich edycjach Akcji Demokracji.

Wojciech Staszczak

Odpowiedzi Radnych

.::Pani Reklama::.

więcej o reklamie

Dołaczył : Dawno Temu
Skad : Z Forum