Bytomianin wygrał Hell's Kitchen!


Michał Suchanowski zwyciężył w szóstej edycji programu telewizyjnego "Hell's Kitchen - Piekielna Kuchnia". Teraz kariera kucharza z Bytomia znacznie przyśpieszy.

"Hell's Kitchen..." to kulinarne show rodem z Wielkiej Brytanii, które zdobyło popularność na całym świecie i doczekało się edycji w kilkunastu krajach Europy, Azji i obu Ameryk. W Polsce na antenie telewizji Polsat właśnie dobiegł końca szósty sezon programu. Jego uczestnicy początkowo rywalizowali ze sobą w dwóch drużynach, których zadaniem jest obsługa piekielnej restauracji przez 10 tygodni pod przewodnictwem znanego szefa kuchni - w szóstym sezonie był nim Michał Bryś z warszawskiej restauracji L’enfant Terrible okrzyknięty przez Gault&Millau "Szefem Jutra 2016".

W ostatniej edycji do finału programu dotrwała czwórka kucharzy: Agnieszka Jasińska z Rudy Śląskiej, Jakub Suchta z Wrocławia, Mikołaj Król z Radomia oraz Michał Suchanowski z Bytomia. Ostatecznie jednak tylko dwójka górnoślązaków - Jasińska i Suchanowski - sprostała wymaganiom szefa kuchni i została dopuszczona do serwisu dla gości Piekielnej Kuchni. W tym gronie znalazły się gwiazdy serialu "Przyjaciółki" oraz aktorka i wokalistka Katarzyna Sowińska.

Na podstawie ocen gości i decyzją Michała Brysia laureatem szóstej edycji "Hell's Kitchen..." został bytomianin Michał Suchanowski. - To nie była decyzja, która była łatwa, bo Agnieszka i Michał walczyli od początku bardzo twardo. Każde z nich miało inne cechy, które predysponują do takiego zwycięstwa - mówi Bryś. - Myślę, że zwycięstwo Michała, to był wynik drogi, jaką wybrał w życiu. On gotuje już bardzo długo, to są umiejętności, które są w nim bardzo mocno zakorzenione i myślę, że po tym programie będzie mu łatwiej w jego zawodzie, więcej będzie mógł osiągnąć - wyjaśnia szef kuchni.

Michał Suchanowski zawodowo zajmuje się gotowaniem od osiemnastu lat. Ukończył technikum gastronomiczne o profilu technik/technolog żywienia zbiorowego. Doświadczenie zdobywał w restauracjach w Polsce i Niemczech i ma na swoim koncie udział w różnych konkursach kulinarnych; był półfinalistą olimpiady dla kucharzy, a także zajął drugie miejsce na targach kulinarnych w Krakowie. Teraz jego lista sukcesów powiększyła się o zwycięstwo w "Hell's Kitchen - Piekielna Kuchnia".

Nagrodą główną w programie jest 100 tysięcy złotych oraz staż w restauracji L’enfant Terrible Michała Brysia. - Lwią część tych pieniędzy chcę przeznaczyć na podniesienie swoich umiejętności, bo "Piekielna Kuchnia" pokazała mi, że moje umiejętności, choć mam 18 lat doświadczenia na kuchni, nie są jeszcze takie, jakich bym sobie życzył - powiedział Michał Suchanowski w wywiadzie po zakończeniu finałowego odcinka HK.

fot. Ipla.tv