Kolejny sondaż wskazuje na porażkę Bartyli

• Posty: 1993
  • Otrzymane podziękowania: 67

Bytomski.pl stworzył temat: Kolejny sondaż wskazuje na porażkę Bartyli

Do tej pory upublicznione zostały wyniki dwóch sondaży dotyczących nadchodzących...

Nasza redakcja dotarła do kolejnego sondażu wyborczego. Tak, jak poprzednie badania, wskazuje on na porażkę obecnie urzędującego prezydenta. Tym razem jego głównym rywalem ma być inny kandydat...

2018/07/05 21:46 #179716

• Posty: 89
  • Otrzymane podziękowania: 9

sławoj sławonowicz odpowiedział w temacie: Kolejny sondaż wskazuje na porażkę Bartyli

Wszyscy przegrani i tak będą po wyborach przy gminnym paśniku. Jak nie przy bytomskim to gdzieś w okolicy. Oczywiście jako dyrektorzy i prezesi.
2018/07/06 01:03 #179723

• Posty: 236
  • Otrzymane podziękowania: 21

Jawor odpowiedział w temacie: Kolejny sondaż wskazuje na porażkę Bartyli

A co to za smutna i nieszczęśliwa kobieta siedzi obok prezydenta ?

Wygląda jakby siedziała tam za karę :D
2018/07/06 08:11 #179725

• Posty: 132
  • Otrzymane podziękowania: 11

Waldemar Bartosik odpowiedział w temacie: Kolejny sondaż wskazuje na porażkę Bartyli

Jestem ekonomistą z podstawową orientacją w dziedzinie badań statystycznych.
Dlatego jestem ciekaw, czemu służy przyjęta metodologia badań sondażowych w peryferyjnych dzielnicach ?
Cóż z tego, że populacja jest liczniejsza, skoro próba JEST NIEREPREZENTATYWNA.
Więc nie oddaje faktycznych nastrojów.

W poprzedniej kampanii wyborczej, w której miałem zaszczyt brać udział, moja macierzysta formacja - KNP, fałszywie się fascynowała liczbą "like'ów" na profilu Janusza Korwin-Mikke, lub 80% poparciem brytyjskich Polonusów.
A wyszło....jak zwykle.

Dlatego sondaż, jeśli w jakimś stopniu ma odzwierciedlać preferencje wyborcze Bytomian, musi objąć - zgodnie ze sztuką - reprezentatywną populację ogółu mieszkańców, i zawierać pytanie O PROGRAM, np w brzmieniu : ZA CO POPIERASZ WSKAZANEGO KANDYDATA, LUB FORMACJĘ.

Dopiero wtedy, taki sondaż miałby jakąkolwiek WARTOŚĆ POZNAWCZĄ.
2018/07/07 01:37 #179738
The following user(s) said Thank You: 71hanysek

• Posty: 13003
  • Otrzymane podziękowania: 461

MephiR odpowiedział w temacie: Kolejny sondaż wskazuje na porażkę Bartyli

Chciałbym się łudzić, że bytomianie znają programy wyborcze kandydatów i kierują się nimi przy podejmowaniu decyzji przy urnach, ale niestety jak przynajmniej 1% orientuje się w poglądach swoich kandydatów, to będzie dobrze...
2018/07/07 01:59 #179739

• Posty: 784
  • Otrzymane podziękowania: 275

Sir Zorro odpowiedział w temacie: Kolejny sondaż wskazuje na porażkę Bartyli

Mnie również tzw. "badania" nie są obce.
Świadomie używam cudzysłowu, gdyż te przedsięwzięcia nazywane szumnie badaniami nimi absolutnie nie są !!!. Tzw. "badania" to tylko marketing.
Jedynymi prawdziwymi badaniami były badania opinii społecznej w latach 30-tych i 40-tych przeprowadzone przez pionierów tychże badań - Instytut Gallupa.
pl.wikipedia.org/wiki/Instytut_Gallupa

Dziś powołując się na opracowane przez nich metody badawcze, korporacje czy grupy wpływów dokonują jawnych manipulacji dla udowodnienia swoich racji, wzmocnienia efektów czarnego PR-u czy poszerzenia wpływów.

Wyniki tychże manipulacji są wykorzystywane jedynie jako "dopalacze" przy technikach wpływu określanej jako społeczny dowód słuszności czy spirala milczenia.
pl.wikipedia.org/wiki/Spo%C5%82eczny_dow...s%C5%82uszno%C5%9Bci
pl.wikipedia.org/wiki/Spirala_milczenia

Każdy kto miał do czynienia z takim przedmiotem jak "metodologia badań społecznych", wie ile tomów przez ile lat musiał - mówiąc kolokwialnie - zaryć aby stworzyć prawidłowy kwestionariusz.
Dziś każdy kto nauczył się pisać, jest przekonany że może takie kwestionariusze tworzyć. To po pierwsze.

Po drugie to, że osoby które podpisują się pod tzw. badaniami są dla mnie jak wymalowane hostessy w mini.
Spotykałem się z "badaniami" i zawodowo i jako tzw "grupa badawcza".

Jako "grupa badawcza" wskazywałem "ankieterowi" na błędy lub świadomą manipulację - np. w otwartej kafeterii musiałem wpisać produkt/kandydata sugerowanego przez "ankietera". Bo twierdził, że tak musi być.
Gdy powiedziałem czym się zajmuję i rozpocząłem merytoryczną dyskusję - ankieter momentalnie przerywał wywiad, w pośpiechu zabierał zabawki, i dawaj w długą ... .

Na płaszczyźnie zawodowej zaś tłumaczono mi, że należy dobrać metodę badawczą taką, aby uzyskać wyniki takie za jakie klient płaci. Inaczej klient kupi "badania" u konkurencji.

Reasumując.
Wszelkie wyniki "sondaży" traktuję tak samo jak przepowiednie telewizyjnych wróżek. Z tym, że jestem za ich całkowitą delegalizacją.
2018/07/07 12:11 #179740

• Posty: 1
  • Otrzymane podziękowania: 0

Rafał Major odpowiedział w temacie: Kolejny sondaż wskazuje na porażkę Bartyli

A ja za moim ulubionym Marcinem Dańcem w jednym z Jego skeczy odpowiedziałbym ankieterowi: żaden z nich...
Przekonany jestem, że gdyby tak faktycznie zapytać o to wszystkich wyborców z Bytomia to 65% z nich odpowiedziałoby tak jak ja. W związku z powyższym i tym, że do wyborów mamy jeszcze około 4, 5 miesięcy cierpliwie poczekam na zgłoszenie jakiegoś NOWEGO kandydata bez powiązań, przyjaźni, znajomości itd. z obecnie rządzącymi. I jeśli przekona mnie do siebie swoim doświadczeniem, osiągnięciami i przede wszystkim nową wizją Bytomia to oddam na niego głos. Jeśli nie, to nie wezmę udziału w wyborach.
2018/07/08 00:22 #179743