Nowa dyrektorka Beceku bez konkursu

• Posty: 1816
  • Otrzymane podziękowania: 64

Bytomski.pl stworzył temat: Nowa dyrektorka Beceku bez konkursu

Dotychczasowa szefowa Beceku wraz z końcem...

Bytomskie Centrum Kultury ma nową dyrektorkę. Ilonę Łuczak zastąpiła Krystyna Jankowiak-Markwica, piastująca dotąd funkcję zastępczyni naczelniczki Wydziału Kultury i Sportu w Urzędzie Miejskim. Nominacji dokonano bez uprzedniego konkursu.

#176304

• Posty: 873
  • Otrzymane podziękowania: 130

Passphrase odpowiedział w temacie: Nowa dyrektorka Beceku bez konkursu

Nie da sie tego czytac.
#176316

Manolo odpowiedział w temacie: Nowa dyrektorka Beceku bez konkursu

Zgadzam się. Tytuł "Nowa dyrektorka Beceku bez konkursu" i dopiero w 6 akapicie informacja, że wymogu przeprowadzenia konkursu wcale nie ma, więc równie dobrze można napisać "Nowa dyrektorka Beceku bez ważnego prawa jazdy" Ale najważniejsze, że autor (można się domyślać kto) mógł przy okazji wylać swoje żale, że "Wybory wygrała bowiem ekipa, która poszła na wojnę z bytomską kulturą".
#176322

MephiR odpowiedział w temacie: Nowa dyrektorka Beceku bez konkursu

Prawo zezwala także na podpisywanie umów pomiędzy miejskimi spółkami a przedsiębiorstwami prowadzonymi przez rodziny radnych. Tylko czy my chcemy mieć takie standardy zarządzania w Bytomiu? Jeśli w tym mieście ma się wreszcie zacząć dobrze dziać, to potrzebna jest transparentność. Najważniejsze decyzje podejmowane przez władze powinny być przejrzyste, a mieszkańcy powinni wiedzieć na podstawie jakich kryteriów je podjęto. Inaczej na 100 przypadków będzie się przytrafiać po kilka takich historii, jak ze Snochowskim, bo osobom piastującym władze w mieście będzie się wydawać, że ich przekręty nie wyjdą na jaw.

Krystyna Jankowiak jest bardzo cenioną osobą w Bytomiu i wydaje mi się, że to właściwa osoba na właściwym miejscu. Tylko osobiście wolałbym, żeby była wybrana w trybie konkursowym i wszyscy wiedzieli, że nie było lepszych kandydatów z lepszymi koncepcjami zarządzania Becekiem. Zrozumiałbym, gdyby sytuacja była nagła i praktycznie z dnia na dzień trzeba było wybrać dyrektora. Tymczasem o emeryturze Ilony Łuczak było wiadomo już od dawna, więc do konkursu można było się na spokojnie przygotować.
#176324

Manolo odpowiedział w temacie: Nowa dyrektorka Beceku bez konkursu

Tylko, że tu mowa o tym jak i o czym napisany jest ten "artykuł" przy okazji obsadzenia tego stanowiska.
#176325

MephiR odpowiedział w temacie: Nowa dyrektorka Beceku bez konkursu

Rozumiem, że Twoim zdaniem kultura w Bytomiu w ciągu ostatnich 5 lat jest w rozkwicie?
#176330

Manolo odpowiedział w temacie: Nowa dyrektorka Beceku bez konkursu

Nie rozumiesz. "Artykuł" miał niby dotyczyć obsadzenia na stanowisku dyrektora nowej osoby.
#176335

MephiR odpowiedział w temacie: Nowa dyrektorka Beceku bez konkursu

Nie dotyczy? Opisuje działalność dotychczasowej pani dyrektor, przyczyny jej odejścia, sposób wyboru następczyni i osobę nowej dyrektorki. Nie jest to natomiast kopiuj-wklej ze strony Urzędu Miejskiego, jak w innych mediach, gdzie nie wspomniano nawet o dwuletnim okresie pracy Ilony Łuczak w Operze Śląskiej, który był głównym powodem, przez który pojawiła się w Beceku.

Z kolei kwestia merytorycznego zastępcy była opisywana przez "Życie Bytomskie" w 2012 roku w związku z rozstrzygnięciem konkursu na stanowisko dyrektora BCK i nie było to żadną tajemnicą, a każda osoba, która interesuje się kulturą wiedziała, że Ilona Łuczak jest specjalistką z zakresu administracji (co potwierdzają różne wyróżnienia), a nie z kultury. Dla porównania w Teatrze Rozbark dyrektorem jest Adrian Lipiński, bankowiec, lecz w zespole ma Annę Wróblowską - pełnomocniczkę ds. programowych i Annę Piotrowską, będącą kierownikiem zespołu artystycznego.

W przypadku Krystyny Jankowiak sytuacja jest nieco inna, bo jest to osoba, której cała kariera jest związana z kulturą. Jej nie będzie potrzebny merytoryczny zastępca, choć na pewno przydałoby się jej jakieś wsparcie w zarządzaniu taką instytucją, która za moment będzie przeprowadzać dużą inwestycję. Mam nadzieję, że mimo złego klimatu dla kultury w tym mieście uda jej się zrobić coś dobrego z Becekiem.
#176348

• Posty: 893
  • Otrzymane podziękowania: 80

myszaty odpowiedział w temacie: Nowa dyrektorka Beceku bez konkursu

Przedstawia się byłą panią dyrektor jako specjalistkę od modernizacji - zapomnieliście już jak w 2011 dostali ,,Betonowa Kostkę" za spartolony totalnie remont budynku.
#176354

MephiR odpowiedział w temacie: Nowa dyrektorka Beceku bez konkursu

To akurat nie z jej winy. Becek w tamtym czasie przygotował znacznie lepszą dokumentację modernizacji gmachu, ale Urząd Miejski nie zgodził się na jej zrealizowanie. Postanowiono wykorzystać projekt stworzony jeszcze za czasów Wójcika i efekt jest, jaki jest. Udało mi się znaleźć wizualizacje koncepcji przygotowanej przez dyrekcję BCK:

Nie jest to materiał na architektoniczne nagrody, ale trzeba przyznać, że gdyby jednak się na niego zdecydowano, to raczej nie byłoby takiego wstydu, jak teraz z pistacjowym zamkiem Gargamela. Poza tym ten projekt przewidywał zmiany, które mają być wprowadzane dopiero teraz, jak np. nadbudowa części od strony ul. Prusa o dodatkową kondygnację.
#176356

• Posty: 1380
  • Otrzymane podziękowania: 120

71hanysek odpowiedział w temacie: Nowa dyrektorka Beceku bez konkursu

A niedawni miałem chwilę słabości i podejrzewałem niektórych komentujących o obiektywizm,a redakcje bytomskiego.pl o to że nie prowadzi krytyki rodem z Koja czy Wołosza...no cóż pomyliłem się.
#176361

• Posty: 235
  • Otrzymane podziękowania: 23

AA odpowiedział w temacie: Nowa dyrektorka Beceku bez konkursu

ta bck-oska wersja aczkolwiek ładniejsza od stanu obecnego powiela podstawowy grzech różnych tfurcuf którzy chcą na siłę wszędzie wciskać pseudonowoczesność
#176362

• Posty: 873
  • Otrzymane podziękowania: 130

Passphrase odpowiedział w temacie: Nowa dyrektorka Beceku bez konkursu

MephiR - pytanie mam odnośnie Snochowskiego - co z ujawnionymi przekrętami tego typa zrobili radni ? Czy jakies zawiadomienie do prokuratury poszło ? Bede wdzieczny za uzyskanie informacji w tej kwestii.

A odnosnie BECEKU, to rozumiem ze poprzednia koncepcja modernizacji nie zostala zrealizowana za rzadów Koja. Można i jego by sie zapytac dlaczego.
#176363