Masz elektryczne auto? Naładujesz je w Plejadzie

• Posty: 1816
  • Otrzymane podziękowania: 64

Bytomski.pl stworzył temat: Masz elektryczne auto? Naładujesz je w Plejadzie

Nowa stacja zainstalowana w CH Atrium Plejada w Bytomiu to...

Działa już nowa ładowarka Greenway Infrastructure Poland w Bytomiu umieszczona w centrum handlowym Atrium Plejada. To już trzydziesta stacja Greenway w Polsce. Jest częścią powstającej sieci blisko 200 stacji ładowania pojazdów elektrycznych, która ma zmienić podejście do elektromobilności w naszym kraju.

#176287

• Posty: 324
  • Otrzymane podziękowania: 36

wigru odpowiedział w temacie: Masz elektryczne auto? Naładujesz je w Plejadzie

Jak ceny aut elektrycznych spadną do poziomu 50kpln i zamontują 20k ładowarek to wtedy się zmieni podejście.
#176288

• Otrzymane podziękowania: 32

Magdalena odpowiedział w temacie: Masz elektryczne auto? Naładujesz je w Plejadzie

Ja mam tylko nadzieję że nie skończy się jak np. z ładowarką w Forum Gliwice. Żeby móc się doładować trzeba albo próbować dodzwonić się do ochroniarza albo iść do informacji.
#176289

• Otrzymane podziękowania: 80

myszaty odpowiedział w temacie: Masz elektryczne auto? Naładujesz je w Plejadzie

Dla hurraoptymistow do poczytania :
www.elektroda.pl/rtvforum/topic3414026.html
#176291

• Otrzymane podziękowania: 32

Ciężko żeby samochód elektryczny kosztował 50 000 zł skoro w tej cenie ciężko jest kupić nowy kompaktowy samochód z silnikiem spalinowym. Wystarczy że samochody elektryczne będą w zbliżonej cenie do bliźniaczych " tradycyjnych" modeli a popyt na nie wzrośnie. A tak jak na razie pomimo że np. e-golf to bardzo fajny samochód ale jednak hatchback w cenie ponad 160 000 zł nie jest skierowany do "przeciętnego" nabywcy golfa który w wyprzedaży rocznika za te pieniądze może kupić dwa tradycyjne VW Golf w highline. A z tym ładowaniem też nie jest tak strasznie. Jadąc do Karpacza nasza podróż samochodem elektrycznym wydłużyła się nam o 30 min w stosunku do jazdy tradycyjnym samochodem a to tylko przez to że upraliśmy się że doładujemy się w Kostomłotach do optymalnych 80%.
#176292

• Posty: 12759
  • Otrzymane podziękowania: 431

MephiR odpowiedział w temacie: Masz elektryczne auto? Naładujesz je w Plejadzie

#176294

• Otrzymane podziękowania: 32

MephiR napisał: Spadek cen powinien w miarę szybko nastąpić, bo coraz więcej producentów samochodów deklaruje zwiększenie produkcji aut elektrycznych. Np. Opel chce do 2024 r. aby wszystkie oferowane przez niego modele były dostępne w wersji elektrycznej lub hybrydowej. W ciągu najbliższych lat ta technologia powinna się bardzo spopularyzować, a dzięki temu raczej stanie się też tańsza dla klientów końcowych.

Co niekoniecznie wpłynie na znaczny spadek cen samochodów elektrycznych w Polsce w najbliższym czasie. Raport Bloomberg New Energy Finance przewiduje że obniżenie cen do poziomu aut spalinowych nastąpi na świecie dopiero koło 2030 roku. A szkoda bo samochód elektryczny to fajna sprawa.
#176297

• Otrzymane podziękowania: 80

Spadek cen? To wszystko mrzonki.
Koszty produkcji wydajnych aku są nadal i będą wysokie. A co z ich utylizacją - to jedna najbardziej,,brudnych " technologii produkcji.
Co daje 1 ładowarka? Nic, fajerwerk dla ekoentuzjastów. W tej chwili na Estreichera parkuje ok. 70 samochodów, w tym niech będzie 20 elektryków, wiesz jak to jest infrastruktura potrzebna do ich naładowania? A w przypadku całego miasta - weź zelektryfikuj takie Miechowice. Kto to wybuduje? Prąd jest ok, ale nadal uzyskiwany jest z węgla, preferencyjne ceny na energię skończą się w momencie jak tylko ustawodawca dojdzie do wniosku że go to za drogo kosztuje i nałoży podatki. Silnik spalinowy może spalać wszystko - od olejów roślinnych po alkohole i gazy ale żeby je można było zastosować masz bariery w postaci przepisów i podatków.
#176298

• Otrzymane podziękowania: 32

Ale samochód możesz ładować tradycyjnie prądem zmiennym z domowego gniazdka. Trwa to co prawda parę godzin ale na taryfie nocnej jest w stanie naładować baterię na prawie 300 km jazdy za 20 zł. Szybkie ładowarki są super na trasach ale jeżdżąc na krótkich odcinkach można się bez nich obejść. A o produkcji prądu w Polsce moglibyśmy dywagować godzinami czy to o możliwościach energetycznych czy sposobach wytwarzania, cenach dla odbiorcy końcowego. Temat rzeka. Na razie nie ma chętnych do dyskusji w tym temacie ale za kilka lat staniemy przed wyzwaniem jak zaspokoić zwiększający się popyt na energię.
#176301

• Otrzymane podziękowania: 80

Tutaj się z tobą zgadzam - temat rzeka...
Ładowanie z gniazdka tak, jak się mieszka w parterowym domku, jak takie coś ogarnąć na osiedlach gdzie nawet parkingów porządnych nie ma.
Z okna na 6 piętrze przedłużaczem? Tez nie całkiem zgodne z przepisami. O ile ma się miejsce pod domem a nie tam gdzie się je upoluje.
Ładowanie z gniazdka też wymaga odpowiedniego przystosowanie instalacji elektrycznej - w blokach jest problem nawet gdy chcesz podłączyć sobie płytę kuchenną bo instalacja stara, za mały przydział mocy itp. a modernizacja kosztuje.
Stawiają takie stacje tylko dlatego że jest to sponsorowane przez różne czynniki, nikt nie buduje ich w oparciu o zdrowo zdroworozsądkowy rachunek ekonomiczny.
Jak na razie fanaberia dla bardziej zasobnych jednostek.
Jakiś czas temu czytałem info bodajże o mieście na mazurach gdzie urząd miasta też postawił stację ładowania za coś ok. 100 tys. (unia dopłaciła) mając zarejestrowany w mieście jeden samochód elektryczny.
Oczywiście można to podciągnąć pod turystów ale wtedy 1 stacja to ciut za mało...
#176302

• Otrzymane podziękowania: 32

Za dużo czarnowidztwa. Ja naładowałam samochód normalnie w garażu a instalacja "zbiorcza" pamięta pewnie jeszcze czasy Gierka. Samochody elektryczne są naprawdę fajnym pomysłem ale u nas w kraju w ogólnym rachunku ekonomicznym - nieopłacalnym. Co z tego że producent daje gwarancję na baterie nawet na 8 lat lub 180 000 km, a cena przejechania 100 km w sposób bardzo dynamiczny kosztuje niecałe 10 zł skoro cena zakupu jest horrendalna a po tym okresie wydajność baterii będzie leciała na łeb na szyję a szanse na sprzedaż na rynku wtórnym zerowe. Na razie używam służbowo ale nie ukrywam że kiedyś będę chciała kupić sobie elektryczny samochód na własność. Poczekam z tym jednak jeszcze kilka lat żeby zobaczyć w którą stronę będzie to zmierzało.
#176303

• Otrzymane podziękowania: 80

,,Normalnie w garażu" - hehehe dobre, (za garaż na 2 samochody w podwórzu na Batorego znajomemu oferowali 100 tys.- więcej niż za mieszkanie) to nie czarnowidztwo tylko realizm. Nie ma szans aby ta technologia w obecnym kształcie wyrugowała tradycyjne samochody.
Może najpierw by się skupili na komunikacji publicznej? A nie na indywidualnym transporcie?
Systemów CNG nie potrafią wdrożyć na szersza skalę a pchają się w technologie które może za 50 lat będą miały jakieś szanse powodzenia.
#176305

• Posty: 1474
  • Otrzymane podziękowania: 123

foxbat odpowiedział w temacie: Masz elektryczne auto? Naładujesz je w Plejadzie

W komunikacji publicznej coś zaczyna się powoli dziać
www.transport-publiczny.pl/wiadomosci/je...onomiczny-57286.html

Natomiast co do użytkowników indywidualnych... Obawiam się,że na zwiększenie ilości aut elektrycznych trzeba będzie zaczekać. Zaczekać aż napłyną używane wozy z Niemiec.
#176307

• Otrzymane podziękowania: 80

Wszystko to jest oparte na kroplówkach z budżetu - jak się skończą to pacjent może nie przeżyć bo go ekonomia wykończy.
Rynek wtórny to na razie mikroskopijne ilości w stosunku do ,,zwykłych" samochodów a i tak to prawie same hybrydy Toyoty, rynek wtórny części zamiennych nie istnieje.
Służbowy elektryk -czemu nie, nawet jestem za, służbowo mogę nawet furmanka powozić, zamiast dyzla którym jeżdżę, ale prywatnie? Może za 20 lat...ale tego mogę nie doczekać.
#176308

• Posty: 96
  • Otrzymane podziękowania: 29

duszek480 odpowiedział w temacie: Masz elektryczne auto? Naładujesz je w Plejadzie

Eh, te lobby...

Dziwne, że mało kto zwraca uwagę na proces produkcji nowych samochodów, a w szczególności baterii czy na utylizację starych samochodów. Że jazda starszym samochodem przez kilka lat jest mniej szkodliwa dla środowiska niż produkcja nowej baterii do Tesli nikt nie wspomni. Oczywiście mamy w ogóle kupować tylko nowe samochody, najwyżej wyjdzie jakiś szwindel jak Dieselgate z VW, ale co tam...Unia Europejska i tak nie będzie w stanie nic zrobić, lepiej przecież skupić się na praworządności w Polsce. Dla mnie nie ma wątpliwości - chodzi tu jedynie o napychanie kabzy producentom aut. To wszystko jest tak sztucznie napędzane, że nawet w Niemczech z systemem dopłat wyniki sprzedaży aut elektrycznych nie są zadowalające. Kiedy słyszę o bujnych zapowiedziach Morawieckiego o milionach aut na prąd na polskich ulicach czy mytach pobieranych za wjazd do centrów polskich miast (zwolnieni byliby posiadacze samochodów elektrycznych) zastanawiam się czy ktoś tu nie upadł na głowę. To są równie inteligentne pomysły jak strefy 30 km/h, z których zachodnie miasta już zaczynają się wycofywać, bo wypadków jest więcej, a samochody jednak wytwarzają więcej spalin.
Miło by przy okazji było, aby każdy "postępowiec" brał pod uwagę różnicę w zarobkach w Polsce i w krajach zachodnich. Milton Friedman mówił, że Polska nie powinna naśladować bogatych krajów zachodnich, bo nimi nie jest, ale najpierw skupić się na rozwiązaniach, które owe kraje wprowadzały gdy były tak biedne jak Polska. Mam wrażenie, że mało kto wziął sobie te rady do serca...
No i oczywiście smog...winne podobno w znacznym stopniu są auta, ale dziwnym trafem jak kończy się sezon grzewczy wszyscy o smogu zapominają. Nie twierdzę, że problemu nie ma, ale gdy słucha się tych wszystkich ekospeców zastanawiam się jak ludzie urodzeni 40, 50 albo więcej lat temu przeżyli tyle lat bez masek smogowych i innych gadżetów generujących pewnej grupie ludzi spore zyski. Śląsk to już w ogóle powinien być trupiarnią...
#176309