Segiet w UNESCO, a miasto nie chce DSD

• Posty: 1763
  • Otrzymane podziękowania: 63

Bytomski.pl stworzył temat: Segiet w UNESCO, a miasto nie chce DSD

W maju minęło równe 15 lat od otwarcia DSD. Obok...

Ważą się losy jednej z największych atrakcji turystycznych Bytomia - Dolomitów Sportowej Doliny. Jeśli ośrodek położony w sąsiedztwie rezerwatu Segiet nie znajdzie inwestora, to wkrótce może przestać istnieć. Ratunkiem mogłoby być wykupienie go przez miasto.

#174887

• Posty: 1341
  • Otrzymane podziękowania: 114

71hanysek odpowiedział w temacie: Segiet w UNESCO, a miasto nie chce DSD

Jedno zasadnicze pytanie.SKORO JEST TAK DOBRZE TO DLACZEGO JEST TAK ŻLE?
Przecież na taki "rodzynek" to powinna być masa chętnych?Zwłaszcza że znany jest w całej Polsce.Tłumy latem i zimą.Kasa się praktycznie nie zamyka...a tu zonk.
#174888

MephiR odpowiedział w temacie: Segiet w UNESCO, a miasto nie chce DSD

To samo można napisać o Polonii Bytom... A Polonia mimo, że jest w stanie agonalnym, to została przejęta przez miejską spółkę i lecą na nią miliony.
#174889

• Posty: 1431
  • Otrzymane podziękowania: 118

foxbat odpowiedział w temacie: Segiet w UNESCO, a miasto nie chce DSD

Wygląda jak artykuł sponsorowany przez komornika usiłującego sprzedać tę turystyczną "perłę".
#174890

• Posty: 841
  • Otrzymane podziękowania: 78

myszaty odpowiedział w temacie: Segiet w UNESCO, a miasto nie chce DSD

Hanysek : bo nikt mający taka kasę jaką chce komornik nie będzie ryzykował, jeżeli nie ma choć cienia szans na zwrot inwestycji.
Chyba że chce wyprać górę szmalu np. z nielegalnego składowania śmieci ;-)
Polonia to doskonały przykład na to że miasto nie powinno się angażować w ten sposób w takie przedsięwzięcia.
Gdyby była coś warta w rozumieniu biznesowym to już dawno by się chętny znalazł.
#174891
The following user(s) said Thank You: pogoda

MephiR odpowiedział w temacie: Segiet w UNESCO, a miasto nie chce DSD

Orliki też są nierentowne pod względem biznesowym, a jednak miasta w nie inwestują i później utrzymują. Natomiast w przypadku DSD główną przyczyną problemów były ciemne interesy właścicieli, a nie realne możliwości generowania przychodu przez ośrodek.

Przejęcie stoku przez miasto to żadna fanaberia. W Sosnowcu miasto przejęło ośrodek i prowadzi go samodzielnie. Gmina Mrągowo również prowadzi własny stok, podobnie Bydgoszcz i pewnie znalazłoby się jeszcze kilka przykładów z całej Polski.

Nie rozumiem dlaczego miasto może utrzymywać baseny, boiska, bieżnie lekkoatletyczne, hale sportowe, ścianki wspinaczkowe, lodowiska, a nie może posiadać własnego stoku narciarskiego? Tym bardziej, że takowy stok już istnieje, ludzie korzystają z niego od 15 lat i dziś już wiadomo, że takie obiekty z powodzeniem funkcjonują w innych miastach.
#174892
The following user(s) said Thank You: endriu58

• Posty: 117
  • Otrzymane podziękowania: 23

Maciej Polok odpowiedział w temacie: Segiet w UNESCO, a miasto nie chce DSD

#174893

MephiR odpowiedział w temacie: Segiet w UNESCO, a miasto nie chce DSD

Maciej Polok napisał: Mephir - w obecnej sytuacji będzie lepiej jak ekipa rządząca nie będzie już nic brać w swoje ręce, bo pewnie Prezesem czy tam Dyrektorem zostanie nie kto inny jak niejaki pan Snochowski.

No i właśnie to mnie dziwi, że nie chcą tego przejąć :P
#174894

• Posty: 136
  • Otrzymane podziękowania: 30

Szczepan odpowiedział w temacie: Segiet w UNESCO, a miasto nie chce DSD

Każdej zimy ściągają tu tłumy z całego regionu, aby poszaleć na nartach i snowboardzie. Gdy na stoku leży biały puch, to na parkingu przy DSD trudno znaleźć wolne miejsce.

No niestety to już dawno nie jest prawda. Zimą w weekendy jest sporo ludzi, ale jakieś 10 lat temu to co teraz jest w weekend wtedy było w tygodniu. A to i tak tylko 2 miesiące w roku, potem stok czeka do kolejnej zimy.

Miejsce straciło też dużo swojego uroku po akcji usuwania dolomitu... o przepraszam... zanieczyszczeń.

Jeśli znajdzie się kupiec to będzie musiał dużo zainwestować, żeby postawić DSD na nogi.
#174895

• Posty: 841
  • Otrzymane podziękowania: 78

myszaty odpowiedział w temacie: Segiet w UNESCO, a miasto nie chce DSD

Mephir masz pojęcie ile kosztuje utrzymanie orlika a ile ośrodka z restauracją?
Ile to generuje kosztów miesięcznie?
Albo duuużej kasy na promocję i pomysłu na nią.
UNESCO jest super - zgadnij tylko dlaczego mój znajomy zamknął restaurację w kopalni zabytkowej?
Podpowiem : nie z powodu zbyt dużej ilości klientów... ;-)
#174896

• Posty: 85
  • Otrzymane podziękowania: 15

ruda odpowiedział w temacie: Segiet w UNESCO, a miasto nie chce DSD

Dokładnie- koszta utrzymania takiego ośrodka są bardzo wysokie,(energia, pracownicy, serwis i zakup sprzętu typu ratraki, armatki, węże, wyciągi.) nawet gdyby dopisały warunki i była by możliwość śnieżenia, od listopada do marca to wcale nie oznacza to obłożenie ośrodka na tyle by utrzymać się przez cały rok. Owszem ośrodek planowany był jako całoroczne centrum narciarskie ale idea jazdy latem na nartach się u nas nie sprawdziła. W weekendy, ferie, okres około świąteczny, faktycznie na parkingu nie ma miejsca a na stoku tłumy, ale co z tego jak w tygodniu nawet przy super warunkach ludzi jest mało. Ośrodek potrzebuje atrakcji która przyciągnie ludzi także w okresie letnim, i tu pojawia się zasadniczy problem, ośrodek znajduje się w newralgicznej części Obszaru "Natura 2000". I nie ma możliwości rozbudowania go o atrakcje które by go ratowały. Idealnym rozwiązaniem było by wybudowanie kompleksu odkrytych basenów, z ślizgawkami, do tego zagospodarowanie urwisk, np. park liniowy itp. Ale niestety żaden konserwator przyrody się na to nie zgodzi. Bytom w przeciwieństwie do TG nigdy nie miał pomysłu na zagospodarowanie tego terenu najpierw pozwolono na budowę ośrodka by za parę lat wprowadzić obszar "Natura 2000". Nie można zjeść ciastka i mieć ciastka w Bytomiu o tym zapomniano. Tarnowskie góry zaś od zawsze miały spójny program dla tego obszaru wiedziano na jakich kierunkach się skupić i jak to wykorzystać. Gdy bytom pozwalał na przejęcie przez prywatnych inwestorów atrakcyjnych terenów (sportowa dolina i część kamieniołomu Bobrowniki TG starały się odkupować od prywatnych właścicieli grunta, tj.hałda popłuczkowa i działki w kamieniołomie Bobrowniki). Efekt- TG będą teraz spijać śmietankę, i korzystać z włączenia terenu do UNESCO. Wydaje mi się że jeżeli miasto miało by cokolwiek przejmować powinny to być Elektrociepłownia i szyb Krystyna- tam są jeszcze realne możliwości stworzenia czegoś ciekawego.

A żeby było ciekawiej to tereny Sportowej Doliny
- w całości leżą w obszarze Natura 2000
- na części działek znajduje się Stanowisko Dokumentacyjne Przyrody Blachówka
- na części działek znajduje się otulina ochronna rezerwatu Segiet
- na terenie ośrodka znajdują sie wejścia do Podziemi a te są objęte ochroną Konserwatora zabytków
- no i teraz UNESCO ale tu się jeszce dokładnie nie rozeznałem co i w jakim stopniu jest objetę ochroną, ale na pewno wchodza w to także naziemne elementy kraobrazu

I powiedzcie mi kto o zdrowych zmysłach zainwestuje tutaj pieniądze??? Musiałby być to jakiś wyjątkowy filantrop, który nie liczył by na szybki zwrot z inwestycji a raczej liczył się z wieloletnimi stratami, był w stanie zainwestować grube miliony, i miał anielską cierpliowość do urzędniczej machiny :)
#174899
The following user(s) said Thank You: 71hanysek

MephiR odpowiedział w temacie: Segiet w UNESCO, a miasto nie chce DSD

myszaty napisał: Mephir masz pojęcie ile kosztuje utrzymanie orlika a ile ośrodka z restauracją?
Ile to generuje kosztów miesięcznie?

Już w innym temacie pisałem, że miasto wcale nie musi prowadzić restauracji. Wystarczy ogłosić przetarg na dzierżawę i pieniądze płyną do kasy miasta. Tak, jak z Fantomem w Beceku, czy Museum w Muzeum Górnośląskim.

myszaty napisał: Prowadzenie tego ma sens tylko w przypadku gdy będzie śnieg od listopada do marca (ostatnio jest z tym problem) - to wtedy przy sprawnym zarządzaniu może by się utrzymało.

To jak to się utrzymuje w Sosnowcu, Bydgoszczy i Mrągowie?

ruda napisał: Dokładnie- koszta utrzymania takiego ośrodka są bardzo wysokie,(energia, pracownicy, serwis i zakup sprzętu typu ratraki, armatki, węże, wyciągi.) nawet gdyby dopisały warunki i była by możliwość śnieżenia, od listopada do marca to wcale nie oznacza to obłożenie ośrodka na tyle by utrzymać się przez cały rok.

OSiR w przeciwieństwie do prywatnego przedsiębiorcy ma w takiej sytuacji takie narzędzie, że może zagospodarować pracowników na innych obiektach. Miasto ma bodaj 6 stadionów, dwie stare hale sportowe, Torkacik, dwa Orliki, które wymagają bieżących napraw, koszenia trawy, sprzątania etc.

ruda napisał: TG starały się odkupować od prywatnych właścicieli grunta, tj.hałda popłuczkowa i działki w kamieniołomie Bobrowniki). Efekt- TG będą teraz spijać śmietankę, i korzystać z włączenia terenu do UNESCO.

No widzisz - Tarnowskie Góry przejmowały prywatną własność, więc jaki problem, żeby Bytom poszedł tą samą drogą? Tam można przeznaczać publiczne pieniądze na odkupowanie prywatnych nieruchomości, ale w Bytomiu już nie można?
#174904

• Posty: 85
  • Otrzymane podziękowania: 15

ruda odpowiedział w temacie: Segiet w UNESCO, a miasto nie chce DSD

Tarnowskie Góry odkupowały działki, same działki będące nieużytkami a to zupełnie inna skala finansowa.

Sportowej Doliny nie da się zamknąć w marcu i otworzyć w grudniu trzeba trzymać tam minimalną obsługę.
Ktoś tego musi pilnować, w nocy min 2 osoby, cały czas do pracy chodzić nie mogą musi być ktoś na zmianę to już mamy 4 osoby na nocki, w dzień też min jedna dwie osoby bo przecież trzeba posprzątać, kosić, wyprowadzić i nakarmić gadzinę. To już mamy 8 osób którym trzeba zapłacić w czasie kiedy ośrodek nie zarabia, do tego koszta energii, i inne. Jeżeli do tego restauracja i pensjonat miały by być otwarte poza sezonem-kucharze kelnerzy sprzątaczki menager.

Pomysł dzierżawy restauracji w DSD już zresztą się odbył, jeszcze za czasów Jarosława SZ. niestety nie sprawdziło się to.

Samej restauracji nie da się tak wydzielić jak w przypadku Fantoma i Museum, bo infrastruktura ośrodka jest tak skonstruowana że restauracja nie może działać sama sobie.

Sosnowiec przejął ośrodek dwuletni czyt (funkel nówka nieśmigana) bo przez dwa lata od powstania nie było warunków do śnieżenia, Bytom kupił by trupa w którego trzeba wsadzić o wiele więcej niż cena zakupu, ośrodek w sosnowcu nie leży na terenie objętym jakąkolwiek ochroną- nasz tak, miasto może w przyszłości go rozbudować tolerując ewentualne straty, Bytomia w tej chwili nie stać już na żadne straty.

Ja, rozumiem że Bytom i tak pompuje kase w Polonie Bytom, ujęcia wody, i inne. Ale pchać się w kolejne bagienko ????
#174906
The following user(s) said Thank You: myszaty

• Posty: 1341
  • Otrzymane podziękowania: 114

71hanysek odpowiedział w temacie: Segiet w UNESCO, a miasto nie chce DSD

www.dziennikzachodni.pl/wiadomosci/sosno...srodulskiej,9380160/
Tak więc ze wstydem i zażenowaniem przyznaję że za Brynicą mieli pomysł na kompleksowe zagospodarowanie całości...w Bytomiu od początku NIE.
#174909

• Posty: 1891
  • Otrzymane podziękowania: 111

georg11 odpowiedział w temacie: Segiet w UNESCO, a miasto nie chce DSD

71hanysek napisał: A propos tego co napisał Ruda.Sosnowiec na górce Środulskiej chce postawić to...
www.dziennikzachodni.pl/wiadomosci/sosno...srodulskiej,9380160/

Pożyjemy,zobaczymy.W Bytomce tez miały pływać pstrągi a jak jest to każdy widzi.
#174910