Sesji nie było, bo prezydent zniknął

• Posty: 1763
  • Otrzymane podziękowania: 63

Bytomski.pl stworzył temat: Sesji nie było, bo prezydent zniknął

Podczas dzisiejszej sesji Rady Miejskiej miały zapaść decyzje m.in. w sprawie obniżenia pensji prezydenta i przeprowadzenia referendum. Posiedzenie jednak przełożono na wtorek, bo Damian Bartyla nie zjawił się na sali.

Zwyczajowo sesje bytomskiej rady odbywają się w ostatni poniedziałek miesiąca. Tym razem z powodu znacznej liczby trudnych tematów, jakie miały zostać poruszone przez rajców, postanowiono rozłożyć posiedzenie na wtorek i środę. Ważną częścią obrad miało być przekazanie przez prezydenta informacji na temat nielegalnych składowisk odpadów, czy niegospodarnego zakupu ujęcia wody w Tarnowskich Górach. Wczoraj radni nie mogli przepytać Damiana Bartyli w tych kwestiach, ponieważ musiał uczestniczyć z pierwszym zgromadzeniu Górnośląsko-Zagłębiowskiej Metropolii. Zajęto się więc innymi sprawami, a punkty dotyczące prezydenta przeniesiono na dziś.

Dziś jednak prezydent też się nie zjawił na sali sesyjnej. Ok. 9:15, chwilę po rozpoczęciu obrad przewodniczący Mariusz Janas ogłosił godzinną przerwę i zwrócił się do sekretarza miasta Łukasza Wiejachy o uzyskanie informacji, czy Damian Bartyla dotrze na posiedzenie. Po upływie tego czasu radni usłyszeli, że nie udało się skontaktować z prezydentem, który miał wtedy przebywać na spotkaniu w Katowicach dotyczącym metropolii. - Partykularny interes pana prezydenta powoduje, że powinien tutaj być, ale interes miasta jest ważniejszy, a w interesie miasta jest to, żeby Bytom nie został zmarginalizowany przy kwestii tworzenia metropolii - wyjaśnił z mównicy Łukasz Wiejacha.

W związku z nieobecnością prezydenta, którego głównie miała dotyczyć dzisiejsza sesja, przewodniczący Mariusz Janas złożył wniosek o ogłoszenie przerwy do wtorku, 5 września do 14:00. Pomysł ten oburzył członków Platformy Obywatelskiej i Stowarzyszenia Budujemy Bytom. Poparli go za to radni Bytomskiej Inicjatywy Społecznej oraz Prawa i Sprawiedliwości, w efekcie czego sesja została przerwana. Politycy zapewniają, że do zaplanowanych na dziś tematów powrócą za tydzień i wyjaśniają, że kontynuowanie sesji bez prezydenta nie miało sensu.

Gdzie w tym czasie był Damian Bartyla? Jego kierowca (będący jednocześnie jego fotografem) był obecny na początku dzisiejszej sesji, natomiast po przerwie sekretarz powiadomił radnych, że nie mogąc skontaktować się z prezydentem porozmawiał się z jego szoferem, od którego miał się dowiedzieć, że jest na spotkaniach. Jednak obecność kierowcy na rozpoczęciu sesji wskazywałaby, że Damian Bartyla jeszcze wtedy nie uczestniczył w żadnych spotkaniach i prawdopodobnie przebywał w Bytomiu.

To wzbudziło naszą ciekawość. Od samorządowców z innych miast dowiedzieliśmy się, że dziś nie miało być żadnego spotkania w sprawie metropolii. W biurze Górnośląskiego Związku Metropolitalnego też usłyszeliśmy, że na dziś nie było zaplanowanego żadnego wydarzenia, w którym mieliby uczestniczyć prezydenci. To samo potwierdziły służby prasowe Wojewody Śląskiego. Dopiero na 12:00 miało odbyć się posiedzenie zarządu KZK GOP, którego Damian Bartyla jest członkiem.

Próbowaliśmy w Biurze Prasowym Urzędu Miejskiego oraz w Kancelarii Prezydenta uzyskać informację w jakim spotkaniu miał dziś około 9:00 brać udział prezydent, ale nie uzyskaliśmy żadnej odpowiedzi. Gdzie w czasie sesji był Damian Bartyla? Nie wiadomo. Za to wiadomo, że dzięki swojej absencji opóźnił o tydzień decyzję o ogłoszeniu referendum w sprawie jego odwołania z funkcji prezydenta Bytomia.

Wypowiedzi po sesji

Robert Rabus:

Michał Bieda:

Czytaj artykuł...
#173623

• Posty: 32
  • Otrzymane podziękowania: 13

6opak odpowiedział w temacie: Sesji nie było, bo prezydent zniknął

..."Dzwonię do ciebie, bo niestety nie mogę z tobą rozmawiać"...
#173625

• Posty: 21
  • Otrzymane podziękowania: 1

gregor gregory odpowiedział w temacie: Sesji nie było, bo prezydent zniknął

Następnym razem też nie przyjdzie bo zniknie i kolejnym razem znów nie przyjdzie bo zniknie pan prezydent i tak w koło. Jedyne co wy tam potraficie robić to ludzi za idiotów. ..ale najlepszy jest kierowca-fotograf co i tak dobrze że oddzielnie nie jest kierowca i oddzielnie fotograf ha ha ha ha!
#173626

• Posty: 6
  • Otrzymane podziękowania: 4

Matias odpowiedział w temacie: Sesji nie było, bo prezydent zniknął

Wierzyć się nie chce, że na takim stanowisku można się zachowywać jak gówniarz w podstawówce.
#173628

• Posty: 193
  • Otrzymane podziękowania: 32

creek73 odpowiedział w temacie: Sesji nie było, bo prezydent zniknął

Facet nas wszystkich robi w balona.
#173629

• Posty: 125
  • Otrzymane podziękowania: 12

Shaq odpowiedział w temacie: Sesji nie było, bo prezydent zniknął

Beznadziejny prezydent nam się trafił... Ostatnio dość często unika spotkań
#173632

• Posty: 12662
  • Otrzymane podziękowania: 413

MephiR odpowiedział w temacie: Sesji nie było, bo prezydent zniknął

Że też nikomu nie zapaliła się lampka, jak Damian Bartyla dwukrotnie unikał udziału w debatach przedwyborczych...
#173636
The following user(s) said Thank You: Paweł P

• Posty: 83
  • Otrzymane podziękowania: 10

Manolo odpowiedział w temacie: Sesji nie było, bo prezydent zniknął

Czy udział Bartyli jest niezbędny, żeby Rada podjęła stosowne uchwały?
#173637

• Posty: 12662
  • Otrzymane podziękowania: 413

MephiR odpowiedział w temacie: Sesji nie było, bo prezydent zniknął

Do podjęcia uchwał nie był potrzebny, jednak wcześniej miał udzielić informacji na szereg ważnych tematów. Trudno byłoby słuchać tłumaczeń Bożeny Mientus, która jest wiceprezydentem od niedawna, czy od Roberta Dederki, którego resort nie odpowiadał za odpady i nadzór nad BPK.
#173640

• Posty: 21
  • Otrzymane podziękowania: 1

gregor gregory odpowiedział w temacie: Sesji nie było, bo prezydent zniknął

Za bardzo się tu ciaćkają z panem prezydentem. ..a może jak już będzie to referendum i zakończy się ten cały koszmar to naszym nowym prezydentem zostanie jakaś ładna pani? Byłoby na kim oko zawiesić no i wtedy to by miało sens ten kierowca-fotograf ha ha ha ha!
#173644

• Posty: 83
  • Otrzymane podziękowania: 10

Manolo odpowiedział w temacie: Sesji nie było, bo prezydent zniknął

A po co wyjaśnienia, skoro wiadomo jak zagłosują poszczególni radni, bez względu na to co powie Bartyla. A że powie, że on jest czysty jak łza, to tym bardziej bez sensu.
#173646
The following user(s) said Thank You: Ghost

• Posty: 1891
  • Otrzymane podziękowania: 111

georg11 odpowiedział w temacie: Sesji nie było, bo prezydent zniknął

Dzisiaj wieczorem widziałem go jak wchodził do kamienicy w Chorzowie.
#173653