Bytomianka v-ce mistrzynią świata!

• Posty: 1667
  • Otrzymane podziękowania: 61

Bytomski.pl stworzył temat: Bytomianka v-ce mistrzynią świata!

Od środy w stolicy Kenii trwają Mistrzostwa Świata Juniorów Młodszych...

Magdalena Stefanowicz była o włos od tytułu młodzieżowej mistrzyni świata w biegu na 100 metrów. Wynik rozstrzygnął dopiero zapis fotokomórki! Młoda bytomska sprinterka zdobyła pierwszy medal dla Polski na tegorocznych mistrzostwach świata U-18 w Nairobi.

Od środy w stolicy Kenii trwają Mistrzostwa Świata Juniorów Młodszych w Lekkoatletyce. Zawodniczka MKS-MOSM Bytom już pierwszego dnia w eliminacjach zaprezentowała świetną formę uzyskując trzeci wynik. Dzień później w półfinale biegu na 100 m poprawiła swój rekord życiowy do poziomu 11.69 sek.

W finale wyśrubowała go jeszcze bardziej! Wraz z turczynką Mizgin Ay uzyskały jednakowy czas (11.62 sek.) i zostawiły za sobą reprezentantki Jamajki, Brazylii, Słowenii, Republiki Południowej Afryki i Dominikany. Odpowiedź która z nich była lepsza dała dopiero analiza zapisu fotokomórki. Turczynka okazała się być o ułamki sekundy szybsza, jednak Magdalena Stefanowicz wykazała się lepszą reakcją startową.

Drugie miejsce to i tak ogromny sukces. Srebro bytomianki to pierwszy medal tych mistrzostw zdobyty dla Polski. W czwartek nikomu z reprezentantów naszego kraju oprócz Magdaleny Stefanowicz nie udało się stanąć na podium.

To jednak nie ostatnie słowo wychowanki trenera Krzysztofa Kotuły na tych mistrzostwach. Dziś Magdalena Stefanowicz wystartowała w biegu na 200 metrów i uzyskała 4. wynik eliminacji: 24.33 sek. (zaledwie 0.02 gorzej od życiówki!). Jutro po południu zobaczymy ją w półfinałach. Trzymamy kciuki, aby przywiozła do Bytomia kolejny medal!

fot. Magdalena Stefanowicz / Facebook.com

Czytaj artykuł...
#173008

Maciej Polok odpowiedział w temacie: Bytomianka v-ce mistrzynią świata!

Właśnie taka młodzież powinna być finansowana przez miasto a nie słabi piłkarze.
#173009

• Posty: 1778
  • Otrzymane podziękowania: 107

georg11 odpowiedział w temacie: Bytomianka v-ce mistrzynią świata!

#173010

Maciej Polok odpowiedział w temacie: Bytomianka v-ce mistrzynią świata!

georg11 napisał: Była juz taka młodziez w Bytomiu i ........................wylądowała w stolycy .

georg11 ta też pewnie wyląduje gdzie indziej bo w Bytomiu na nic nie można liczyć.
Moim zdaniem takie osoby powinny być sponsorowane przez miasto pieniężnie jak również w inny sposób np. mieszkanie - i tak są rozdawane na prawo i lewo to co tam jedno do tyłu.
Jakiś czas temu rozmawiałem z młodym dżudoką, sukcesy w Polsce, starty zagraniczne również zalicza i dostaje stypendium miesięczne uwaga aż 120 zł.
Może teraz napisz jakie stypendia pobierali piłkarze, którzy z roku na rok zaliczali spadki. W nadchodzącym sezonie klub BYTOMSKI SPORT zapewne znów może liczyć na kolejne stypendia no bo skąd ta spółka mogła by mieć na wypłaty.
#173011

MephiR odpowiedział w temacie: Bytomianka v-ce mistrzynią świata!

A gdzie ma trenować, skoro w tym mieście nie ma porządnej bazy lekkoatletycznej? Budowę bieżni przy szkole sportowej przy Powstańców Śląskich rozpoczęła poprzedniczka Damiana Bartyli, a ten na szczęście ją dokończył. Niestety nie jest ona pełnowymiarowa. W dodatku stan samej szkoły pozostawia wiele do życzenia. O ile na zewnątrz została docieplona, to wewnątrz roztacza się obraz nędzy i rozpaczy. Nauczycielom należy się szacunek za to, że potrafią w takich warunkach trenować takie talenty jak Magdalena Stefanowicz. Niestety nie ma co się oszukiwać - jeśli sportowcy chcą się rozwijać, to muszą odejść do ośrodków, które dadzą im ku temu możliwości.

Zamiast tego nasz prezydent od 5 lat bezskutecznie próbuje wybudować stadion piłkarski na 10 tys. widzów dla drużyny, która z każdym sezonem spada coraz niżej i niewiele brakowało, by zleciała na samo dno polskich rozgrywek. Porządną bieżnię mógł wybudować już dawno, bo to żadne pieniądze w porównaniu z kosztami wzniesienia kosmodronu na Olimpijskiej. Gmina dysponuje obiektami, które by się do tego nadawały, bo miejsce na bieżnię jest na stadionach w Szombierkach, Karbiu, Miechowicach, a nawet Bobrku - wszystkie są własnością miasta, bądź podległych mu podmiotów. Ale wszyscy wiedzą, że gdy prezydent mówi o wspieraniu sportu, to ma na myśli wyłącznie piłkę nożną, więc inwestycja w kompleks lekkoatletyczny nie ma u niego szans.
#173013

• Posty: 3378
  • Otrzymane podziękowania: 81

Morfi odpowiedział w temacie: Bytomianka v-ce mistrzynią świata!

Coraz więcej młodzieży trenuje poza Bytomiem. Okoliczne miasta mają lepsze zaplecze sportowe.
Mamy wielu uzdolnionych sportowców a ich stypendia są żenująco niskie, nawet biletu miesięcznego za to się nie kupi.
#173023

MephiR odpowiedział w temacie: Bytomianka v-ce mistrzynią świata!

W Bytomiu stypendia przyznaje się zawodowym sportowcom, którym powinny płacić ich kluby. Na młode talenty później nie starcza. Kwoty przydzielane uzdolnionej młodzieży są nieporównywalnie mniejsze od tego, co dostają dorośli zawodnicy.
#173025

• Posty: 192
  • Otrzymane podziękowania: 24

marcinen odpowiedział w temacie: Bytomianka v-ce mistrzynią świata!

Niestety w Bytomiu oprócz problemu ze stypendiami jest ogromy problem z infrasturkurą sportową. Brak jest bosik i to nie żart!!!! jak rozmawiam z rodzicami dzieci to okazuje się, że praktyczne wszystkie boiska do piłki zaciśnięte są na maxa a gdzie czas na boiskach dla innych dyscyplin i komercyjnie dla mieszkańców. To samo jest z halami sportowymi i lodowiskiem. Przecież nikt komercyjnie nie chce grać w kosza lub hokej o 6 rano kiedy są wolne terminy.
W Rudzie Śl. nie ma niestety drużyn seniorskich na lodowisku wiec jeszcze jest czas dla obywateli ale w Bytomiu jest ciężko. Seniorka kobiet i mężczyzn, w tym mecze ligowe i treningi a do tego na całe szczęcie duża grup młodzieżowych. A wszystko pod walącym się stalowym dachem!!!!
Po za tym w Rudzie Śl. na Czarnoleśnej budują super kompleks atltyczny. U nas jest taki przy szkole na Powstańców Śl. ale nie jest taki profesjonalny i z takim super zapleczem jak tam jest budowane.

Widać Bytom ze swoją starą, zdewastowaną infrastrukturą zostaje daleko za miastami na śląsku i w polsce!!! a szkoda bo mamy dobrych sportowców. W Bytomiu dobre warunki ma tenis i judo - reszta jest poniżej jakihkolwiek norm.
#173031

Maciej Polok odpowiedział w temacie: Bytomianka v-ce mistrzynią świata!

Dlatego za te pieniądze, które chcieli wydać na stadion można pomyśleć o wszystkich, nawet piłkarzach.
Zrobić halę dla hokeistów, trybunę na Polonii, bieżnię z zapleczem np. na Rozbarku czy Karbiu itd.
Nie tylko sport w Bytomiu Polonią żyje. Przede wszystkim młodzież!
#173035

• Posty: 756
  • Otrzymane podziękowania: 69

myszaty odpowiedział w temacie: Bytomianka v-ce mistrzynią świata!

Marcinen - ja bym raczej warunki i zaplecze dla tenisistów i judoków określił jako ,,minimum" w dzisiejszych czasach, oczywiście na Bytom i to i tak dobrze się trzymają...
#173042

MephiR odpowiedział w temacie: Bytomianka v-ce mistrzynią świata!

KS Górnik za niedługo będzie mieć nową halę, która stanie obok już istniejącej. Połowę środków na jej budowę da ministerstwo. Do szczęścia będzie potrzebny jeszcze nowy budynek klubowy i wtedy mielibyśmy w Bytomiu naprawdę niezły ośrodek tenisowy.
#173044