BPK płaciło setki tysięcy zł siostrze radnego

• Posty: 1712
  • Otrzymane podziękowania: 61

Bytomski.pl stworzył temat: BPK płaciło setki tysięcy zł siostrze radnego

W kwietniu wyciekły fragmenty raportu z audytu w BPK przeprowadzonego...

Do mediów trafiły kolejne dokumenty związane z Bytomskim Przedsiębiorstwem Komunalnym. Tym razem dotyczą umów zawieranych z siostrą byłego radnego z Miechowic, a obecnego prezesa klubu piłkarskiego i spółki powołanej do budowy miejskiego kompleksu sportowego. Wynika z nich, że BPK wyłożyło pieniądze m.in. na imprezę plenerową zorganizowaną przez w/w radnego przed wyborami w 2014 roku.

W kwietniu wyciekły fragmenty raportu z audytu w BPK przeprowadzonego przez międzynarodową firmę doradczą Deloitte. Ich treść wywołała ogromny skandal, przez który część radnych odeszła z koalicji rządzącej miastem, a ze stanowiskiem wiceprezydenta pożegnał się Andrzej Panek. Kontrowersje wzbudziły m.in. zawarte w raporcie informacje na temat usług świadczonych na rzecz BPK przez firmę należącą do siostry najbliższego współpracownika prezydenta Damiana Bartyli.

Audytorzy podliczyli, że zamówienia udzielone temu przedsiębiorstwu w ciągu zaledwie dwóch lat osiągnęły sumę ponad 300 tysięcy złotych. BPK płaciło od 20 do nawet 60 tys. zł za ekspozycję banerów reklamowych lub roll-up'ów podczas imprez organizowanych przez radnego w Miechowicach oraz na miejskich lodowiskach na pl. Sobieskiego i przy ul. Pułaskiego, 24 tys. zł kosztowało prowadzenie strony BPK na Facebooku, od 15 do 20 tys. zł wydano na oklejanie samochodów, a pozostałe umowy opiewały na ok. 60 tys. zł. Ponadto autorzy raportu zwrócili uwagę, że umowy dotyczące wywieszenia banerów na lodowiskach pokrywały się przez okres dziesięciu dni.

Teraz znamy więcej szczegółów na temat współpracy BPK ze wspomnianą firmą. Do mediów trafiła treść zawartych z nią. Pierwsza z nich dotyczy promocji spółki podczas imprezy plenerowej na stadionie w Miechowicach latem 2014 roku. Zgodnie z nią BPK miało być reklamowane na materiałach promujących wydarzenie, a także miało mieć możliwość umieszczenia baneru reklamowego lub roll-up'a w widocznym miejscu na scenie oraz dystrybucji własnych materiałów reklamowych. Za tę usługę miejska spółka zapłaciła aż 43 tys. zł.

Choć BPK wydało tak dużą sumę, to wbrew umowie logo firmy nie zostało umieszczone na plakatach, a na scenie nie wisiał jej baner. Za to jako sponsorów głównych reklamowano prywatną szkołę wyższą z sąsiedniego miasta oraz szkołę policealną działającą pod tym samym adresem, co przedsiębiorstwo siostry ówczesnego radnego. Co więcej, na plakatach, ulotkach i koszulkach uczestników zawodów siłowych widniało wypisane wielkimi literami nazwisko tego polityka. Z racji, iż równo 3 miesiące później odbyły się wybory samorządowe, w których uczestniczył, można uznać, że BPK wykładając pieniądze na miechowicki piknik sfinansowało element jego przedwyborczej promocji.

Kolejne umowy, które trafiły do mediów dotyczą promocji BPK podczas kilku innych imprez w Miechowicach, Łagiewnikach i Parku Kachla. W każdym przypadku przedmiot zamówienia jest identyczny, natomiast nigdzie nie było eksponowane logo spółki, do czego za każdym razem zobowiązywała zleceniobiorczyni. Inną sprawą jest, czy miejski monopolista w ogóle musi się reklamować i wydawać na ten cel setki tysięcy złotych?

BPK płaciło siostrze radnego również za ekspozycję loga na lodowiskach... należących do miasta, a zarządzanych przez Ośrodek Sportu i Rekreacji. Zgodnie z cennikiem ośrodka taka usługa kosztuje miesięcznie 80 zł za metr kwadratowy powierzchni reklamowej. Tymczasem firma prowadzona przez 23-latkę pobrała aż 60 tys. zł za ok. 40 m2 reklamy eksponowanej na lodowisku przy ul. Pułaskiego przez okres trzech miesięcy. Gdyby BPK rozliczyło się za to samo z OSiR, to musiałoby zapłacić nieco ponad 10 tys. zł, czyli 6 razy mniej. Wcześniej BPK podpisało z młodą bizneswoman inną umowę na promocję na lodowiskach, ale o skromniejszym zakresie, co kosztowało miejską spółkę "jedynie" 24 tys. zł.

Interesujące jest, że faktury za usługi świadczone przez powyższą firmę były opisywane i przekazywane do księgowości przez pracownicę BPK, która prywatnie była bliską przyjaciółką wspomnianego radnego. Postać tego polityka łączącego obie kobiety też jest ciekawa. Po wygraniu wyborów przez obecną ekipę i uzyskaniu przez niego mandatu radnego w wieku dwudziestu kilku lat został zatrudniony w nowo powstałej spółce gminnej na dyrektorskim stanowisku. To był początek jego kariery w miejskich firmach, bowiem jeszcze przed ukończeniem trzydziestki pełnił jednocześnie funkcję prezesa w trzech różnych podmiotach prowadzonych przez miasto Bytom.

Czytaj artykuł...
#172270
The following user(s) said Thank You: Piotr Koj

• Posty: 469
  • Otrzymane podziękowania: 118

Robot odpowiedział w temacie: BPK płaciło setki tysięcy zł siostrze radnego

Czy to bagno ma dno?

BPK płaciło siostrze Kubusia, a faktury od strony BPK podpisywała dziewczyna Kubusia. Usługi były wielokrotnie przepłacone i podejrzewa się, że przynajmniej niektóre z nich w ogóle nie były zrealizowane. Łączna kwota powyżej 200 tysięcy złotych za sponsoring miejskiej spółki, która sponsorowania nie potrzebuje bo jest monopolistą.

I teraz wyobraźmy sobie, że Kubuś wcale nie jest za kratkami, tylko nawołuje w internecie do uczestnictwa w poniedziałkowej sesji rady miasta, aby razem z kibicami wymóc na radzie miasta kontynuację zasilania strumieniem pieniędzy spółki Bytomski Sport.
Możemy się domyślać w jakim celu.

Czy to są nowe granice bezczelności porównywalne tylko ze zrobieniem komuś kupy na wycieraczce i zapukanie o papier?
#172275
The following user(s) said Thank You: MephiR, losewos, Paweł P

• Posty: 54
  • Otrzymane podziękowania: 20

duszek480 odpowiedział w temacie: BPK płaciło setki tysięcy zł siostrze radnego

Wg tego co można usłyszeć i przeczytać to dopiero początek bagna, a wszystko będzie po kolei ujawniane ;)

Patrząc na skalę przekrętów obecnej władzy można powiedzieć, że Koj został odwołany za pierdoły. Ale został odwołany, bo ludziom się chciało. Gdzie natomiast teraz podział się nasz bytomski charakter? Owszem, co prawda nie widać dobrego kandydata do objęcia władzy po obecnej klice (no chyba, że mowa o komisarzu), ale z drugiej strony przy obecnej sytuacji każdy dzień jest zbawienny dla Bytomia. Naprawdę będziemy dalej tylko tak obojętnie czytać co kilka dni o kolejnych trupach wypadających z bartylowej szafy? Tak w mieście jak i w Polonii? Najwyższy czas ruszyć zady i wywieźć to towarzystwo na taczkach...choć patrząc na bytomskiego Misiewicza czyli cidroka Snochowskiego dla niego będzie potrzebna większa wywrotka...
#172277
The following user(s) said Thank You: losewos, Piotr Koj

• Posty: 15
  • Otrzymane podziękowania: 6

Adam odpowiedział w temacie: BPK płaciło setki tysięcy zł siostrze radnego

Prezydent Słupska Biedroń znalazł sponsora dla lodowiska w postaci prywatnej spółki posiadającej sieć sklepów Biedronka. W Bytomiu się nie chciało, lepiej przerzucić kasę z jednej kieszeni do drugiej. No ale nasz Pan prezydent jest lepszym prezydentem od Biedronia, bo chodzi do kościoła i jest heteroseksualny.
#172278

• Posty: 74
  • Otrzymane podziękowania: 21

Maciej Polok odpowiedział w temacie: BPK płaciło setki tysięcy zł siostrze radnego

A to tłusty karierowicz.
Mam nadzieję, że to się tylko na pisaniu nie skończy. Ludzie kradną z głodu jedzenie w sklepach i dostają wyroki, a takie osobniki rozkradają miasto na setki tysięcy złotych i jeszcze hura bura. Ta ekipa rządząca pewnie dobrych kilka milionów wyprowadziła.
Z tego co słyszałem, to grubasek również bez problemu załatwia pracę w BPKu :)
#172279
The following user(s) said Thank You: Piotr Koj, Sir Zorro

• Posty: 1905
  • Otrzymane podziękowania: 373

Ghost odpowiedział w temacie: BPK płaciło setki tysięcy zł siostrze radnego

duszek480 napisał: ... Koj został odwołany za pierdoły. Ale został odwołany, bo ludziom się chciało. Gdzie natomiast teraz podział się nasz bytomski charakter? ...

Patrząc z perspektywy czasu na odwołanie Koja i sukcesywnie poznając obecne malwersacje, warto zadać pytanie: komu zależało na jego odwołaniu? Kto wtedy sponsorował organizatorów protestu? Kto rozpętał całą medialną burzę przeciwko Kojowi? To nie ludziom się chciało, to była zaplanowana rozgrywka a bytomianie zostali zmanipulowani. Teraz wszystko zaczyna układać się w logiczną całość ...
#172286
The following user(s) said Thank You: losewos, Morfi, Sir Zorro

• Posty: 7
  • Otrzymane podziękowania: 1

Bogunia odpowiedział w temacie: BPK płaciło setki tysięcy zł siostrze radnego

Żałosne. Mam nadzieję że parę osób pójdzie siedzieć. Wstyd że któś taki jak Bartyla chodził do SP 46.
#172287

• Posty: 1261
  • Otrzymane podziękowania: 109

71hanysek odpowiedział w temacie: BPK płaciło setki tysięcy zł siostrze radnego

No i zrobiła nam się z bytomski.pl....wikileaks.
Dlaczego od kilku miesięcy co parę postów potykam się o tą bytomską polityczną,zaściankową kupę?Co drugi post to wpis ex-presidente i lament co to nieudolny Bartyla i jego kompani nakradli,zepsuli i roztrwonili.Ostatnio reaktywował się nawet pogromca partykularnych interesów w RM pan Wołosz.Zresztą sama redakcja również idzie w tę stronę...Strasznie nam się upolityczniło to forum....dlatego na jakiś czas odpuszczam.
#172289

• Posty: 166
  • Otrzymane podziękowania: 18

Jawor odpowiedział w temacie: BPK płaciło setki tysięcy zł siostrze radnego

Widocznie nic ciekawszego w mieście się nie dzieje skoro ludzie zaczęli się fascynować lokalną polityką.
#172290

• Posty: 132
  • Otrzymane podziękowania: 87

Robert Białas odpowiedział w temacie: BPK płaciło setki tysięcy zł siostrze radnego

Co więcej, należy poznać jaka była treść umowy(-ów) pomiędzy nią a OSiRem.
Czy płatności wpłynęły do OSiRu zgodnie z umową?
Czy OSiR zawarł podobne umowy z innymi podmiotami? Jeżeli tak to z jakimi?

Co zostało wykazane w deklaracjach podatkowych?

Takich pytań jest wiele. Prawdą jest, że będą pojawiać się w kontekście nie tylko BPK (i np. wysypiska śmieci) ale również innych spółek.
Niestety, skala nadużyć czy wręcz oszustw jest o wiele wyższa niż wydaje się ludziom.

Bytom to miasto gdzie definicja dobrego biznesu oznacza zwyczajny "skok na kasę". Jest to możliwe m.in. dlatego, ze większość mieszkańców (70 %) nie ma świadomości , że ich brak elementarnego zaangażowania oznacza przyzwolenie dla działań pozbawionych wszelkich oporów grup zwykłych dorobkiewiczów i złodziej.
#172296
The following user(s) said Thank You: Sir Zorro, nais

• Posty: 778
  • Otrzymane podziękowania: 70

myszaty odpowiedział w temacie: BPK płaciło setki tysięcy zł siostrze radnego

Wypraszam sobie - jestem zwykłym mieszkańcem, chodzę na wybory i mógłbym napisać: nie moja wina że do rządzenia tym miastem pchają się wyłącznie malwersanci i złodzieje, którzy w momencie jak nie są przy korycie to jawią się jako rycerze prawi na białych koniach, a gdy dorwią się do władzy to kradną, oszukują i kombinują jednocześnie wmawiając nam , wyborcom że przecież wszystko jest ok.
W
#172297

• Posty: 24
  • Otrzymane podziękowania: 16

nais odpowiedział w temacie: BPK płaciło setki tysięcy zł siostrze radnego

Robert Białas napisał: Skoro BPK płaciło za reklamę na lodowisku , zamiast bezpośrednio kupić usługę u właściciela ( OSiR ) to należy sprawdzić czy owa sprytna siostrzyczka równie sprytnego radnego , rzeczywiście zapłaciła OSiRowi pieniądze za wynajem powierzchni reklamowej!

Dokładnie o tym samym dzisiaj pomyślałem, w kontekście wiarygodności Bartyli i jego kolegów, względem szeroko rozumianego środowiska kibiców. Prezydent bowiem uzasadnia bulwersujące pozycje w wydatkach BPK, "dobrem wyższym" jakim jest Polonia Bytom. Argument dla fana klubu zrozumiały, a pogląd jak najbardziej podzielany.
Jeżeli byłoby natomiast tak, że z kwoty 60 tys. przeznaczonej na baner na lodowisku, prawie 50 tys trafiłoby na konto siostry Snochowskiego (prezesa bytomskiego sportu), to dla tego samego kibica byłoby robieniem w ciula i zwykłym złodziejstwem. Taki wałek, to siarczysty liść w pysk kochającego klub bytomianina, który na długo pozostałby w pamięci.

To chyba łatwo sprawdzić... interpelacja do OSiR-u i przedstawienie faktur/wykazu transakcji za usługi świadczone siostrzyczce kolegi Bartyli, chyba powinny rozwiać wątpliwości. Żeby było jasne... OSiR to nie Polonia Bytom, ale nie każdy kibic wie, że to właśnie OSiR płaci za obiekt i szkolenie hokejowej młodzieży. Klub nie płaci za szkolenie najmłodszych zawodników Polonii. Płaci OSiR m.in. ze środków pochodzących ze sprzedaży powierzchni reklamowej.
#172298

• Posty: 74
  • Otrzymane podziękowania: 21

Po ujawnieniu takich rewelacji o Snochowskim i jego machlojkach, powinien on z marszu stracić pracę w każdej spółce miejskiej.
W Bytomiu jednak nic się przecież nie stało, normalka.
#172309

• Posty: 832
  • Otrzymane podziękowania: 121

Passphrase odpowiedział w temacie: BPK płaciło setki tysięcy zł siostrze radnego

Mamy i my bytomskiego Misiewicza ;). Takiego na miare naszych mozliwosci oczywiscie. Kompromisacja jak mawia klasyk.
#172312

• Posty: 616
  • Otrzymane podziękowania: 128

pogoda odpowiedział w temacie: BPK płaciło setki tysięcy zł siostrze radnego

Mi najbardziej podobał się argument, wybielający te kręcenie lodów brzmiący mniej więcej tak "to było w czasie, kiedy jeszcze byłem radnym". Nie wiem teraz jak to odczytać. Czy miałbym rozumieć, że osoby na niższym szczeblu mogą to i owo, zaś tym wyżej pewnych rzeczy nie wypada. A może odwrotnie, że teraz, gdy ma więcej do powiedzenia w mieście może lodów kręcić więcej?
#172327