Górnicy spalili opony przed SRK [VIDEO]

• Posty: 1686
  • Otrzymane podziękowania: 61

Bytomski.pl stworzył temat: Górnicy spalili opony przed SRK [VIDEO]

Przez 10 lat Ruch Makoszowy funkcjonował w ramach zakładu KWK...

Pracownicy zabrzańskiej kopalni Makoszowy zorganizowali pikietę przed siedzibą Spółki Restrukturyzacji Kopalń w Bytomiu. Górnicy walczą o uratowanie swojego zakładu przed likwidacją.

Przez 10 lat Ruch Makoszowy funkcjonował w ramach zakładu KWK Sośnica-Makoszowy. W wyniku zeszłorocznych przekształceń polskiego górnictwa rozdzielono obie kopalnie. Sośnica pozostała w rękach Kompanii Węglowej (obecnie Polska Grupa Górnicza), a Makoszowy uznano za nierentowne i przekazano do Spółki Restrukturyzacji Kopalń. Komisja Europejska wyraziła zgodę na udzielenie jej pomocy publicznej, aby w zakładzie przeprowadzono niezbędną restrukturyzację i znaleziono inwestora zainteresowanego kontynuowaniem działalności wydobywczej.

Jak przekonują górnicy pokłady KWK Makoszowy wystarczą jeszcze na 30 lat. Dzięki zmianom, jakie w zakładzie poczyniła SRK, wydobywa on więcej węgla, niż do tej pory, jednak wciąż nie udaje mu się zarabiać. Żeby kopalnia mogła funkcjonować rząd w tym roku przeznaczył 130 milionów złotych na pomoc publiczną dla niej. Dalsze dopłacanie nie będzie możliwe, gdyż Komisja Europejska zgodziła się na to jedynie do końca tego roku.

SRK nie zdołała znaleźć dla Makoszow inwestora, co oznacza, że wraz ze wstrzymaniem dopłat kopalnia będzie musiała zakończyć wydobycie. Przejęcie zakładu analizowały państwowe Węglokoks i Polska Grupa Energetyczna, lecz ostatecznie nie zdecydowały się na to. SRK zorganizowała też przetarg na sprzedaż kopalni, ale nie znaleziono chętnego na zakup. Pod koniec listopada zarejestrowano Spółdzielnię Gwarectwo Makoszowy, na czele którego stanął Marek Jóźwiak ze Związku Zawodowego Pracowników Dołowych, ale jest mało prawdopodobne, by górnicy byli w stanie przejąć zakład, gdyż jak każdy inwestor, musieliby zwrócić całą pomoc publiczną, jaką otrzymały Makoszowy.

Wczoraj górnicy z zabrzańskiej kopalni pikietowali przed siedzibą SRK przy ulicy Strzelców Bytomskich przeciwko likwidacji ich zakładu. 150 uczestników manifestacji skandowało hasła "Oszuści, złodzieje, Judasze", a także spalili stos opon. Do zgromadzonych wyszedł prezes SRK Marek Tokarz, który zapewniał, że każda z 1350 osób zatrudnionych w Makoszowach znajdzie zatrudnienie w kopalniach PGG i Jastrzębskiej Spółki Węglowej. Górnicy jednak nie są zachwyceni tymi propozycjami, ponieważ w niektórych przypadkach wymagałoby to dojazdów do zakładów oddalonych o nawet 70 kilometrów.

Związkowcy zapowiadają dalszą walkę o przyszłość kopalni Makoszowy.

Czytaj artykuł...
#169901

• Posty: 31
  • Otrzymane podziękowania: 0

pigmalion odpowiedział w temacie: Górnicy spalili opony przed SRK [VIDEO]

Co w Bytomiu ?? Na Warszawę jedźcie palić opony. Chyba, że Wam mości przewodniczący Duda nie pozwala.
#170358

Passphrase odpowiedział w temacie: Górnicy spalili opony przed SRK [VIDEO]

W niektorych przypadkach musieliby dojezdzac do pracy 70 km. No straszna tragedia by się stała. Mało ludzi tyle dojezdza ? Znajdzcie sobie innych sponsorów do spełniania waszych wygód. A co z 13,14,15 i 16 pensją ? Wypłacili ? ;) Skoro firma przynosi straty to trzeba ja zamknac, prosta matematyka.
#170362

#170363

• Posty: 147

angel odpowiedział w temacie: Górnicy spalili opony przed SRK [VIDEO]

Jawor
Samochód na gaz palący 10-12 l na 100 km + jazda w 4-5 osób i wychodzi taniej niż bilet autobusowy.

Wyobraź sobie że jest masa ludzi którym dojazd do pracy zajmuje ponad godzinę i pracują na zmiany i jakoś żyją i nie palą opon.
Ponadto sprawa dojazdu jest "w niektórych przypadkach " czyli pewnie z tych 1350 osób będzie 2-3%.
Co to za argument - nie zamykajcie nierentownego zakładu pracy bo będę miał dalej do kolejnej pracy.
#170366

• Posty: 226
  • Otrzymane podziękowania: 14

google bot odpowiedział w temacie: Re:RE: Górnicy spalili opony przed SRK [VIDEO]

Jawor napisał: Bez przesady, żebym miał dojeżdżać do pracy 70 km w jedną stronę czyli 140 km dziennie to nawet ta 15 i 16 pensja którą wymieniłeś byłaby mało. Pomijam już o której to by trzeba było wstać....

Wiesz, że niektórzy dojeżdżają z Bielska do Katowic codziennie do pracy. Zwolnij się i szukaj czegoś innego. Na początku będzie ciężko ale dasz radę.
#170367

• Posty: 1787
  • Otrzymane podziękowania: 107

georg11 odpowiedział w temacie: Re:RE: Górnicy spalili opony przed SRK [VIDEO]

O co wam chodzi? Pigmalion odkopał kotleta z połowy grudnia a wy sie podniecacie.
#170368

Jawor odpowiedział w temacie: Re:RE: Górnicy spalili opony przed SRK [VIDEO]

google bot napisał:

Nie no ja się zwalniać nie zamierzam. Mam do pracy 2 km, wychodzę za pięć 7 jak jadę autem i za 20 jak idę pieszo. Widocznie tak się rozleniwiłem, ale jechać na 7 do Bielska se nie wyobrażam. Bo pomijając kwestię kasy na dojazdy być o 7 w Bielsku to jest jakaś masakra ze wstawaniem.
#170374

Passphrase odpowiedział w temacie: Górnicy spalili opony przed SRK [VIDEO]

Co jest smutne to wlasnie to ze tak jak Ty mysli 95 % górników ktorym oferuje sie prace tylko ze w innym miejscu, moze troche dalej od domu, ale nadal dobrze opłacaną pracę, z masą przywilejów o jakich w innych branżach można pomarzyc, z masą dodatków, osłon i pakietów. I dlatego m.in. postrzeganie tej grupy zawodowej jest takie jest jest - wysoce negatywne zeby nie napisac pogardliwe.

georg - czy skoro wiadomosc jest z grudnia to znaczy ze jest wymyslona, nie miała miejsca ?
#170380

katowice.wyborcza.pl/katowice/7,35063,21...je.html#BoxLokKatImg

Ich nie obchodzi skad firma ma pieniadze wziasc. Maja wyplacic i koniec. 1000 zł to dla nich 1/5 wypłaty. Szczyt chamstwa. I dobrze im ten prezes powiedzial : to on to zamknie w pizdu i wszyscy beda miec problem rozwiazany. Facet jest pewnie po studiach wiec sobie jakas robote ogarnie, a oni po spaleniu wszystkich opon i sztyli od kilofa beda mogli sie powiesic bo dostali w roku tylko 13 pensji. Umrą z głodu.
#170390

Jawor odpowiedział w temacie: Górnicy spalili opony przed SRK [VIDEO]

Passphrase napisał: Jawor nie bede tego komentował bo musiałbym uzywac słów powszechnie uwazanych za obelżywe.

Ale chwila chwila, ja nie jestem górnikiem. Pracuję u prywaciarza tyle że w Bytomiu. A że cenię swój czas i pieniądze i nie lubię ich tracić na dojazdy to chyba dobrze, nie ?
#170392

#170393

Jawor odpowiedział w temacie: Górnicy spalili opony przed SRK [VIDEO]

Passphrase napisał: Jest to słuszna koncepcja. Ale Ty chyba nie chodzisz pod dom szefa i nie palisz opon przed jego posesją jak to buractwo kilofowe ?

Nie, jeszcze do tego nie doszło ;)
#170394

• Posty: 1787
  • Otrzymane podziękowania: 107

georg11 odpowiedział w temacie: Górnicy spalili opony przed SRK [VIDEO]

Możesz wymienic te wszystkie przywileje i osłony ? Skoro jest ich tak dużo to poznajmy je wszyscy.

PS.Wydarzenie było w grudniu i nie było wymyślone.Natomiast temat trzeba było wałkowac w grudniu a nie odgrzewać kotleta po 2,5 miesiącach.Nie wiem jak ty ale ja wole kotlety świeże bo mi lepiej smakują niż odgrzewane.
#170395

Passphrase odpowiedział w temacie: Górnicy spalili opony przed SRK [VIDEO]

Oczywiscie ze wymienie : kilkanascie pensji w roku, talony na posiłki, talony na węgiel, szybsza emerytura, urlopy zdrowotne. A z tych patologicznych to wolne w zamian za niezglaszanie drobnych wypadków, wolne za flaszke jak sie zapije tak zwane "na znaczek", i szereg innych o ktorych wiem tak samo jak Ty.
#170396