Wielki kredyt na stadion

• Posty: 1792
  • Otrzymane podziękowania: 64

Bytomski.pl stworzył temat: Wielki kredyt na stadion

Na wtorkowej sesji radni mają wyrazić zgodę na zaciągnięcie przez miasto gigantycznego kredytu na kwotę 225 mln zł. Prezes spółki Bytomski Sport potwierdził, że część tych środków ma zostać przeznaczona na budowę kompleksu sportowego dla Polonii Bytom.

Sprawa budowy stadionu przy ul. Olimpijskiej ciągnie się od lat i jak dotąd nie widać, aby posunęła się do przodu. Damian Bartyla, zarządzający dawniej Polonią, był w oczach kibiców nadzieją na wybudowanie wymarzonej areny dla ich ukochanej drużyny. Niestety przez blisko 4 lata swoich rządów w Bytomiu dokonał w tej dziedzinie najmniej spośród ostatnich prezydentów. Za czasów Krzysztofa Wójcika wyremontowano część północnej trybuny i wybudowano boisko treningowe ze sztuczną nawierzchnią. Z kolei w trakcie prezydentury Piotra Koja zwielokrotniono liczbę odnowionych miejsc na widowni, częściowo ją zadaszono, ustawiono maszty oświetleniowe i wykonano instalację podgrzewania murawy. Czego dokonał Damian Bartyla? W 2014 roku, krótko przed wyborami miasto wyburzyło wschodnią trybunę i na tym na razie kończy się lista "sukcesów" obecnego prezydenta.

Od początku urzędowania Damiana Bartyli zapowiadana jest rychła budowa stadionu. Jego wizualizacje przedstawiono już dawno, ale do dziś widnieją one tylko na papierze. Tymczasem kibicom powoli puszczają nerwy. Już podczas zeszłorocznych obchodów 95-lecia Polonii Bytom w trakcie prezentacji koncepcji inwestycji widownia negatywnie zareagowała na zapewnienia Łukasza Wiejachy, natomiast w trakcie niedawnego spotkania Polonii z GKS-em Tychy na stadionie wywieszono transparent o treści "Wiejacha gdzie jest ten stadion?". Czas mija, a wraz z nim kibice stają się coraz bardziej sceptyczni wobec tłumaczeń prezydenta i prezesa klubu.

Przeszkodą na drodze do wybudowania nowego obiektu jest zła sytuacja finansowa miasta. Bytomia nie stać na taki wydatek, dlatego Damian Bartyla ciągle szuka możliwości pozyskania pieniędzy na ten cel. Koncepcja z przeznaczeniem dotacji na rewitalizację miasta do postawienia stadionu upadła wraz z wyrażeniem przez marszałka województwa zdecydowanego stanowiska, iż nie ma możliwości wykorzystania tych pieniędzy w taki sposób. Wobec tego zadecydowano, że miejska spółka Bytomski Sport, do której należy obecny stadion, zadłuży się poprzez wyemitowanie obligacji, a w następnych latach miasto będzie podnosić jej kapitał zakładowy, dzięki czemu firma będzie mieć środki na wykup swoich obligacji.

W dzisiejszym wydaniu "Życia Bytomskiego" ukazał się wywiad z Łukaszem Wiejachą, sprawującym funkcje prezesa zarówno piłkarskiej Polonii Bytom, jak i spółki Bytomski Sport. Z zapisu rozmowy możemy dowiedzieć się, że pomysł emisji obligacji upadł, dlatego forsowana jest inna koncepcja. - W listopadzie zeszłego roku rozpoczęły się rozmowy z Europejskim Bankiem Inwestycyjnym na temat pozyskania funduszy na przedsięwzięcia gminy, między innymi na modernizację stadionu, hali sportowej oraz centrum treningowego przy ul. Olimpijskiej - powiedział redaktorowi ŻB Łukasz Wiejacha. Mowa o kredycie na kwotę 225 mln zł, w sprawie którego we wtorek decyzję podejmie bytomska Rada Miejska. Zgodnie z uzasadnieniem projektu uchwały pieniądze z pożyczki mają zostać przeznaczone na modernizację i budowę zasobu mieszkaniowego, przygotowanie terenów inwestycyjnych oraz budowę dróg i infrastruktury sportowej.

Na podstawie dzisiejszego wywiadu w ŻB można wywnioskować, że największa suma pieniędzy z tego kredytu zostanie przeznaczona właśnie na stadion. - Miasto weźmie pożyczkę, a inwestycja prowadzona przez Bytomski Sport będzie finansowana przez podnoszenie kapitału zakładowego spółki przez gminę - wyjaśnia w wywiadzie Wiejacha. Prezes PB i BS wyjawił również na jaką sumę opiewa kosztorys budowy kompleksu: aż 115 mln zł! Pierwotnie miało to być 48 - 50 mln zł, lecz w ciągu dwóch lat wartość tego przedsięwzięcia urosła ponad dwukrotnie.

Co miałoby powstać za te pieniądze? Nowe trybuny na 9 tys. widzów, centrum treningowe złożone z trzech pełnowymiarowych boisk, w tym jednego ze sztuczną nawierzchnią przykrytego "balonem". Z nowych obiektów mają korzystać piłkarze Polonii Bytom, którzy obecnie są o włos przed spadkiem do III ligi, a więc do poziomu rozgrywek regionalnych. - Miejsce Polonii jest w rozgrywkach centralnych i na wyższym szczeblu od obecnego. Nie osiągniemy tego bez odpowiedniej infrastruktury sportowej - tłumaczy Łukasz Wiejacha. Zaraz obok stadionu ma powstać hala z dwoma lodowiskami dla hokejowej Polonii. Jej zawodnicy w przeciwieństwie do piłkarzy rywalizują obecnie w najwyższej polskiej lidze, a drużyna kobieca w tym sezonie zdobyła tytuł mistrzowski.

Po wyrażeniu zgody przez Radę Miejską umowa na udzielenie kredytu przez Europejski Bank Inwestycyjny będzie mogła zostać podpisana w czerwcu. Wówczas przygotowanie projektu budowlanego i sama budowa stadionu wraz z centrum treningowym mają potrwać od 15 do 18 miesięcy. Równocześnie zgłoszono tę inwestycję do programu finansowania inwestycji strategicznych dla rozwoju sportu Ministerstwa Sportu i Turystyki.

Czytaj artykuł...
#166001

• Posty: 858
  • Otrzymane podziękowania: 78

myszaty odpowiedział w temacie: Wielki kredyt na stadion

No to popłyniemy jako miasto - zastaw się a postaw się.
#166003

Passphrase odpowiedział w temacie: Wielki kredyt na stadion

1. Bedzie jak w Zabrzu - kredyt ktory beda splacac nienarodzeni jeszcze obywatele tego miasta.
2. Kompromitacja Wiejachy i Bartyli ktorzy wielokrotnie zapewniali ze przetargi ruszaja "w przyszlym tygodniu".
3. Jest to tak "pomyslane" zeby budowac sobie co 4 lata elektorat na kolejne wybory. Pytanie jest tylko takie jak dlugo jeszcze ludzie beda im wierzyli.
#166005

• Posty: 181
  • Otrzymane podziękowania: 19

Jawor odpowiedział w temacie: Wielki kredyt na stadion

Ja na szczęście tego kredytu spłacać nie będę.
#166007

• Posty: 30
  • Otrzymane podziękowania: 2

mirol odpowiedział w temacie: Wielki kredyt na stadion

Pierwotnie ok. 50 mln teraz urosło do 115 mln a jeszcze nic poza pensją Wiejachy nie zrobiono a co będzie dalej oby koszt tego stadionu nie rósł jak na drożdżach.
#166008

• Posty: 858
  • Otrzymane podziękowania: 78

myszaty odpowiedział w temacie: Wielki kredyt na stadion

Będzie rósł bo jeszcze nigdzie w Polsce nie wybudowano takiego obiektu bez przekroczenia budżetu...niestety.
#166010

• Posty: 1353
  • Otrzymane podziękowania: 118

71hanysek odpowiedział w temacie: Wielki kredyt na stadion

#166014

• Posty: 112
  • Otrzymane podziękowania: 15

Old_Alfer odpowiedział w temacie: Wielki kredyt na stadion

71hanysek napisał: Sprytnie skonstruowana informacja.W tytule mamy "wielki kredyt na stadion",w pierwszym akapicie że chodzi o kwotę 225 mln pln....dopiero na samym dole newsa info z wywiadu z Wiejachą że koszt budowy kompleksu(stadion+lodowisko) to połowa kwoty pożyczki...

#166017

• Posty: 1918
  • Otrzymane podziękowania: 111

georg11 odpowiedział w temacie: Wielki kredyt na stadion

Nie pierwszy raz na Bytomskim.
#166018

Passphrase odpowiedział w temacie: Wielki kredyt na stadion

Bytomski.pl - nie idź tą drogą.

Hanysek - 100 % racji.
#166023

• Posty: 12712
  • Otrzymane podziękowania: 420

MephiR odpowiedział w temacie: Wielki kredyt na stadion

Hanysku, rozumiem, że jako wierny kibic Polonii Bytom musisz bez względu na okoliczności za wszelką cenę bronić pomysłu budowy stadionu. Jednak to, co napisałeś, w żaden sposób nie powoduje, że sprawa przestaje być kontrowersyjna. Dlaczego? Otóż w tej chwili Bytom ma 235 mln zł długów. Nawet jeśli z pożyczki z EBI na stadion pójdzie 100 mln zł, to oznacza to, że z powodu samego stadionu dług Bytomia urośnie o połowę względem stanu obecnego. Inną kontrowersyjną sprawą jest fakt, iż naprawdę potrzebne inwestycje w mieszkalnictwo, tereny inwestycyjne i drogi będą miały mniejsze finansowanie z EBI, niż stadion! To pokazuje jakie priorytety ma obecna władza. Nie obchodzi ich w jakich warunkach żyją bytomianie i gdzie mają znaleźć pracę - ważne jest tylko i wyłącznie postawienie stadionu. Za wszelką cenę i bez względu na to, jakie są aktualne potrzeby tego miasta.
#166025

• Posty: 156
  • Otrzymane podziękowania: 36

Gojira odpowiedział w temacie: Wielki kredyt na stadion

Old_Alfer napisał: Ważne żeby ludzie klikali i w ten sposób generowali osłony. A co jest w środku to mniej ważne. Liczy się tylko krzykliwy tytuł.

Faktem jest, że tytuł jak ze szmatławych krzykliwych serwisów typu WP czy ONET. Dzięki Bogu jest to Bytomski i raczej nie posądzam jego forumowiczów o jaranie się samym tytułem, a raczej o umiejętność czytanie i wgłębianie się w treść artykułu. Niestety nawet po jego przeczytaniu emocje nie opadają.... a nawet rosną gdyż dowiaduję się że:

Bytomski.pl napisał: pieniądze z pożyczki mają zostać przeznaczone na modernizację i budowę zasobu mieszkaniowego, przygotowanie terenów inwestycyjnych oraz budowę dróg i infrastruktury sportowej.

Czyli z trzech zadań, 1/2 środków będzie przeznaczona na stadion, a trudno nie zauważyć, że modernizacja zasobu mieszkaniowego dla naszego miasta to KLUCZOWA inwestycja.... Bo w centrum nikt normalny nie zamieszka przy tych standardach, które oferują mieszkania.
#166032
The following user(s) said Thank You: miras

• Posty: 1353
  • Otrzymane podziękowania: 118

71hanysek odpowiedział w temacie: Wielki kredyt na stadion

Przypomnę że inwestycja dotyczy KOMPLEKSU(stadion+lodowisko) a nie samego stadionu.
#166041

• Posty: 1081
  • Otrzymane podziękowania: 101

miras odpowiedział w temacie: Wielki kredyt na stadion

W biednych Katowicach pieniądze się ładuje w przebudowę centrum, w zmianę wizerunku, w poprawienie estetyki. Co robi bogaty Bytom - buduje stadion i wielki parking z funkcją dworca autobusowego. Pewnie gdy Katowice staną się tak bogate jak Bytom też wybuduję stadion dla GKSy, wtedy mieszkańcy przestaną z tego miasta uciekać. No cóż, póki co Katowice będą musiały patrzeć z zazdrością na bogaty Bytom.
#166051
The following user(s) said Thank You: sic, Shaq

Passphrase odpowiedział w temacie: Wielki kredyt na stadion

1. @Mephir - jak rozumiem ze serwis musi z czegoś "żyć", a jak wiadomo żyje również, a może przede wszystkim - z kliknięć. Poddaj jednak pod rozwagę czy warto jest budować wpływy z klikania poprzez takie tytuły, które notabene pojawiają się tutaj coraz częściej. Pamiętasz czarny pasek na zdjęciu Bartyli niedawno ?. Wątpię aby Twoim celem było równanie do szmatławców pokroju SE, Faktu czy innego badziewia.
2. Bartyla wygrał wybory, ostatnie i poprzednie zresztą też, jasno deklarując że kompleks sportowy to priorytet. Tak wiec ci ktorzy na niego głosowali zdawali sobie chyba sprawę z tego ze bedzie to inwestycja w 100 % "na krechę". A mimo tego został wybrany. Nie równaj do populizmu jaki sieje odwołany demokratycznie eksprezydent jakoby 9 na 10 mieszkańców miasta było przeciw budowie lodowiska i stadionu.
3. @Goijra - miasto nie jest developerem żeby budować i sprzedawać lub wynajmować mieszkania. Piękniejące mimo wszystko z roku na rok centrum to zasługa prywatnych inwestycji. Popatrz na modernizacje i remonty kamienic ktore sa w prywatnych rękach. To jest wlasciwa droga do tego żeby Bytom wyglądał jak kiedyś.
4. @Mephir - piszesz w odpowiedzi na post Hanyska że sprawa jest kontrowersyjna. Według mnie, również bardzo kontrowersyjny jest sposób w jaki skonstruowany został artykul na portalu. Własciwa informacja znajduje sie dopiero w ostatnim jego fragmencie, a poprzedzona jest m.in wychwalaniem tego co zrobił poprzednik Bartyli. Zakładam ze byłes kiedys na stadionie i widziales słynny na cały kraj "żagiel", widziales domek klubowy, widziales tez byc moze do jakiego stanu zostały doprowadzone zarówno boisko ze sztuczna nawierzchnią, jak i boisko treningowe. To tez zasługi eksprezydenta i zarządzanego przez niego przeciez OSiRu. A może chciałbyś wiedzieć w jakim stanie jest instalacja do podgrzewania murawy ? ;) Takie to "zasługi" ma Piotr Koj - nie potrafił zadbać należycie o to na co poszły publiczne pieniądze. Grunt że chciał konkurować z Krakowem pod względem kulturalnym ;). Ale to inna para kaloszy.
5. @Mephir - piszesz tez ze Bytom ma inne potrzeby ktore uwazasz za wazniejsze niz kompleks sportowy. Rzecz jasna masz prawo do własnego zdania, ale zaczynasz na tym portalu uprawiać politykę negowania wszystkiego co robi aktualna władza. To co robi Bartyla & CO zostanie zweryfikowane przy nastepnych wyborach. Masz w ręku narzędzie pt karta do głosowania, ale proszę zostaw portal tak bardzo neutralny jak możesz.

P.S. Nie jestem zwolennikiem Bartyli, zeby sie komuś nie wymskneło przypadkiem.
#166053